fbpx
 
65 de ore/săptămână! Șoferii CTP se revoltă: s-au săturat de ture infernale și salarii mici

65 de ore/săptămână! Șoferii CTP se revoltă: s-au săturat de ture infernale și salarii mici


Șoferii și vatmanii sunt la limita rezistenței. „Te culci la 12 noaptea, te trezești la 3.30 și o iei din nou la muncă”, spune un șofer. Sindicatul a chemat conducerea CTP la negocieri, pe 12 februarie. La 40 de ore săptămânal, salariul nu trece de 1.800 de lei. Șoferii bagă 50-100 de ore suplimentare pe lună ca să ajungă la 2.500 de lei. Degringoladă: în depou, magaziile sunt goale, tramvaiele stau retrase pentru că nu sunt piese pentru a le repara. Criza de personal pleacă de la salariile mici, deși în Primărie funcționarii câștigă peste 3.000 de lei. Degeaba vin autobuze și tramvaie noi, dacă nu găsești șoferi dispuși să muncească zi-lumină pentru 500 de euro.

Vatmanii și șoferii de autobuze spun că sunt storși de oboseală, din cauza turelor suplimentare, care le asigură, cât de cât, un salariu care să treacă de 2.000 de lei.

La 170 de ore, cât e norma de muncă lunară în România, lefurile lor nu depășesc 1.800 de lei. Suprasolicitarea cu 10-12 ore de muncă pe zi, inclusiv în weekend, îi duce la 2.500 de lei.

CTP stă pe un butoi de pulbere. Oamenii cer un regim de muncă normal și salarii mai mari. Acum s-au hotărât să vorbească.

O săptămână de lucru

Programul de dimineață începe, pentru numeroși vatmani și șoferi, la 4.30-4.40 dimineața, când ajung la serviciu. Tura durează aproape 8 ore din momentul în care ies pe traseu, de obicei schimbul are loc la 12.30-13.00, când vehiculul este preluat de către șoferul sau vatmanul de după-amiază.

„Acestea sunt turele normale. Dar nu este doar atât. Pentru că prinzi, obligatoriu, ceea ce se cheamă ture de ranforsare. Sunt turele pentru orele de vârf. Intri pe traseu la 5, teoretic lucrezi până la 9.30, ai pauză până la 12–12.30, apoi intri iarăși, până seara, la 18.30-19.00. Ajungi acasă pe la 19.30-20.00, stai puțin cu familia și te bagi la somn, a doua zi ești iarăși dimineață sau în tură de ranforsare, te trezești la 3.30, la 4.30 ești la garaj sau la depou. Alternanța turelor normale cu cele de ranforsare este ucigătoare, la fel turele de ranforsare una după alta”, ne-a explicat un șofer al SCT, care ne-a cerut să-i păstrăm anonimatul.

În tura de ranforsare, un șofer se scoală la 3.30, la 5 e pe traseu, pleacă acasă la 9.30, iar la 12.30 e din nou în tură până la 7 seara

Nu vin șoferi din cauza salariilor

În mod normal, societății îi lipsesc din schemă încă 60 de oameni doar pentru autobuze, astfel încât turele de ranforsare să nu mai fie o povară pentru ceilalți. În ultima vreme, au fost angajați abia șoferi.

„Este cunoscut la SCT cazul unui vatman din Dacia care, după o tură de ranforsare de dimineață, a fost solicitat să rămână program P6 (încă 6 ore, a acumulat 12 ore de condus tramvaiul în total). Sau este alt vatman care, după foarte multe zile fără pauză, a căzut din picioare când schimba un macaz”, ne-a mai spus șoferul.

14 zile lucrate non-stop

Turele de după-amiază sunt de la ora 12.30–13.00 până la ora 23.00. Înseamnă 10 ore la volan. Nu e cea mai mare problemă, pentru că apare excepția: la final de săptămână se poate trece de la tura de după-amiază la cea de dimineață.

