fbpx
 

Să fie lumină pe Europeană! O soluție simplă până la autostradă


8.000 de stâlpi de iluminat pe cei 400 km ai Drumului European Iași-București costă maxim 40 milioane de euro. Etapizat, în 3-4 ani, investiția este un adevărat chilipir. Stâlpii ar avea panouri fotovoltaice, fiind complet autonomi. Acumulatorii permit înmagazinarea energiei și pe perioada iernii. Sute de accidente mortale se produc pe E58 din cauza întunericului.

„Grav accident produs, duminică seară, pe drumul eurpean E58, în dreptul localității Buda. O persoană a murit, după ce mașina a căzut sub un pod.”

Este o știre devenită comună, încă un eveniment nefericit, la sfârșitul anului trecut. Noaptea, pe drumul european Iași-Bacău-București sunt sute de pericole. Mașini staționate, intersecții de unde ies inclusiv căruțe nesemnalizate, pietoni sau bicicliști.

Din cauza farurilor din contrasens, șoferii observă târziu pericolele, astfel că o călătorie este o adevărată aventură. O soluție fezabilă, având costuri reduse raportate la beneficiul produs, o reprezintă iluminatul pe timp de noapte a întregului traseu.

Calculele realizate de specialiști arată că investiția este cuprinsă între 20 și 40 de milioane de euro, sumă care curpinde stâlpii, accesoriile, acumulatorii și montajul. În plus, ar fi nevoie de un studiu de fezabilitate, specific fiecărei zone.

O șosea iluminată devine mult mai sigură pentru trafic pe timpul nopții

14 morți doar în județul Iași

În 2018, pe segmentul de drum de la Iași până la ieșirea spre Roman, au decedat 14 persoane în accidente de circulație. Șase dintre decese au avut loc în accidente din cursul nopții.

În total, pe acest tronson au fost 98 de accidente, cu 52 de răniți grav și 102 răniți ușor. Soluția iluminării drumului european s-a mai discutat, iar polițiștii spun că ar salva vieți. „Fără îndoială, dacă ar crește vizibilitatea s-ar simți asta imediat”, spune Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Statistica este completată și cu sume. Conform unei statistici europene, fiecare mort într-un accident de circulație costă statul 672.000 de euro. Asta înseamnă că cei 14 oameni morți înainte de vreme pe europeană, anul trecut, au costat bugetul aproape 10 milioane de euro.

Tehnologia s-a ieftinit, poți acoperi 400 km de șosea cu maxim 40 milioane de euro

Stâlpi cu senzori de mișcare

Alexandru Chels, reprezentantul firmei Urbioled, spune că tehnologia panourilor fotovoltaice și a acumulatorilor moderni face un astfel de proiect perfect fezabil. „Sunt exemple în lume că se poate face așa ceva. Tehnologia a ajuns la nivelul la care putem implementa un astfel de proiect. Costurile sunt amortizate în câțiva ani. Există variante de stâlpi de la 1.500 de euro la 4.000 de euro, în funcție de puterea lămpii, de dotări, de alți senzori montați. Stâlpii pot avea inclusiv senzori care să crească intensitatea luminii când trec mașini sau să dea comandă de creștere a intensității pentru următorii stâlpi, astfel încât sistemul să fie eficient energetic”, a explicat Alexandru Chels.

Maxim 40 milioane de euro

Normativele cer o distanță între stâlpi de 20, 50 sau chiar 100 de metri, în funcție de zonă, și o înălțime de 8 sau 10 metri. „Sunt multe variabile, nu se poate estima costul unui proiect de genul ăsta, trebuie un studiu de fezabilitate. Ca idee, la costul stâlpilor se adaugă și montajul, care se face tot pe bază de proiect, în funcție de studii geo pe fiecare zonă în parte. Montajul este 1.000 de euro pe stâlp”, mai spune Alexandru Chels.

Unul din miile de accidente produse noaptea pe aglomeratul drum european 58

Calculul pentru toată distanța Iași-București a fost făcut pentru stâlpi plasați din 50 în 50 de metri, rezultând un total de 8.000 de bucăți, instalați pe un singur sens, cu putere suficientă pentru a lumina ambele sensuri. Stâlpii sunt total autonomi, cu câte patru panouri fotovoltaice și cu câte un acumulator. „Sunt eficienți și iarna. E suficient să prindă o zi cu soare pentru a acumula energie suficientă pentru 3-4 zile”, spune specialistul de la Urbioled.

Valoarea minimă a unui stâlp, cu montaj de 1.000 de euro, este de 2.500 de euro. Valoarea proiectului, fără alte studii efectuate – materiale și manoperă – este de cel puțin 20 de milioane de euro. Valoarea maximă ar fi de 40 de milioane de euro (8.000 de stâlpi la prețul de 5.000 de euro fiecare).

Laicu, DRDP: „Merită investiția”

Inclusiv directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, spune că un astfel de proiect nici măcar nu ar costa mult, raportat la avantaje. „Există discuții despre un astfel de proiect la nivelul ministerelor, la București. Nici măcar nu este ceva costisitor. Din păcate, noi nu putem accesa direct fonduri, deci așteptăm să vedem o decizie la București. Poate că nu ar fi de iluminat toată distanța, dar măcar în zonele cu accidente multe, în zona tuturor intersecțiilor și a parcărilor s-ar putea face așa ceva”, ne-a declarat Ovidiu Laicu.

O porțiune din șoseaua Deva-Hunedoara iluminată pe un singur sens, producând suficientă lumină pentru toți participanții la trafic

Exemplu concret în Hunedoara: 1.800 de euro/stâlp

Pe o șosea Deva-Hunedoara, autoritățile locale au montat stâlpi cu lumină LED, pe o distanță de 1,5 km, într-o zonă extrem de periculoasă pentru șoferi. Cei 54 de stâlpi montați au costat, în total, 100.000 de euro. Rezultă o valoare de 1.851 de euro pentru fiecare stâlp, cu tot cu montaj.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: