fbpx
Portokal
Anomalia sindicală: Vasile Sandu, lider la CTP de 20 de ani, pensionar, reangajat și politician PSD. El ține șoferii sub papuc

Anomalia sindicală: Vasile Sandu, lider la CTP de 20 de ani, pensionar, reangajat și politician PSD. El ține șoferii sub papuc


„Când am plecat astăzi de la birou era liniște. Eu spun că nu există nici o problemă”, spune Vasile Sandu. Acesta este lider de sindicat, pensionar de anul trecut, reangajat la societate, pe un post de la Protecția Muncii, dar și consilier local PSD. Membrii unui alt sindicat din societate se țin tari: programul este infernal, salariul prea mic. „În alte orașe mari din țară, șoferii iau 4.000 de lei, noi abia trecem de 2.000”.

 La CTP Iași există acum 4 sindicate. Unul dintre acestea, cu 280 de membri, compus din șoferi ai societății, intenționează să negocieze programul de muncă, turele de ranforsare, dar și salarizarea, considerată prea mică. Membrii săi au decis să nu mai tacă și să nu mai accepte să iasă pe trasee prost plătiți și obosiți.

Cel mai important sindicat din societate tace, însă. Liderul de sindicat, eternul Vasile Sandu, spune că în societate nu există de fapt nicio problemă: „Astăzi, când am plecat de la birou, era liniște”, spune inginerul. Conduce de peste 20 de ani sindicatul, deși de anul trecut este pensionat și societatea l-a reangajat pe un post de la Protecția Muncii.

 

 Liniște și pace

Vasile Sandu este inginer în cadrul CTP, pensionar reangajat pe un post cald, dar și consilier local PSD. Susține că, la ora la care a plecat din societate, undeva la 14, era liniște. Cel puțin în privința sindicatului pe care îl conduce. “Nu există acolo nici un conflict. Sunt condiții mai grele de muncă, salariile pot fi mai mari, dar se poate discuta o eventuală negociere a lefurilor abia după aprobarea bugetului pe anul în curs. Fără buget, nu știm ce fonduri vor fi la societate”, susține Vasile Sandu.

Vasile Sandu, baronul sindicalist al Iașului: de 20 de ani face politică și pune botniță celor pe care îi reprezintă

Peste 50% din buget pe fondul de salarii

Varianta lui Sandu este aceeași cu cea susținută de reprezentanții conducerii, care astăzi s-au întâlnit cu șoferii societății, de unde provin revendicările. „Funcționăm acum pe buget de 1/12 din bugetul pe anul trecut.Nu știm exact pe ce sumă ne bazăm. Fondul de salarii se duce undeva la peste 50% din bugetul total al CTP. Fără un buget din care ne vin subvenții, nu putem ști pe ce măriri salariale ne bazăm. Facem eforturi să aducem și alți oameni, ca să-i mai eliberăm pe cei care ies acum la stradă”, a explicat Mihai Adrian, purtătorul de cuvânt al CTP.
Este discursul pe care l-a avut și în fața oamenilor, pentru că a avut loc, ieri, o primă discuție cu șoferii nemulțumiți.

Paul Păuleț, șeful sindicatului șoferilor de la CTP, spune că oamenii nu mai rezistă fizic și că salariile sunt mult mai mici decât în alte orașe din țară

Liderul de sindicat Păuleț: „Salariile la noi, sub Arad, Timișoara, Cluj, București”

Liderul Sindicatului Șoferilor și Angajaților din SCTP, Paul Păuleț, a explicat că sindicaliștii pe care îi conduce s-au săturat de programul extenuant pe bani puțini: „Oamenii sunt foarte obosiți, salariile sunt mici pentru cât muncesc. Sunt oameni care lucrează și două săptămâni continuu, ture normale și ture de ranforsare, până primesc un liber, deși normativul spune două zile libere la 5 lucrate”.

Paul Păuleț spune că, pentru muncă mai puțină, șoferii și vatmanii din Cluj, Timișoara, Arad sau București primesc mai mulți bani. „Am cerut de acolo salarii. Șoferii se angajează cu 3.000 de lei brut, la care se adaugă sporurile și orele suplimentare. La final de lună, personalul de bord încasează 4.000–4.500 de lei net. Noi abia trecem de 2.000”, mai spune Păuleț.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top