fbpx
 
Medicii lansează „un muzical" împotriva infecţiilor: „Spală-te pe mâini, îţi poate salva viaţa" (VIDEO)

Medicii lansează „un muzical" împotriva infecţiilor: „Spală-te pe mâini, îţi poate salva viaţa" (VIDEO)


Un video împotriva infecţiilor din spitale devine „viral".

„Spală-te pe mâini, îţi poate salva viaţa!". Zeci de asistenţi medicali şi medici repetă această frază în timp ce dansează. Pare un muzical. Ei ne reamintesc, dansând, cât de important este acest gest simplu pentru a ne proteja sănătatea. Şi o fac cântând "Pentru o lume diferită fără mizerie şi bacterii, acţionaţi medici şi asistente!". Este iniţiativa Fondazione Istituto G.Giglio di Cefalù din Palermo, Italia, cu redactarea textului "Una vita in vacanza" (O viaţă în vacanţă) a grupului muzical "Lo Stato Sociale", care a devenit un clip video viral. Tot spitalul a cântat acest “imn” pentru viaţă în ajunul Zilei pentru igiena mâinilor, care a avut loc pe 5 mai.

Unul dintre 10 pacienţi din întreaga lume este afectat de o infecţie legată de asistenţa medicală. În unele ţări, până la 70% dintre injecţii se fac în mod inadecvat şi nesigur, reutilizând acele şi seringile. Pentru anul 2019, sloganul ales pentru această zi de conştientizare este: "Clean care for all-it's in your hands". Obiectivul iniţiativei, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este de a garanta condiţii mai bune de sănătate, prevenirea şi controlul infecţiilor.

Cele mai frecvente infecţii sunt cele respiratorii, cele bacterine, infecţii ale tractului urinar şi cele din secţia chirurgicală. Cele mai frecvente microorganisme responsabile sunt Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomoas aeruginosa şi Staphylococcus aureus, adesea multirezistente la antibiotice şi împotriva cărora există puţine arme eficiente. Un studiu efectuat de ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor) a estimat că infecţiile legate de asistenţă sunt responsabile pentru mai multe decese decât cele cauzate de toate celelalte boli infecţioase monitorizate în Europa, chiar dacă cel puţin jumătate ar putea fi prevenite prin aplicarea procedurilor adecvate. Igiena mâinilor, împreună cu igiena mediului şi utilizarea corectă a antibioticelor, sunt pietrele de temelie pentru prevenirea şi controlul acestora. Spălarea mâinilor este, de asemenea, metoda care costă cel mai puţin şi, prin urmare, cea mai bună investiţie.

Există cinci momente în care mâinile trebuiesc spălate cu grijă, conform indicaţiilor OMS: înainte de a atinge pacientul, înainte de a efectua proceduri sterile, după expunerea la fluidele corporale, după atingerea pacientului şi după atingerea lucrurilor din jurul acestuia.

Clipul video se termină cu aceste cuvinte, de reţinut: "Se ti lavi le mani, fai del bene a domani, per un mondo diverso"! (Dacă te speli pe mâini, faci un bine pentu ziua de mâine, pentru o lume diferită)

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: