fbpx
 
Miroslava-Consiliul Județean: KO. Fabrica Doğu de 10 milioane de euro, mai aproape de Parcul Industrial Miroslava

Miroslava-Consiliul Județean: KO. Fabrica Doğu de 10 milioane de euro, mai aproape de Parcul Industrial Miroslava


În august 2018, Consiliul Județean Iași anunța că există o primă mare investiție pentru Parcul Industrial de la Lețcani – perimetru pe cale să fie amenajat din banii instituției pentru a atrage investiții de amploare. Turcii de la Doğu Pres ar fi venit aici să investească într-o fabrică de componente pentru injectoare auto, având clienți Delphi, Bosch, Schaeffler. Fabrica ar fi urmat să aibă 10.000 de metri pătrați și ar fi avut, la capacitate maximă, 250 de angajați. Investiția era estimată la 10 milioane de euro. După câteva luni, s-a ales praful de planuri.

Deranjați de publicitate

Turcii nici măcar nu s-au mai prezentat la două licitații menite să le pună la dispoziție amplasamentul dorit. Acest lucru deși caietele de sarcini erau făcute cu dedicație pentru ei. Se pare că în acest moment Dogu ar vrea să investească în Parcul Industrial de la Miroslava aflat sub tutela Consiliului Local din comuna de lângă Iași.

Investitorii ar fi fost deranjați de publicitatea care li s-a făcut, începând de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și terminând cu șefii Consiliului Județean Iași, susțin surse din piață. „S-a vorbit mult despre ei, despre această investiție, nu le-a plăcut publicitatea”, a declarat unul dintre funcționarii Consiliului Județean implicați în discuțiile cu reprezentanții firmei turcești.

Rădulescu nu găsește explicații

Director acuzat: „Nu răspunde la timp la hârtii”

Directorul Parcului Industrial Iași, Laurențiu Rădulescu, susține că a organizat până acum două licitații, având caietele întocmite pentru a putea câștiga Doğu Pres, dar turcii pur și simplu nu s-au prezentat. „Nu am informații oficiale în acest sens, dar vânează, de fapt, să construiască hala în Parcul Industrial Miroslava. Ei și-au exprimat intenția că doresc teren. La prima licitație nu s-au prezentat, apoi am făcut încă una la care, inexplicabil, nu au venit. Nu este în nici un caz motivul că ar fi fost caietul de sarcini greșit”, ne-a spus Laurențiu Rădulescu.

Acesta a fost acuzat de către conducerea Consiliului Județean că nu este interesat ca investiția turcească să reușească. „Nu răspunde la timp la hârtii, nu răspunde la telefon, tergiversează lucrurile sau a făcut documente greșite sau pur și simplu copiate. Și astfel se pierde o investiție”, au explicat angajați ai Consiliului Județean Iași.

Reprezentanții Parcului Miroslava spun că încă nu există informații că firma turcează ar fi interesată să investească aici. „Nu sunt discuții în acest sens, noi știm că doreau să facă o fabrică la Lețcani”, a explicat Dorel Codină, directorul Parcului Industrial Miroslava.

REPORTER DE IAȘI a solicitat, prin email, un punct de vedere de la Doğu Pres, dar reprezentanții firmei nu l-au trimis până la ora editării acestui text.

Patru ani, plus încă doi

Firma care administrează ceea ce ar putea deveni Parcul Industrial Iași a fost creată în 2014 și este condusă de Laurențiu Rădulescu. Societatea aparține Consiliului Județean Iași și reprezintă un parteneriat cu Primăria Lețcani. Parcul industrial ar putea fi inaugurat cel mai devreme peste doi ani, în condițiile în care acum este, în fapt, un teren viran. Abia au fost scoase avizele care să deschidă calea către obținerea certificatului de urbanism și autorizației de construire de la Primăria Lețcani. „Chiar ieri am obținut ultimul aviz, putem începe lucrul. În primă fază trebuie să îngropăm rețeaua de medie tensiune, pentru că este în mijlocul terenului. După care începem infrastructura – gaz, curent, apă, împrejmuire, ridicarea cotei terenului. Termenul este de doi ani, investiția va fi de 4 milioane de euro”, a precizat directorul Rădulescu. Prețul chiriei ar urma să fie de aproximativ 1 euro/mp/an, iar investitorii își fac singuri clădirile de care au nevoie, pe cheltuiala lor.

Cei de la Miroslava pot da lecții celor de la Iași

Au luat caimacul

În timp ce parcul Consiliului Județean s-a împotmolit în hârtii, la Miroslava lucrurile se mișcă repede. Un parc a fost ocupat deja în totalitate, punându-se bazele celui de-al doilea. „Dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 46 de hectare, în zona fabricii Delphi din Brătuleni-Miro slava, parcul industrial a reușit, în mai puțin de doi ani, să atragă peste 50 de investitori care vor dezvolta la Miroslava cel mai mare hub industrial din Iași”, scria, în iunie 2018, gazeta Primăriei, adăugând că, în total aici vor fi investiț 50 de milioane de euro și vor lura 2.000 de oameni.

Printre rezidenții Parcului Industrial se află Electra, cel mai mare producător român de interfoane și produse electronice de securitate, Fildas Trading, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România, Fiterman Pharma, care va deschide o fabrică de medicamente, Gemini Cad Systems, unul dintre cele mai dinamice companii de soft din Iași, apoi  firme care fac producție în domeniul industrial precum companiile cu acționariat româno-german Knuth și Allmetech, firme din domeniul electric precum Resonance, producători de obiecte din material plastic precum All Green.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30