„Ajungi în garaj la 23.30, dar autobuzul cu șoferii care merg acasă pleacă la 0.10. Acasă ești pe la 0.30, după trei ore și jumătate te trezești, că intri în tura de dimineață. Și asta se petrece 14 zile fără pauză, deși normativul cere ca la 5 zile de lucru să urmeze două de pauză – una în timpul săptămânii, una în week-end. Avem o zi de liber la 14 zile muncite, ăsta este regimul”, mai spune șoferul.

Anunțul făcut de Sindicatul CTP reclamă salariile mici și lipsa timpului de odihnă. „La oră de vârf, am 150 de oameni în autobuz și mie îmi pică ochii de somn”, spune, revoltat, un șofer

„Nici la baie n-am timp să mă duc”

Autobuzele circulă, în fiecare zi, 20 de ore din cele 24. Șoferii spun că inclusiv mijloacele de transport sunt suprasolicitate și se uzează rapid. „Ajung la capăt, pun ștampila, am plecat. De ce? Pentru că semicursa este stabilită, de acum 20 de ani, la 40 de minute. Dar traficul nu-ți permite să faci doar atât de puțin timp. Drept urmare, ești mereu pe fugă. Fiecare minut de întârziere din stații dublează numărul de călători care așteaptă, la orele de vârf. Nici la baie nu apuci să mergi. Autobuzele sunt solicitate la maxim”.

Salarii minuscule

Angajații spun că lipsa personalului provoacă alternanța de ture normale/ture de ranforsare și lipsa zilelor de pauză. Dar realitatea mai gravă este că salariile mici, de 380 de euro net, îi determină pe foarte mulți șoferi și vatmani să alerge după orele suplimentare. Și ajung să fie exploatați ca niște utilaje.

Mulți ajung la 50 de ore suplimentare ca să mai câștige 600-700 de lei la salariul de bază, care este de 1.800 de lei. Cele mai bine plătite sunt orele de weekend, care valorează dublu. Dar dacă lucrezi și sâmbătă-duminică nu mai ai viață. 50 de ore suplimentare înseamnă încă șase zile de muncă adăugate la programul normal dintr-o lună.

Salariul anonimizat al unui șofer de la CTP: salariu brut de bază 2.169 lei, ore suplimentare – 799 lei, salariu net – 1.635 lei. Fix 347 de euro într-o lună

50 de ore suplimentare într-o lună

În cazul studiat de REPORTER DE IAȘI, șoferul avea 50 de ore suplimentare. La ture de 8 ore/zi, avea aproape toate zilele de week-end dintr-o lună lucrate.

„Caz concret: am salariu net de 2.500 de lei după o lună de foc. Cum l-am obținut? Salariul cuvenit la 168 de ore de lucru, câte există într-o lună, este de 1.400 de lei net. Ca să ajung la 2.500 de lei am lucrat 50 de ore la dublu, sunt plătite ca 100 de ore. Se mai adaugă singurele sporuri de la noi – de vechime și de dificultate pe traseu – care este 5%”, mai spune angajatul SCT.

Acesta a lucrat 168 de ore, cât este norma, plus 50 de ore de week-end. A acumulat într-o lună 218 ore. Raportat la 21 de zile de lucru cât are o lună, are o medie de 10,3 ore/zi. „La orele de vârf am în spate, într-un autobuz, 150 de oameni. Răspund pentru ei, dar noi suntem bombe cu ceas. Din grabă și din oboseală, încalc și regulile pentru normele de lucru, și regulile de circulație. Nu se poate altfel, așa este sistemul”, spune șoferul.

„Ziua de lucru începe la noi la 4.30-5.00, să spunem, și durează până la 23–23.30. Dacă socotim, sunt mai mult de două ture de 8 ore, sunt de fapt 19 ore. De obicei, cel care lucrează dimineața lucrează mai puțin, dar acele ore se compensează apoi când este după-amiază și are ture de peste 10 ore.”
Șofer de autobuz la CTP IAȘI

Revoltă în fierbere

Sindicatul Șoferilor și Angajaților din SCTP a trimis o adresă conducerii societății în care solicită de urgență, pentru 12 februarie, o întâlnire cu reprezentanții conducerii societății. În adresă sunt menționate exact problemele reclamate de șoferii intervievați de REPORTER DE IAȘI: salarizarea, programul de ranforsare, programul P6, lipsa timpului de odihnă.

„În ultima perioadă, foarte mulți angajați ai SCTP sunt nemulțumiți. Din acest motiv, Sindicatul Șoferilor vă convoacă la o ședință”, se arată în adresa semnată de liderul Paul Păuleț, adresată directorului Cristian Stoica.

Cum arată graficul pe o săptămână

„Este total imprevizibil, eu aflu astăzi, pe la 10-11 dimineață, cum lucrez mâine. Posibil să fiu tură normală, posibil să fiu ranforsare. La final de săptămână se inversează programul, dacă am fost mai mult dimineața voi fi după-amiaza”, spune șoferul.

Concret, dă exemplul unui vatman care, într-o săptămână fără pauze, de luni până duminică, a lucrat:

LUNI – dimineață (5.00-12.30): 7,5 ore

MARȚI – dimineață (5.00-12.30): 7,5 ore

MIERCURI – ranforsare (5.00-9.30, 12.30-19.00): 11 ore

JOI - ranforsare (5.00-9.30, 12.30-19.00): 11 ore

VINERI – dimineață (5.12-30): 7,5 ore

SÂMBĂTĂ – ranforsare (5.00-9.30, 12.30-19.00): 11 ore

DUMINICĂ – după-amiază (13.00-23.00) – 10 ore

TOTAL ORE LUCRATE: 65,5 ore.

Norma de muncă în România este de 40 de ore pe săptămână. Deci un șofer sau un vatman de la CTP Iași face într-o săptămână 25,5 ore suplimentare, practic încă trei zile de muncă. Media programului, raportată la 5 zile lucrătoare, ajunge la 13 ore/zi. 

Un vatman a căzut din picioare când schimba, manual, macazul. De la oboseală

Tramvaie cârpite: magaziile de piese sunt goale

Vatmanii din Depoul Dacia sunt nemulțumiți că, în ultima perioadă, au fost trimiși forțat în concedii. S-au stricat mai multe tramvaie pentru care nu există piese de schimb. „Magaziile de piese sunt goale, tramvaiele au fost oprite. S-a încercat de multe ori repararea cu ce aveau și mecanicii la îndemână, parcurgeau câteva sute de metri și se stricau iarăși”, povestește un vatman de la depou.

Reacția SCT: „Așa e programul în toată lumea. Mai angajăm oameni”

Conducerea SCT a primit adresa sindicatului și va încerca o negociere. „Am primit ieri acea adresă. Vom lua act de solicitarea lor, îi vom invita la discuții, nu în prezența presei, și vom discuta să vedem ce putem oferi. Dar după ce se aprobă bugetul, nu putem negocia fără un buget pe masă. Nu înseamnă că lipsa de personal ne lasă indiferenți, în ianuarie am angajat 14 șoferi. Continuăm instruirea cu încă 17 persoane. Vor ajunge și ei, după ce pargurg etapele, șoferi. Ceea ce va determina reducerea orelor suplimentare, dacă asta este problema șoferilor”, a precizat Mihai Adrian, purtătorul de cuvânt al SCT.

Reprezentanții SCT spun că nu pot ține la stradă, în afara orelor de vârf, mai multe mijloace de transport decât este necesar. „Nu este eficient economic și nu este personal suficient. Nu putem ține la stradă același număr de unități în afara orelor de vârf. De aceea apar acele ture de ranforsare și program cu 12 ore (tură de la 6 și ceva până la ora 18). Este sistemul clasic de transport găsit în orice carte de specialitate. Ei sunt nemulțumiți de orele pe care le prestează, că sunt foarte multe. În luna decembrie, spre exemplu, a fost lună foarte scurtă, cu multe ore pontate. Lună scurtă înseamnă că se adună multe zile libere și se calculează la dublu orele lucrate”, a mai explicat Mihai Adrian.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: