De neînțeles: CFR-PSD blochează Memorialul de la Ciurea, inițiat de CJ-PSD și primarul Lupu-PSD. Axinia: „Sunt patriot, dar nu vreau!”

De neînțeles: CFR-PSD blochează Memorialul de la Ciurea, inițiat de CJ-PSD și primarul Lupu-PSD. Axinia: „Sunt patriot, dar nu vreau!”


Mult trâmbițatul parc memorial destinat să aducă aminte de accidentul feroviar de la Ciurea, din 1917, ar putea fi blocat în instanță chiar de CFR! Parteneriatul Consiliul Județean – Primăria Ciurea din acest proiect poate pica deoarece CFR revendică terenul. “Ca patriot, îmi doresc acest monument. Ca director al CFR, dacă sunt încălcate regulile, mă opun”, spune noul director al CFR, ieșeanul Constantin Axinia.

Judecătorii vor decide

Primăria Ciurea și Consiliul Județean (CJ) porniseră un proiect comun, în valoare de 20.000 de euro, pentru realizarea unui parc în memoria victimelor catastrofei feroviare din 1917. Trebuiau plantați 1.000 de copaci, amenajat parcul, dar CFR vrea să blocheze totul în instanță, loc unde a depus o acțiune de sistare lucrărilor, pârâte fiind cele două instituții inițiatoare. Motivul: societatea contestă intabularea de către cei de la Ciurea a unei suprafețe de 3,5 ha de teren, suprafața unde ar urma să apară parcul.

Amenajarea parcului memorial a fost anunțată la finalul anului trecut, în preajma Centenarului Unirii. Prefectul județului, Marian Șerbescu, și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, aproape că plângeau când anunțau că “stejarii plantaţi în acest parc vor aminti peste ani de cele aproape 1.000 de victime ale tragicului accident feroviar din 31 decembrie 1917, dar şi de eroismul soldaţilor noştri care şi-au dat viaţa acum 100 de ani pentru îndeplinirea visului Marii Uniri”.

La câteva luni după aceea, când înflăcărarea momentului a mai trecut, sunt obligați să revină cu picioarele pe pământ românesc. Parcul ar putea să nu mai apară niciodată. Cererea celor de la CFR de întrerupere a lucrărilor se judecă azi, 2 aprilie.

Directorul CFR: „Ca patriot vreau, ca director nu”

Proaspătul director general al CFR, Constantin Axinia, habar n-are despre contestația depusă de propria instituție în cazul parcului de la Ciurea. “Ca patriot, nu este un proiect la care să ne opunem. Dar dacă acolo sunt încălcate regulile CFR, atunci, ca director, mă opun. Deocamdată nu știu despre ce este vorba, voi vedea”, ne-a spus Constantin Axinia.

Consiliul Județean a picat la mijloc în conflictul CFR-Primăria Ciurea. „Juridicul de la noi a aflat despre situația de acolo. CFR contestă intabularea unei suprafețe de 3,5 hectare pe care urmează să apară acest parc, de aceea se opune proiectului. Compania susține că ar avea acest teren, este un litigiu între Ciurea și CFR, nu suntem implicați. Noi avem fondurile pentru parc, Ciurea punea la dispoziție terenul”, ne-a spus Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iași.

A rămas fără frâne

Tragedia s-a produs în jurul orei 1.00. Conform adevarul.ro, ”Trenul, neobișnuit de lung, după mărturiile supraviețuitorilor, a rămas fără frâne pe o porţiune a căii ferate în coborâre, între Bârnova şi Ciurea. Mecanicii au încercat din răsputeri să semnalizeze acustic problema controlorilor din vagoane. Din cauza aglomeraţiei extreme, aceştia n-au putut ajunge să acţioneze frânele de mână cu care erau dotate vagoanele. Drept cauză a accidentului, s-a presupus ulterior că unul dintre pasagerii din primele două - trei vagoane a închis robinetul de aer comprimat din greşeală şi aerul nu s-a putut propaga către frânele vagoanelor din spate. Recepţionând semnalele lansate de mecanicii locomotivei, angajaţii căilor ferate din staţia Ciurea au activat un macaz, astfel încât trenul să intre pe linia 2 şi să se evite coliziunea cu vagoanele cu păcură de pe linia 1. Din cauza vitezei foarte mari şi unghiului de cotire al șinei, doar locomotiva şi încă un vagon au reuşit să treacă pe linia 2. Aproape toate celelalte vagoane au deraiat. Cel puţin unul dintre vagoane s-a ciocnit de cisternele de combustibil, declanşând o explozie şi un incendiu enorm. Trenul răsturnat a ars ca o torţă în mai puţin de două ore. Foarte puține victime au mai fost identificate, de aceea autorităţile au luat decizia de a îngropa trupurile carbonizate într-o groapă comună săpată la 500 de m de Gara Ciurea.”


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top