fbpx
Portokal
Testele REPORTER: timpi de așteptare foarte mari, haos în transport, Chirica – total absent de 3 ani

Testele REPORTER: timpi de așteptare foarte mari, haos în transport, Chirica – total absent de 3 ani


Primarul nu ia nicio decizie din cele anunțate de când este în funcție. La televiziuni vorbește de revoluție în transport, dar nu face nimic. În Alexandru, elevii așteptau direct pe șine, nu mai aveau loc pe refugiu. Tramvaiul a venit după 23 de minute. În stația Granit, printre cele mai aglomerate din Iași, au fost și timpi de așteptare de 18 minute. CUG-Nicolina durează 40 de minute dimineața. Tot ce este mai mult de 10 minute la oră de vârf duce la mijloace de transport arhipline. Șefii CTP așteaptă măsurile promise: eliberarea liniilor, bandă specială pentru autobuze, eliminarea parcării pe prima bandă. Aceste măsuri nu sunt introduse nici măcar experimental. În plus, mai trebuie 100 de autobuze, Iașul având banii necesari. Din cauza înghesuielii, oamenii nu renunță la mașinile personale, astfel că nu s-a schimbat în realitate nimic.

Orașul e sugrumat de trafic și se află într-un cerc vicios: cu cât aglomerația e mai mare, transportul în comun nu poate respecta timpii de așteptare oficiali, călătorii își pierd răbdarea și recurg tot la mașinile personale, care mențin aglomerația, blochează tramvaiele și autobuzele și spirala se reia.

Frecvența mijloacelor de transport în comun, verificată de REPORTER DE IAȘI, este departe de datele oficiale.

Înghesuială la Granit, oamenii nu mai încap în 43 după 13-14 minute de așteptat la oră de vârf

Granit, oră de vârf: stația plină, autobuze depășite

Stația Granit, pe sensul spre Podu Roș, este nod important și poartă de intrare în oraș. Dopul creat aici are efecte pe tot axul Bucium-Carrefour-Tudor Vladimirescu.

Analiza a fost realizată la oră de vârf, între orele 7.15 și 8 dimineață. Au circulat, în acest timp, autobuze pe toate rutele, câte două, trei sau chiar patru din fiecare număr.

Numai că există întârzieri, iar stația se umple într-un timp record. Între 7.15 și 7.50, în stația menționată au fost și 50 de persoane în același timp, iar autobuzele importante, spre Copou, luat câte 20-25 de călători odată.

Autobuzul 29 a venit după 18 minute de așteptare, stația Granit era arhiplină, la 7.30 dimineața

Timpi de așteptare depășiți cu mult

Numai că mijloacele de transport au sosit, aproape toate, cu întârziere. Astfel, numărul 29 (Tomești-Podu Roș) a venit de cinci ori în intervalul menționat, dar primele două au avut 18 minute între ele (7.19 și 7.38), în condițiile  în care frecvența raportată este de 10 minute. Celelalte 3 autobuze 29 au venit la intervale scurte, având chiar și patru minute timp de așteptare, și au mers goale.

Autobuzul 46 (Bucium-Tudor-Păcurari) are o frecvență oficială de 10 minute la orele de vârf, dar au venit la 11, 13, chiar și 15 minute unul de altul. Autobuzul 43 (au fost trei în perioada menționată) a venit la 12-13 minute diferență, cu o frecvență oficială de 11-12 minute.

Două autobuze 30 au venit la 9 minute diferență, la 7.29 și 7.38, dar până la ora 8 nu a mai apărut niciunul, deși trebuia să fie la fiecare 8 minute. Traseul 19 a venit la 16 și la 17 minute diferență, deși timpul oficial este de 10 minute.

Autobuzul 42 a circulat de 3 ori în 45 de minute, cu mențiunea că unul dintre ele a fost cursă specială de elevi și stundeți, iar între următoarele două a fost diferență de 22 de minute, deși trebuia să fie de 10 minute. Ultimul autobuz, 30B, trebuia să vină la 30 de minute. Singurul care a trecut în 45 de minute a sosit la 7.54.

Stația Familial, Alexandru: elevii de la Miron Costin nu mai au loc pe refugiu, așteaptă direct pe șina de tramvai, uitându-se în zare: timp de așteptare de 23 de minute

Alexandru: 23 de minute așteptare la oră de vârf!

Al doilea punct de interes ales a fost stația din Alexandru cel Bun, aproape de Familial, pentru traseele 5, 36 (autobuze) și 6 și 11 (tramvaie). Tura de 45 de minute a început la 13.50 și s-a finalizat la 14.35, timp în care s-a văzut clar ce înseamnă dacă un tramvai întârzie 13 minute față de cele 10 minute oficiale, totalizând 23 de minute între vagoane.

Un 11 s-a stricat, astfel că stația s-a umplut rapid de elevi de la Miron Costin care plecau spre Podu Roș, Nicolina și Tătărași. Din cauza refugiului extrem de îngust, elevii au așteptat un alt tramvai 11 direct pe șine.

Celelalte mijloace de transport au circulat cu timpi depășiți, între tramvaie și autobuze fiind mai mult de cele 10 minute raportate pentru orele de vârf. În realitate, fiecare mijloc de transport a venit la 15-18 minute, deși trebuia să vină la 10 minute.

