fbpx
 
Am descoperit la Iași fabrica de produse medicale construită ilegal, ce funcționa binemersi de 5 ani

Am descoperit la Iași fabrica de produse medicale construită ilegal, ce funcționa binemersi de 5 ani


Un fapt incredibil: o fabrică de medicamente din municipiul Iași funcționează de mai mulți ani în clădiri fără autorizație. De-abia luna trecută Chemical Company SA a depus la Primărie și Agenția pentru Protecția Mediului cereri de intrare în legalitate. Câți pacienți din spitalele unde livrează produse Chemical Company au fost în pericol?

Furnizor pentru spitale

La Iași a apărut o fabrică fără autorizație de construire. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) confirmă pentru REPORTER DE IAȘI că în imobilele de pe Bulevardul Chimiei sunt spații de producție și depozitare. Nu este orice fel de fabrică, ci una cu regim special, care livrează spitalelor din România produse farmaceutice: apă oxigenată, acid clorhidric, iod, alcool etilic, albastru de metlien, amoniac, toluen și multe altele. „Compania noastră vine în sprijinul domeniului Sănătăţii Publice prin oferirea unor servicii şi produse de cea mai înaltă calitate pentru buna desfăşurare a activităţiilor din cadrul spitalelor de stat şi private, clinicilor medicale private, laboratoarelor de analiză fizico-chimice, direcţiilor de sănătate publică, institutelor de sănătate publică, clinicilor de stomatologie, dar și institutelor de medicină legală”, se scrie pe site-ul firmei.

Tot aici se lucrează și pentru industriile alimentară, chimică și petrochimică.

Nu este clar când au apărut clădirile ridicate ilegal de Chemical Company.

Conform unei imagini de pe Google Street View, din 2014, imobilele erau acolo la acea vreme, așa că sunt cel puțin 5 ani de când nimeni nu a încercat să le aducă în legalitate.

Câteva dintre contractele semnate în aceste zile de Chemical Company cu spitale din Abrud, Suceava, Brașov și Bacău

S-a rezolvat

Dar ceea ce este cât se poate de sigur este că acele clădiri care nu au avut autorizație sunt spații de producție. Informația este confirmată chiar de surse din cadrul APM Iași, care au primit cerere de avizare ce se atașează apoi celei de la Serviciul Urbanism din Primărie: “În cazul cerererii despre care vorbim, ea se referă la spații de birouri, de producție și de depozitare”.

Pe site-ul Primăriei Iași există, la certificatele de urbanism emise în luna aprilie, la prima poziție din listă, documentul emis pentru Chemical Company SA. Sub numărul 955, Primăria a eliberat actul pentru intrare în legalitate în cazul a patru imobile situate la numărul cadastral al terenului firmei.

Din documentație, clădirile par diferite, una lângă cealaltă. În teren și de pe imaginile aeriene se vede că, de fapt, cele patru clădiri sunt una singură, fiind conexate. În partea din față sunt birourile, iar în partea din spate sunt spațiile de producție și de depozitare.

APM: Am eliberat documentație pentru intrare în legalitate

Reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Iași spun că în cazul fabricilor cum este Chemical Company, există două tipuri de avizare.

Primul este cea legată direct de respectarea normelor de mediu, care există în cazul Chemical Company. Sunt verificate toate liniile de producție, emisiile, toate detaliile legate de producția de chimicale. Fabrica deține acest aviz.

Cel de-al doilea este avizul pe care proprietarul fabricii ar fi trebuit să-l atașeze la dosar, când ar fi cerut autorizația de construire, înainte de a ridica imobilele. Cum acele documente nu au fost cerute inițial de la Primărie, dovadă fiind certificatul de urbanism pentru intrare în legalitate, acel aviz nu există. “Am primit cerere din partea Chemical Company pentru eliberare Aviz de mediu în vederea intrării în legalitate în cazul clădirilor de la adresa bulevardul Chimiei nr 14”, ne-a explicat Gheorghe Tătaru, directorul APM Iași.

O sursă din cadrul APM a precizat că lipsa autorizației de construire pentru un obiectiv industrial din această categorie este o abatere gravă.

Încercuite cu roșu, cele patru corpuri de clădire ridicate ilegal. Cu verde, un imobil aflat în stadiu de proiect 

Conducerea nu răspunde

REPORTER DE IAȘI a căutat, două zile la rând, conducerea companiei pentru a afla detalii despre cererea de intrare în legalitate de la adresa fabricii. Secretara a răspuns că a transmis solicitarea mai departe, și, dacă nu am fost contactați, înseamnă că nu s-a dorit acest lucru.

Pe site, compania se prezintă ca inființată în 1994, cu scopul de a proiecta, produce și comercializa produse chimice organice şi anorganice de înaltă puritate. Sunt prezentate acreditări și standarde pe care le respectă.

Din conducerea firmei fac parte Vasile Ciobanu (acționar majoritar și administrator), Radu Gabriel Ciobanu, Ștefan Ciobanu, Gheorghe Mihăilescu, Marian Totolin și Rodica Popa.

Recent firma a depus documentație pentru un Plan Urbanistic Zonal – hală de producție în aceeași zonă, dar în acest caz construcția nu a apărut încă. Pe poartă este afișat documentul în vederea consultării publice pentru acest imobil.

Afacere în creștere

În 2018, Chemical Company a avut cifră de afaceri de 12 milioane de lei, cu un profit net de 1,9 milioane de lei. Există și datorii de 3,7 milioane de lei, iar acolo lucrează 73 de angajați. Este cel mai bun an din tot istoricul financiar al firmei înregistrat după anul 2000, din punctul de vedere al cifrei de afaceri.

Article image
Faimoasele bormașini, spaima locatarilor de la bloc, au ajuns pe masa instanței. O familie din Iași nu a mai suportat zgomotul și a cerut instanței să ia măsuri împotriva unui vecin din al cărui apartament nu mai contenesc huruiturile. Judecătorul a dat dreptate reclamanților și i-a făcut acestuia program de găurit.
Autor cristi tanasa Reportaje 30 Aprilie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: