fbpx
Portokal
Rușinea Ligii 1: un gazon de lumea a treia într-un oraș cu pretenții de Dubai. GSP și Pro Sport au pus Copoul pe penultimul loc

Rușinea Ligii 1: un gazon de lumea a treia într-un oraș cu pretenții de Dubai. GSP și Pro Sport au pus Copoul pe penultimul loc


Politehnica Iași luptă în ultima etapă a sezonului regulat pentru intrarea în play-off, dar Iașul este la retrogradare din punctul de vedere al infrastructurii. Gazonul Stadionului „Emil Alexandrescu“ este unul dintre cele mai proaste din țară. Într-un top făcut pentru REPORTER DE IAȘI de reprezentanții a două mari publicații de sport din România, Gazeta Sporturilor și ProSport, terenul din Copou este în coada clasamentului. La Iași se impune reabilitarea imediată a suprafeței de joc, dacă nu chiar construirea unui alt stadion.

Doar Chiajna are gazon mai prost

În topul Gazetei Sporturilor și ProSport, Iașul ocupă un rușinos loc 13 dintr-un total de 14 echipe. În viziunea celor două ziare sportive, doar terenul sintetic de la Chiajna este mai prost decât gazonul de pe „Emil Alexandrescu“. De altfel, Federația a decis ca în Liga I să nu se mai joace pe astfel de suprafețe de joc, iar cei de la Chiajna trebuie să schimbe gazonul.

Primele trei locuri în aceste topuri sunt ocupate de terenurile de la Ovidiu, unde Gheorghe Hagi a investit foarte mult și cele de pe stadioanele mai noi, „Arena Națională“ din București și „Ion Oblemenco“, de la Craiova, unde au fost schimbate suprafețele de joc recent.

Alte terenuri bune din Liga I sunt cele de la Mediaș, Giurgiu și Cluj, unde periodic se intervine asupra suprafeței de joc.

Terenul de pe Stadionul „Dinamo“, considerat în anii trecuți unul foarte bun, s-a deteriorat după ce a fost folosit și de alte echipe, în timp ce gazonul Stadionului „Ion Comșa“ de la Călărași a fost refăcut recent. La Botoșani, suprafața de joc este acceptabilă dacă nu plouă mult sau nu ninge, la fel ca și terenul Stadionului „Nicolae Dobrin“ de la Pitești, unde joacă FC Hermanstadt.

Răureanu: „Bătaie de joc!“

Remus Răureanu de la Gazeta Sporturilor susține că iarna este practic imposibil să joci pe „Emil Alexandrescu“. „E bătaie de joc ce se întâmplă la Iași! Nu este folosită instalația de încălzire a terenului, dar clubul încasează câte două milioane de euro pe sezon din drepturile TV. Au pus niște cabluri pe sub pământ de formă, doar ca să ia licența. Jucători cu cote de milioane de euro și cu salarii de de sute de mii de euro patinează pe pământ înghețat la Iași. Apoi, etapa următoare, joacă la Mediaș sau la Ovidiu pe un teren foarte bun, în aceleași condiții meteo. Nu este normal!“, spune Răureanu.

Că la Iași lucrurile sunt făcute doar de formă, Răureanu s-a convins de mai mulți ani. „În urmă cu câțiva ani, prizele erau bătute în lemn, de formă! Pentru licență se cerea să ai prize la masa presei. Nu înțelegeam de ce nu pot băga încărcătorul telefonului în priză. Asta spune multe despre modul în care se lucrează la clubul ieșean“, adaugă Răureanu.

Minea: E nevoie de un alt stadion

Corespondentul din Iași al Gazetei Sporturilor, Ovidiu Minea, consideră că nu doar terenul, ci întreaga bază sportivă din Copou este depășită și ar fi necesar un stadion nou. „Terenul din Copou este unul dintre cele mai proaste din Liga I. Probleme sunt cu întreaga bază sportivă. Terenul sintetic este demult depășit, iar terenul doi este denivelat. Este necesară o investiție într-un stadion nou la Iași, la cerințele actuale. Dat fiind că în zona Moldovei nu este niciun stadion nou, acesta ar putea fi făcut cu fonduri guvernamentale. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui făcut cu bani de la bugetul local“, susține Minea.

Pohoață: Doar promisiuni și atât

Corespondetul ieșean al publicației ProSport, Narcis Pohoață, spune că întreaga infrastructură a sportului ieșean este la pământ. „Avem o Sală Polivalentă veche, care stă să cadă. Stadionul este degradat, depășit la toate capitolele, demn mai degrabă de o echipă de liga a III-a. CSS Unirea este singurul club sportiv școlar din țară fără o sală proprie. Suprafața de joc a arenei din Copou este oglinda Iașului. Una jenantă! Dacă ne-am lua după promisiuni, probabil am fi avut acum câte o sală polivalentă și un stadion în fiecare cartier ieșean. Dar nu avem nimic, doar vechituri cârpite și multe promisiuni. Iar starea de degradare în care se află stadionul din Copou și Sala Polivalentă reflectă întru totul situația sportului ieșean“, zice Narcis Pohoață.

Printre cele mai vechi arene din Liga I

Stadionul „Emil Alexandrescu“ este printre cele mai vechi arene de fotbal din țară, fiind inaugurat în 1960. Doar Stadionul „Dinamo“ este mai vechi, dar acolo s-a intervenit de mai multe ori asupra terenului de joc.

La Iași, s-au făcut lucrări foarte rar asupra gazonului. În principal, s-a optat pentru tasarea terenului și plantarea de iarbă, fapt ce a dus la o compactare a acestuia și la imposibilitatea ca apa să mai poată intra cu ușurință în pământ.

Ultima reabilitare a terenului a fost făcută în 2012, când s-a vorbit de montarea instalației de încălzire, care însă nu a funcționat niciodată.

„Avem printre cele mai vechi stadioane din Liga I. Se impune o reabilitare generală a acestuia, nu doar a suprafeței de joc. Nici clima nu este foarte blândă în zona Iașului, iarna terenul prezentându-se în condiții grele, în ciuda eforturilor făcute. Ideală ar fi construirea unui alt stadion. Însă dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui ca măcar gazonul de pe «Emil Alexandrescu» să fie înlocuit“, spune Adrian Ambrosie, președintele grupării ieșene.

Stoican: „Jocul combinativ e afectat de un teren prost“

Antrenorul formației ieșene, Flavius Stoican, susține că este dificil ca o echipă care pasează mult, care construiește, să se poată exprima la adevărata valoare pe un teren prost. „Clasamentul terenurilor este corect. Avem unul dintre cele mai proaste terenuri din Liga I. Nu e ușor să antrenezi o echipă care se bazează pe posesie, pe un joc combinativ, iar terenul să nu-ți permită acest lucru. Și adversarul joacă pe același teren, dar dacă este un gazon prost atunci valorile se egalează. Cel mai apropiat exemplu e meciul cu CFR Cluj, unde noi am avut un joc de posesie, am încercat să combinăm. Nu vreau să caut alibiuri, dar e clar că ne dezavantajează un teren prost. Poate va veni și vremea când vom avea un teren bun la Iași“, își exprimă speranța Stoican.

Ideea arabă a viceprimarului Botez

În condițiile în care în Moldova nu s-a construit niciun stadion nou în ultima perioadă, s-ar putea lua în calcul găsirea de fonduri de la bugetul de stat pentru ridicarea unei arene moderne, de cel mult 25.000 locuri. Pentru stadionul de la Târgu Jiu, spre exemplu, au fost cheltuite 22 de milioane de euro, iar echipa de acolo se zbate în Liga a II-a.

Anul trecut, viceprimarul Radu Botez a vorbit despre proiectul unui stadion de 25.000 locuri, după modelul „Hazza bin Zayed“ din Emiratele Arabe Unite, și de care ar putea să se ocupe compania olandeză de construcții Bam International. Costurile totale pentru un astfel de stadion ar fi de 20 de milioane de euro, după cum afirma Botez.

Fostul manager al echipei Petrolul Ploieşti, Valeriu Răchită, a spus că un stadion nou, de 15.000-20.000 de locuri, așa cum a fost făcut la Ploiești, nu ar trebui să coste mai mult de 30 de milioane de euro.

Terenul sintetic pe care se pregătesc jucătorii nu face față

400.000 euro, un gazon nou

În condițiile în care se vorbește de găzduirea Europeanului de fotbal din 2020, toți banii au fost dirijați pentru refacerea Stadioanelor „Ghencea“ și „Arcul de Triumf“. De asemenea, prin Hotărâre de Guvern s-au declarat de interes public Stadioanele „Dinamo“ şi „Rapid“.

Varianta mai ieftină este înlocuirea gazonului de pe „Emil Alexandrescu“. Suma necesară pentru montarea unui gazon nou variază între 350.000 euro și 700.000 euro.

La Arena Națională, schimbarea gazonului a costat 690.000 euro, din care 340.000 de euro s-au dat pentru rulouri și 350.000 de euro pentru strat suport. În preț a fost inclus montajul şi toate sistemele şi dotările (irigaţie, drenaj, încălzire, canalizare etc.).

Pentru montarea unui gazon ranforsat sintetic, de ultimă generaţie, pe „Ion Oblemenco“ din Craiova, oltenii au anunțat un preț de aproximativ 400.000 de euro și susțin că acest tip de gazon ar fi garantat pentru 15 ani.

Sunt firme românești și austriece care aduc gazon și asigură montarea unui gazon nou pentru cel mult 350.000 de euro.

Firma Garden Center Grup, cea care s-a ocupat de montarea gazonului de pe arena din Ploiești, asigură pentru 150.000 de euro schimbarea gazonului.

Primăria vrea ajutor de la Guvern și UE

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, susține că ar putea fi alocate fonduri de la bugetul local pentru refacerea Stadionului „Emil Alexandrescu“, iar pentru un nou stadion se încearcă obținerea de bani europeni. „După aprobarea bugetului, funcție de alocări, vom analiza și verifica posibilitatea unor investiții la stadionul din Copou. Investiții s-au efectuat și în anii anteriori (cerințele impuse de FRF). Pentru un nou stadion, am cerut de trei ani, în fiecare an, bani de la Guvern. De asemenea, luăm în calcul exercițiul bugetar viitor al UE pentru o asemenea investiție, funcție și de liniile de finanțare viitoare și de eligibilitatea unui asemenea proiect“, spune Buraga.

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top