40 de minute de la CUG în Podu Roș

Reprezentanții CTP Iași spun că, din cauza traficului aglomerat, este imposibil ca orarul de sosire în stație să fie respectat. “În realitate, la ore de vârf, timpul pentru un traseu Nicolina-Podu Roș de tramvai este de 40 de minute, în condițiile în care acest timp ar trebui să fie pentru aproape tot traseul până pe Copou. Sunt multe cauze: faptul că se permite virajul la stânga de pe linia de tramvai și mașinile o blochează, faptul că nu există bandă unică pentru transport în comun. Inclusiv un mic accident rutier de dimineață poate da totul peste cap”, spune Mihai Adrian (foto), purtătorul de cuvânt al CTP Iași.

Reprezentanții companiei spun însă că ar fi o situație specifică fiecărui început de semestru școlar. „După aceea, traficul se mai reglează. Dar când începe școala așa este. Părinții se tem să își trimită copiii la școală cu autobuzul sau tramvaiul, preferă să stea în trafic și să-l ducă până în bancă. Se tem de agresiuni, se tem de întârziere, până și știrile despre recursul compensatoriu și condamnații eliberați a avut un rol în această aglomerare”, mai spune Mihai Adrian.

Oamenii se înghesuie în 46. A venit după 15 minute, enorm la prima oră

Soluții puține

S-a ajuns prea departe astfel că orice soluție aplicată acum are puține efecte concrete. CTP încearcă să obțină de la Primărie ceea ce se discută de mulți ani: benzi unice și interzicerea parcării pe câteva bulevarde importante, inclusiv Nicolina.

Surse din administrația CTP spun însă că “există o anumită reticență la Primărie în luarea acestor măsuri. Când vine vorba despre calitatea serviciilor CTP, oamenii nu mai așteaptă detalii de confort, ci așteaptă punctualitate. Cu mijloacele actuale și cu traficul din oraș, este maxim ce se poate obține pe această direcție. În trafic, punctualitatea CTP ține de modul în care este organizată circulația, de faptul că sunt mașini parcate peste tot, de faptul că acum găsești nu doar prima bandă ocupată, și și a doua. Și aici vine vorba despre Primărie, Poliția Locală, Poliția Rutieră”.

Refugiul e plin cu elevi, tramvaiul se apropie cu întârziere

Urgent: 40 de autobuze în Zona Metropolitană

Una dintre măsurile așteptate este apariția unor trasee în toate comunele componente ale Zonei Metropolitane, cum există deja la Ciurea, Tomești, Valea Lupului. Doar că următorul pas s-a lovit de un proces.

„Extinderea la Miroslava, discutată de mult, a ajuns în instanță. Pentru că operatorii privați au contestat apariția unui traseu CTP acolo, spunând că ei au câștigat o licitație. La fel va fi și pentru Bârnova, Păun, Aroneanu, Rediu și celelalte comune”, mai spune Mihai Adrian.

Concret, liniile pentru zona metropolitană ar fi avut nevoie de 4-6 autobuze fiecare - deci un necesar maxim de încă 40 de autobuze, dar măsura ar fi scos sute de mașini din trafic. “Cea mai mare presiune este dinspre cartiere și comunele din jur spre Centru și Copou. Spre aceste zone și școlile importante merg zilnic sute de mașini. Scoase din trafic, ar avea efecte”, mai spune Mihai Adrian. 

Propuneri de la asociație

Asociația „Prietenii Tramvaiului” a realizat o analiză a situației transportului în comun din Iași, înaintând și câteva propuneri. Astfel, Adrian Crenganiș, fost vatman al CTP Iași, menționează printre defieciențele majore ale companiei „un parc de mijloace de transport insuficient, lipsa benzilor dedicate transportului public, personal insuficient, condiții improprii pentru parcarea mijloacelor de transport, mărimea peroanelor din stații – sunt prea înguste pentru numărul de călători, prioritatea pe care tramvaiele trebuie s-o dea în câteva zone din oraș – Podu Roș, Hotel Moldova, dar și virajul la stânga al autoturismelor pe linia de tramvai”.

Crenganiș propune și câteva soluții, printre care schimbarea priorității pe care o dau tramvaiele în unele zone, după modelul intersecției de la Zimbru, realizarea de legături cu tramvaiul între cartierele orașului prin racorduri noi în Podu Roș spre Zona Industrială – Tătărași, dar și interzicerea traficului auto între Palatul Culturii și Hotel Moldova.

Chirica a promis multe în transportul public, dar n-a schimbat fundamental nimic, făcând doar acțiuni de imagine

Altă promisiune: trasee la jumătate. Când? Nu se știe

Una dintre soluțiile discutate în prezent de conducerea CTP, alături de realizarea platformei pentru urmărirea live a traseului cu ajutorul GPS, este „spargerea” traseelor lungi în două. Nodul ar urma să fie în Târgu Cucu, unde să se oprească rutele ce vin dinspre Zona Industrială, Tătărași, Nicolina, cu transbordarea pasagerilor către mijloace de transport spre Păcurari, Canta, Copou. „Este logica pentru care au fost deja introduse biletele de 120 de minute. Mulți au spus că CTP vrea să obțină mai mulți bani tăind trasele în două, dar cu acele bilete se merge o distanță poate mai mare, întreruptă în Târgu Cucu. Prin scurtarea traseelor, mijloacele de transport ar veni mult mai repede în stații”, a precizat Marius Dangă, membru CA în cadrul CTP.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top