fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Pacientul de 2,1 milioane de lei: cel mai scump tratament aplicat la Iași în ultimii ani

Pacientul de 2,1 milioane de lei: cel mai scump tratament aplicat la Iași în ultimii ani


Bolnavul suferă de hemofilie și este din Galați. Suma i-a făcut să intre la idei pe inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate care au făcut un control la unitatea medicală. Aceștia au găsit niște nereguli și au emis un raport prin care au luat din banii spitalului.  

35% din toți banii

Într-un Raport de control din 28 februarie 2018, document emis de Casa de Asigurări de Sănatate Iași, inspectorii acestei instituții au criticat în mod repetat modul de cheltuire de către Spitalul „Sf. Spiridon”, cu un an mai devreme, a fondurilor alocate de la Ministerul Sănătății pentru bolnavii de hemofilie în cadrul unui Program Național de tratament.

La Iași, au beneficiat de acest program un număr de 39 de pacienți, iar cheltuielile cu medicamentele au fost în valoare de 7,53 milioane lei. 35% din această sumă (2,1 milioane lei) a fost cheltuită pentru un bolnav din Galați. Cheltuiala medie pentru un bolnav cu hemofilie a fost de 193.077,72 lei.

Pedeapsă de 375.000 de lei

Luând la verificat, prin sondaj, Codurile Numerice Personale ale pacienților, inspectorii Casei au susținut că au găsit mai multe nereguli punctuale, cum ar fi:

  • La un pacient, echipa de control a reținut că există, în mai multe rânduri, neconcordanțe între numărul de flacoane de Novoseven recomandate și cele administrate - flacoanele fie erau administrate parțial, fie deloc către pacient, neexistând nici un document de predare a celor rămase;
  • Pentru altul, existau neconcordanțe între flacoanele de Benefix solicitate de la farmacia spitalului prin condica de medicamente și cele consemnate ca fiind administrate, neexistând nici un document de predare a flacoanelor nici către secția de chirurgie și nici de la chirurgie către hematologie cu flacoanele rămase;
  • În alt caz, existau diferențe între flacoanele de Moroctocog raportate și recomandate și cele consemnate în scrisoarea medicală eliberată la externare;
  • La alt pacient erau neconcordanțe între fiolele de Moroctocog recomandate și cele administrate, echipa consemnând că ulterior verificării au existat modificări în foaia cu administrarea medicamentelor.

Ca urmare a urmare a neregulilor constatate, echipa de control a propus măsura aplicării diminuării cu 1% din valoarea medicamentelor/materialelor sanitare specifice pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situații pentru Programul Național de hemofilie (valoarea totală a imputației fiind de 57.142,18 lei ), precum si reținerea sumei de 318.842,20 lei, reprezentând contravaloarea medicamentelor specifice Programului Național de hemofilie pentru care nu este consemnată într-un formular special atașat de foile de observație clinică generală administrarea acestora.

Judecător: „Nu se poate face abstracție de realitatea specifică sistemului sanitar actual”

Spitalul a contestat măsurile la Tribunal, afirmând că ”deși în unele cazuri nu au fost descărcate toate medicamentele administrate, acestea sunt consemnate pe foaia de proceduri și pe fișa generală de îngrijire pacient, ceea ce confirmă efectuarea tratamentului recomandat de către medic (consemnat pe foaia de temperatură)”, adăugând că formularul special la care face referire echipa de control nu are nici o valoare din punctul de vedere al administrării tratamentului, întrucat acesta se administrează conform Foii de tratament semnată și parafată de medic și se consemnează de asistentul medical în Fișa privind procedurile de îngrijire a pacientului.

În final, instanța a admis cererea spitalului și a anulat raportul, ”fără a nega importanța modului în care documentele justificative care atestă administrarea și circuitul medicamentelor specifice programului de tratare a hemofiliei de către personalul medical, instanța nu poate face abstracție însă de explicațiile prezentate de către medicii curanți și de către spitalul reclamant în cazul fiecărui pacient în parte referitor la modalitatea în care tratamentul specific a fost administrat și nici de realitatea specifică sistemului sanitar actual.”

Judecătorul a conchis că documentele prezentate de spital ”chiar în lipsa unor semnături ale cadrelor medicale, pot constitui un început de dovadă în sensul că medicamentele respective au fost administrate și pot fi coroborate cu alte mijloace de probă.”

Cazul care „a generat cele mai multe suspiciuni”

Referitor la cazul bolnavului din Galați, despre care magistratul a observat că ”a generat cele mai multe suspiciuni datorită valorii foarte mari a tratamentului administrat – de 2.131.666,4 lei în tot anul 2017”, s-a observat că acesta a fost internat de  4 ori la ”Sf. Spiridon” (de două ori, câte 9 zile în septembrie, 9 zile în martie și 4 zile în iunie) și că în toate aceste situații spitalul a depus la dosar dovezi cu privire la cantitatea de medicamente specifice care i-au fost prescrise.

Casa de Asigurări de depus apel

„Dubiile pârâtei se referă la dovada circuitului medicamentelor în interiorul spitalului in cadrul cărora pacientul a fost tratat și la administrarea propriu zisă a întregii cantități de medicamente. Se observă însă din notele de relații depuse punctual pentru fiecare internare în parte și din documentația aferentă că pacientul respectiv suferă de formă severă de hemofilie (factor VIII de coagulare ≤1%) cu risc sever de instalare fenomene hemoragipare cu consecința riscului vital spontan. Aceasta inseamnă, în termeni nespecifici –populari, că în lipsa tratamentului în cantitatea și în frecvența recomandată de medic, bolnavul putea în orice moment să moară. Ori, așa cum reiese din fișele de observație acesta a fost stabil pe parcursul tuturor internărilor, fără fenomene hemoragipare, chiar în situația in care acesta a suferit și intervenții chirurgicale și ulterior recuperare medicală.

O atare evoluție a bolnavului pe parcursul internărilor sale poate constitui încă o probă, care coroborată cu începutul de dovadă mai sus menționat dovedește că medicația i-a fost administrată”, a precizat judecătorul în sentință. 

Casa de Asigurări de Sănătate nu a fost însă convinsă argumentația acestuia și a atacat sentința la Curtea de Apel.

Boală moștenită de la mamă

Confrm site-ului hemofilitic.ro „Hemofilia este o boala înnăscută și moștenită de la mamă ce are la baza deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX. În aproximativ 30% din cazuri, boala este sporadică, cu istoric familial negativ.”

Este o boală cronică, ce durează viața întreagă. Din fericire, este o afecțiune rară, frecvența ei în populație se situează în jur de 100/ 1 milion de locuitori.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac