fbpx
Portokal
Sorin Ionescu se judecă de 11 ani pentru acești bani, atât de mult timp încât strada pentru care cere despăgubiri mai trebuie asfaltată o dată Sorin Ionescu se judecă de 11 ani pentru acești bani, atât de mult timp încât strada pentru care cere despăgubiri mai trebuie asfaltată o dată

PRECEDENTUL „AMFITEATRU”: Primăria, obligată de instanță să-i plătească 2,88 milioane de lei lui Sorin Ionescu pentru străzile pe care și le-a asfaltat singur


După 11 ani de procese, justiția i-a dat lui Sorin Ionescu 2,9 milioane de lei despăgubiri pentru drumul din cartierul de vile Amfiteatru, construit de firma sa. Sunt incluse și impozitele plătite în ultimii 12 ani. „Încă va mai dura câțiva ani, dar până acum mi s-a dat dreptate”, spune afaceristul. În 2007-2008, firma sa, Instalații Grup, a modernizat drumul pentru case, lucrare ce trebuia preluată ulterior de Primărie, în domeniul public.

Afaceristul Sorin Ionescu poate obține de la Primăria Iași 2,8 milioane de lei reprezentând modernizările de la drumurile din cartierul de vile Amfiteatru și impozitele vărsate la bugetul local din 2008 până în prezent. Sunt drumuri care se întind pe o suprafață de 1 ha de teren. “Primăria trebuia să ia acel teren pe care este drumul în patrimoniul public, nu a făcut-o. Eu am făcut modernizări și am plătit impozite acolo. În cazul altor societăți care au construit cartiere s-a procedat așa, în cazul meu nu”, ne-a spus Sorin Ionescu.

11 ani de procese

Procesul deschis de Instalații Grup a avut primele termene în 2008. “Așa se mișcă lucrurile în România, este specific nouă”, spune Sorin Ionescu.
În urmă cu 11 ani, a dat în judecată toate instituțiile, în linie – CJ, CL, Primăria, dar și pe Primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita la acea vreme. „Acum, Consiliul Județean este scos din cauză la Curtea de Apel, au rămas în joc doar Consiliul Local și Primăria”, explică Ionescu.
A avut câștig de cauză la Tribunal. Pierzând instanță după instanță, Primăria a ajuns până la Curtea de Apel și, în 2016, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Până și acolo judecătorii ne-au dat tot nouă dreptate și dosarul a fost retrimis la Tribunalul Iași, pentru rejudecarea unui capăt de cerere”, a mai spus Ionescu.
Concret, judecătorii de la Înalta Curte au trimis la Iași calcularea notei de plată: expertize, ani de judecată, impozite plătite. Și în primă instanță, la Tribunalul Iași, tot Instalații Grup, firma în insolvență a lui Ionescu, a câștigat: 2,9 milioane de lei.

Primăria n-a vrut să preia în proprietate publică acest drum, pentru că pe vremea aceea Nichita era în conflict cu Sorin Ionescu, aliatul lui Dănuț Prisecariu

A făcut un drum public din banii lui

„Am modernizat acel drum care, la acea vreme, la fel cum a fost și în alte cazuri, trebuia expropriat în interesul domeniului public. Nu s-a făcut această acțiune, modernizarea a fost făcută pe banii firmei, care a și plătit impozite pe 1 ha de drumuri în toată această perioadă. Undeva la 50.000 de lei pe an”, explică Ionescu.
Afaceristul spune că a studiat care a fost practica în alte cartiere.
„La cartierul Conest Platoul Însorit, strada Podișului este a Primăriei. La cartierul lui Relu Fenechiu, strada centrală, din cartier, la fel. Doar la mine a rămas drumul în proprietatea și administrarea firmei, modernizat pe banii noștri, cu impozite plătite de noi an de an. Plus cheltuieli de întreținere și reparații”, susține afaceristul.

Nota de plată

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au trimit pentru rejudecare doar partea de despăgubiri pentru afacerist.
„Judecătorii au cerut expertiză, aceasta s-a făcut, a fost acordată o sumă drept despăgubire”, susține Sorin Ionescu.
Conform expertizei asumate în instanță, nota de plată este de 2,886 milioane de lei. Reprezintă prețul terenului, cheltuielile pentru modernizarea drumului, impozitele.
„Am fost dezavantajați la costul terenului, la noi s-a vorbit de 40 de euro/mp, în zonă este cu mult mai mult acum. Dar ne-am conformat, am acceptat”, mai susține Sorin Ionescu.
Despăgubirile includ și impozitele plătite an de an pe acel hectar de teren: „Sunt 5 lei/mp/an, pentru teren din zona B. Deși cu toate investițiile, nu mai putem vorbi despre teren din zona B acolo”.

Pe scurt: oricine poate moderniza drumuri

Orice ieșean poate moderniza drumul de care este nemulțumit, conform acestei sentințe a judecătorilor. Pentru că va fi despăgubit. Totuși, există ricul să nu primească efectiv banii de modernizare înapoi în cont.
„În realitate, când se va termina procesul, peste 3-4 ani, nu cred că ne varsă de la bugetul local 2,9 milioane de lei. Mai sigur cred că se vor face niște compensări cu alte sume, cu alte impozite, probabil vor fi niște deduceri întinse pe ani de zile. Așa merg lucrurile”, a mai explicat Ionescu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top