fbpx
 
DATE ÎN PREMIERĂ: Chirica ar fi ras 90.000 de mașini dintr-o lovitură și ne lăsa în Coreea de Nord. După el, în Iași mai rămâneau 11.000 de mașini în 2023

DATE ÎN PREMIERĂ: Chirica ar fi ras 90.000 de mașini dintr-o lovitură și ne lăsa în Coreea de Nord. După el, în Iași mai rămâneau 11.000 de mașini în 2023


REPORTER prezintă, în exclusivitate, numărul mașinilor din fiecare categorie „euro”, a emisiilor de noxe, cifre pe care nici măcar Mihai Chirica nu le știa când a gândit celebrul proiect de Hotărâre CL, prin care voia să scoată din circulație mașinile până la euro 5. Datele sunt stupefiante: 50.000 de mașini trebuiau radiate chiar din 2019, iar alte 44.000 de la 1 ianuarie 2021. Din 2023 mai rămâneau în Iași doar 11.000 de automobile! În acest moment, în municipiul Iași sunt înregistrate 123.000 de autoturisme, iar în tot județul peste 200.000.

Primarul Mihai Chirica lua la snop, în urmă cu o lună, mașinile non-Euro, Euro 1, 2 și 3 și le interzicea să mai circule prin oraș. Apoi, interdicția s-ar fi dus, până în 2021, la motoarele Euro 4. Adică s-ar fi ajuns ca mașinile produse până în 2009 inclusiv să nu mai poată circula prin Iași. Nici măcar o secundă, Mihai Chirica nu s-a referit la câți oameni ar fi afectați de decizie. Proiectul enunțat de primar nu s-a bazat pe nici un fel de studiu de impact. Pus la punct de mii de oameni pe paginile de socializare, a dat înapoi. Și proiectul a rămas, ca și alte declarații de-ale lui, la categoria aberații.

Ce voia să facă

Conform declarațiilor primarului, s-ar fi interzis în Iași, imediat, circulația mașinilor până la Euro 3, inclusiv. Fără nici o departajare benzină sau Diesel. Concret, asta ar fi însemnat că, din acest an, ar fi fost interzise mașinile produse până în anul 2005, inclusiv. Proprietarii de mașini de mai mult de 14 ani vechime ar fi fost obligați să renunțe la ele.

Următorul pas ar fi fost de la 1 ianuarie 2021, când interdicția ar fi fost extinsă până  la  Euro 4. Adică, mașinile produse până în 2009 erau scoase din trafic. La fel, fără nici o diferență benzină – motorină. S-ar fi încadrat mașinile de maxim 12 ani vechime. Unele dintre ele încă bune și performante, cu ani lungi de viață în față.

Începând cu 1 ianuarie 2023, ar fi fost interzise mașinile cu Euro 5, adică cele produse până în 2014, când a intrat în vigoare ultima normă aflată în uz, Euro 6. Asta îi lăsa pe oamenii cu mașini de 9 ani vechime fără ele. Peste numai 3 ani și câteva luni, proprietari de mașini produse inclusiv în 2015 și-ar fi luat adio de la ele.

După ce a prezentat proiectul, primarul a fost criticat în mii de mesaje postate inclusiv pe paginile oficiale ale sale sau ale Primăriei Iași. În câteva zile, a fost obligat de reacția publică să anunțe că nu va fi implementat un astfel de proiect.

Primarul a comandat chiar redactarea Hotărârii CL într-o zi de vineri, prin care urmau să dispară imediat din Iași circa 50.000 de automobile. Până luni a ajuns să-și ceară scuze. N-avusese niciun discernământ

Cifrele oficiale

Imediat după declarațiile primarului Mihai Chirica, REPORTER DE IAȘI a solicitat Prefecturii Iași și Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor cifrele la zi ale mașinilor aflat în Iași, pe ani de fabricație, aflând, astfel, norma de poluare la care sunt încadrate.

A durat 3 săptămâni pentru primirea răspunsului, iar acesta arată ce spunea Mihai Chirica că dorește să facă. Am aflat, astfel, că în Iași sunt, oficial, 123.002 mașini de toate categoriile Euro.

Pe scurt, de la implementarea proiectului, în acest an, de pe străzile din Iași ar fi dispărut 49.999 de autovehicule înamtriculate încadrate la non-Euro, Euro 1, 2 și 3, produse în perioada de dinainte de 1992 până în anul 2000. Concret, sunt în circulație 10.602 mașini non Euro, 5.965 Euro 1, 10.436 Euro 2 și 22.996 Euro 3.

Din 1 ianuarie 2021, adică peste un an și 7 luni, lor li s-ar fi adăugat încă 44.002 mașini cu Euro 4. Dintr-un foc, într-un an și jumătate ieșeau din trafic 94.001 mașini: trei sferturi din parcul auto actual.

Peste 3 ani și 7 luni, ar fi fost scoase încă peste 17.000 de mașini (Euro 5). În tot orașul ar fi rămas, dacă nu s-ar mai cumpăra nimic, 11.651 de mașini, cele care au Euro 6 acum, produse din 2014-2015 încoace.

Chirica a primit în utilizare gratuită un Renault Zoe pentru 6 luni și a început să vadă viața doar în cheie electrică

O decizie fără fundament

Politicienii locali nu au știut până acum cifrele. Le-au aflat în premieră și au fost uimiți de cât de mulți oameni ar fi fost afectați de proiectul enunțat de primar.

„Rezolva problema traficului, gata. Revenim toți în peșteri. Nu a fost nici un studiu de impact, nu știa la ce se angajează. Nu știa câți oameni afectează. A fost o inconștiență absolută, pe un fond de panică, după ce au apărut clasamentele de poluare, unde Iașul era peprimul loc. Atunci a scos asta pe piață. Dar, ideea este să descurajezi, nu să interzici. Faci pietonale, faci piste de bicicletă, faci transport public. Apoi, pui taxe pe zona centrală și spui: cine vrea să meargă cu mașina prin centru, să plătească”, a declarat deputatul Marius Bodea.

Acesta spune că abia acumse discută interdicții pentru unele orașe din Europa, dar cu orizont de timp de 12 ani înainte, nu de 3 ani.

„Ar fi luat o decizie contra ieșenilor. Sunt convins că nu a avut date pe care să se bazeze, habar nu avea câți oameni afectează. Este stilul lui. Eu am o interpelare în Camera Deputaților pe subiectul acesta, aștept datele”, ne-a spus deputatul Petru Movilă.

Bazaconiile primarului

Mihai Chirica nu este la primele declarații fără fundament sau în urma cărora nu rezultă nimic concret.

Despre infrigementul pe poluare, din cauza poluării Iașului, Mihai Chrica a spus că este o prostie și că orașul este poluat din cauza unui fast food din Podul de Piatră. „Cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului au pus instalaţia de măsurare lângă o brutărie. Noi am avut depăşiri de noxe pe 1 ianuarie, când toată lumea doarme, nu trece nicio maşină, niciun fluture nu zboară. Le-am spus: Instalația a măsurat masa care s-a mâncat în noaptea de Revelion, pentru că fabrica a produs cârnați, pâine etc. N-ai ce să le zici, că oamenii au muncit, că au şi restaurant lângă fabrică”.

Mașina oficială a primarului e un Mercedes euro 2, foarte poluant, pe care l-a utilizat zilnic până să scoată propunerea interzicerii imediate a tuturor automobilelor până la euro 3

Anul trecut, după moartea Doinei Cornea, Mihai Chirica a spus: „Vreau să fac o declaraţie: Am să preiau sarcina doamnei Doina Cornea şi voi continua lupta împotriva comunismului cu aceeaşi forţă şi abnegaţie”.

După ce focul de artificii pentru Sărbătorile Iașului de anul trecut a fost anulat de ISU, Mihai Chirica a spus că este o decizie politică și că la înmormântările pesediștilor va face focuri de artificii din banii lui. „Nu încercăm să forțăm legea, nu este misiunea mea ca primar să fiu primul care dă tonul dezordinii. O să verific de ce pe locația pe care se trage de 25 de ani, deodată nu se mai poate. E cusută cu puțină ață roșie toată povestea asta, dar ieșenii se vor bucura de un concert foarte frumos. Chiar dacă trebuie să tragem din Teleorman, o să tragem și de acolo. Vom fi aici și după ce moare Dragnea și toate lichelele. Și ne vom continua misiunea pentru ieșeni și vom face și foc de artificii și ne vom bucura de Sărbătorile Iașului.Iar la înmormântarea oricăruia dintre ei din banii mei voi face un mic foc de artificii autorizat și mă voi ține de cuvânt".

În 2016, invitat în direct la Europa FM de George Zafiu și Vlad Petreanu, a spus că „Iașul este Dubaiul Estului”.

S-a luat și de câinii fără stăpân, care sunt mai civilizați decât cei cu stăpân: „Sincer să fiu, problema câinilor cu stăpân e mai grea decât la cei fără stăpân. La cei fără stăpân oarecum o ținem sub control și par mai civilizați câinii fără stăpân decât cei cu stăpân. Sincer”.

A lovit dur și în Apavital, în martie 2017, fără să aibă în mână vreun buletin de analize sau vreo dovadă. Întrebat dacă este o alternativă folosirea apei de la chiuvetă, primarul a declarat:  „Mi s-ar părea o variant bună în condiţiile în care putem gestiona şi calitatea ei, dar din păcate nu o gestionăm, din motive de lipsă de professionalism pe de o parte, iar pe de altă parte – din cauza costurilor. Este greu să gestionezi o apă 100% potabilă. Aţi făcut o verificare să vedeţi cum gestionează ei calitatea apei? Eu personal n-am încredere în reţeaua publică. Eu nu-mi las copiii să bea de la chiuvetă, pentru că eu ştiu ce-i pe conducte. Acum câţiva ani, a fost o avarie la prize Chiriţa, unde este staţia de tratare, şi au folosit o conductă abandonată de ani de zile, care fusese folosită de oamenii din zona pentru dejecţii, conductă care avea în ea şobolani morţi de ani şi ani de zile. Aia e crimă cu premeditare”.

În 2017, Mihai Chirica visa platforme de topire a zăpezii: „Vreau să construim la Iași prima platformă de topire a zăpezii. Ar fi un element de noutate la nivel național. Avem nevoie de o sursă de căldură, pe care o putem lua dintr-o magistrală de termoficare. În apropierea magistralei vom construi o platformă de dezgheț, care va fi într-o cuvăi zolată, încălzită. Zăpada și gheața care se vor topi vor fi preluate într-un element de rigolă și descărcate, după filtrare, în rețeaua publică de canalizare. Cuva va avea un filtru pentru grăsimi și pentru nisip, iar la urmă ea va putea fi spălată. E o soluție ecologică.Uleiurile decantate pot fi recuperate, astfel pânza freaticăsă nu mai fie infestată. Fiecare platform va avea 1.000 - 1.500 de metri pătrați. Când nu va fi nevoie de ea, va funcționa ca parcare. Prognozăm că vom construe astfel de platform acolo unde avem magistrale, adică în Dacia, Alexandru cel Bun, Păcurari, Canta și Tudor Vladimirescu. Economiile ar fi de câteva miliarde de lei vechi, numai din transportul zăpezii. Tema de proiect am făcut-o eu, proiectanții o vor transforma în cifre”. Între timp, a renunțat la proiect.

Exemple din Europa

Și alte orașe din Europa discută acum despre interzicerea circulației unor mașini vechi. Doar că nici o municipalitate nu își permite să arunce bombe de genul lui Mihai Chirica.

Concret, Amsterdam interzice, din 2020, motoarele Diesel produse înainte de 2005 (până la Euro 3, inclusiv). Olandezii au însă un proiect multmai ambițios. Din 2030 vor să treacă exclusiv pe transport electric sau cu bicicleta în Amsterdam, urmând să interzică motoarele cu ardere internă. Dar, oamenii știu încă de acum despre acest plan. Cu 11 ani înainte. Și primesc subvenții și compensații, dar și un transport public impecabil ca alternativă.

La Paris, municipalitatea vrea să interzică, din acest an, din iulie, motoarele Diesel produse înainte de 2001 (se încadrează inclusiv unele Euro 3, altele rămân în circulație). În 2021 interdicția pe diesel ar cuprinde toată grupa de motorizare Euro 3, până în 2005 (ar prindeși unele motoarel Euro 4).

E adevărat că, de curând, familia primarului și-a achiziționat un Mercedes GLE de 70.000 de euro, care îndeplinește normele euro 6, și îi îndeamnă pe toți ieșenii să-i urmeze exemplul

Număr total mașini județul Iași: 220.067

Non euro (mai vechi de 1992): 17.359

Euro 1 (1992 – 1996): 12.398

Euro 2 (1996 – 2000): 22.299

Euro 3: (2000 – decembrie 2004): 49.688

Euro 4 (2005 – 2009):  74.988

Euro 5 (2009 – 2014): 26.919

Euro 6 (2015): 16.416

Număr total mașini municipiul Iași: 123.002

Non euro: 10.602

Euro 1: 5.965

Euro 2: 10.436

Euro 3: 22.996

Euro 4:  44.002

Euro 5: 17.350

Euro 6: 11.651

Stop-cadru în intersecția din Târgu Cucu. Dacă planul lui Chirica ar fi devenit realitate, din cele 18 mașini din imagine, ar mai fi rămas doar 6 în circulație
  1. Vw Golf 4 (1997-2006)
    * Maxim Euro 4 – dispare în 2021
  2. Nissan Micra (2002 -2006)
    * maxim Euro 4 – dispare în 2021
  3. BMW x5 (1999 – 2006)
    * maxim Euro 4 – dispare în 2021
  4. Nissan Qashqai II (2013-2019)
    * euro 5-6 – rămâne în circulaţie
  5. VW Passat facelift (2001 – 2005)
    * euro 3 – dispare în 2019
  6. Dacia Logan II (2012 – prezent)
    * euro 5-6 – rămâne în circulaţie
  7. Renault Clio IV (2012 – 2019)
    * euro 5-6 – rămâne în circulaţie
  8. Dacia Logan 1 (2004-2008)
    * euro 4 – dispare în 2021
  9. Citroen C4 (2004-2010)
    * Euro 3-4 – dispare în 2021
  10. Dacia Logan 1 facelift (2008-2012)
    * euro 4–5 – dispare în 2021-2023
  11. Dacia Logan 1 facelift (2008-2012)
    * euro 4-5 - dispare în 2021-2023
  12. Mercedes Clasa B II (2012-2018)
    * euro 5-6 – rămâne în circulaţie
  13. VW Tiguan 2007-2012
    * euro 4 – dispare din 2021
  14. Audi A6 (1997-2004)
    * euro 3 – dispare imediat
  15. Dacia Logan 1 facelift (2008-2012)
    * euro 4 – dispare în 2021
  16. Dacia Logan 2 (2012-2019)
    * euro 5-6 – rămâne în circulaţie
  17. VW Passat B6 (2005-2015)
    * euro 4 – dispare din 2021
  18. Skoda Octavia facelift (2017-2019)
    * euro 6 – rămâne în circulaţie

În 2012, Radu Sacagiu a cumpărat monumentul din fața Sinagogii deși știa că nu poate construi nimic pe acesta. Drept dovadă, într-o lună cerea deja schimb de terenuri cu Primăria. Monumentul dedicat evreilor uciși la Pogrom fusese construit în 2011 tot din banii ieșenilor. Nichita a refuzat schimbul, dar Chirica l-a acceptat în 2017: i-a dat lui Sacagiu fix terenul care îi lipsea lângă Palatul de Justiție pentru a construi ...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: