Parcagiul are în continuare aparat de taxat la brâu Parcagiul are în continuare aparat de taxat la brâu

Revoluția parcometrelor e tot pe bază de atelaj uman. Apă de ploaie: plătești o oră, stai cinci, restul înseamnă un pumn de fise


Mult – așteptatele aparate de taxat pentru locurile de parcare ale Primăriei sunt dublate de taxatori care taie bilete ca și până acum. Sistemul nu s-a schimbat, pentru că nu s-au montat bariere și reprezentanții Primăriei spun că au vrut să iasă mai ieftin. Au crescut încasările cu 30% doar pentru că acum sunt taxate și locurile de parcare de pe Socola. Locurile din parcările amenajate aduc aceiași bani ca și până acum.

Cinematograf Victoria, parcare amenajată. Plata se face la parcometru, nu există barieră și aparatul este dublat de un angajat cu casă de marcat atârnată de gât. Sistemul anunțat drept revoluționar de Primăria Iași nu este nici măcar un pas înainte. E un pas în lateral.

Sistemul rămâne la mâna parcagiului, pentru că sistemul automatizat de bariere lipsește. Acesta e prea scump și produce pagube, susține șeful de la Parcări.

Schimbătorul de bani

Față de acum câteva luni, șoferii care parchează în parcările Primăriei pot obține un bon de la un parcometru. Și cam atât. În rest, nu s-a schimbat nimic. Oamenii pot lua un bon de o oră și să stea 5, ca și până acum, dând la pace cu cel care supervizează parcarea. Și care este și taxator, în același timp.
Pe scurt, plata parcării, oficial este așa: parchezi, te duci la parcometru, selectezi din start cât estimezi că vei sta (pentru că plata se face în avans, nimeni nu știe câte ore să bifeze, toți clienții pun una singură).
Aparatul eliberează un bon, acesta este așezat pe bord și atât. Teoretic, la ieșire, omul cu casa de marcat verifică dacă ora de ieșire, scrisă mare, este corectă. Practic, ori se încasează încă o oră pentru cinci state acolo, ori angajatul închide ochii la orele în plus.
Și nu este singura problemă cu parcometrele. Mai există încă patru hibe mari. Nu primesc hârtii mai mari de 10 lei, nu știu să dea rest decât fise, nu se poate plăti cu cardul și, mai nou, uită să dea rest.
„S-a întâmplat cuiva chiar acum, am dat eu restul”, ne-a spus taxatorul unei parcări care, teoretic, are un parcometru montat, care a costat 46.000 de lei.

Parcometrul dă rest doar fise, deși a costat 8.000 de euro, fără TVA. Primăria stă prost cu banii, la buget de 200 milioane de euro/an, în schimb CFR, cu pierderi de zeci de milioane de euro, a pus și barieră automatizată, și aparat care dă rest în bacnote

Tot felul de motive

Investiția în cele 10 aparate de taxat amplasate în Iași a fost de 456.000 de lei cu TVA. În anunțul original, Primăria Iași a anunțat că aparatele primesc fise și bancnote și eliberează rest în același fel: monede și hârtii.
Până la urmă, aparatele primesc hârtii, dar eliberează rest doar fise. “Cele care eliberau hârtii erau duble la preț. De aceea, am instalat aparate care primesc hârtii, dar eliberează rest fise și am limitat suma maximă ce poate fi introdusă la 10 lei. Dacă permiteam să primească 50 de lei, vă dați seama ce pumn de 50 de bani dădeau rest”, spune Marian Nistor, șeful Serviciului de Parcări.
Dar studierea ofertelor de pe piață arată că informația este falsă. Puteau fi cumpărate aparate care știu să elibereze hârtii la preț cu foarte puțin mai mare decât al celor care știu să dea rest doar fise.
Concret, prețul parcometrelor, fără montare, pe piață este cuprins între 12.000 și 25.000 de lei, în funcție de marcă, proveniență, firma care le livrează. Dar diferențele în modele asemănătoare care dau rest bancnote și fise sau doar fise este de 10-15% din preț.

Marian Nistor, tizul celui  de la Savoy: „Cu bariera era prea scump”

Bariera la Primărie se strică, la alții în schimb merge
Nistor susține că, la Iași, era imposibilă amplasarea unor bariere, din mai multe motive. Unul dintre acestea fiind fiabilitatea.
„În cazul parcării în lungul străzii de la Policlinică, era imposibil să punem barieră. Iar acolo unde era posibil, sistemul este lipsit de fiabilitate. Nu ne puteam permite să se defecteze bariera și să blocăm o grămadă de mașini în parcare. Au fost făcute calcule, ce am fi câștigat din amplasarea unei bariere la parcare s-ar fi dus pe mentenanță”, a explicat Nistor.
Angajații unui hotel din Iași care deține și parcare cu barieră spun însă că fiabilitatea sistemului nu poate fi contestată. „Sunt reparații normale sau lucrări de întreținere ce pot fi făcute în afara orelor de vârf. Și chiar dacă bariera se blochează, ea tot poate fi ridicată de un om de la întreținere”, ne-au spus angajații.

Mai scump cu barieră, dar mult mai rentabil

Sistemul cu barieră și plată ar fi fost mai scump. Calculul arată că, în acest caz, amenajarea unei singure parcări ar fi fost de aproximativ 65.000 de lei, fără prețul montajului.
Calculul se face la dispozitivele de emitere/primire card (8.000 de lei cel de intrare, 10.000 de lei cel de ieșire), automatul de plată (45.000 de lei cel care primește doar cash, 120.000 de lei este cel care permite plata cu cardul) și 2.000 de lei o barieră.
Avantajele însă ar fi fost mult mai mari. Sistemul ar fi mers în permanență și, pe termen lung, ar fi însemnat profit.
Fără acestea, singurele creșteri, de aproximativ 1.000 de lei pe zi, sunt de la cele 4 parcometre puse în plus pe bulevardul Socola, între Podul Roș și Cotnari.
„Încasările ne-au crescut de la 2.500-3.000 de lei/zi la 4.000 de lei/zi”, spune Marian Nistor. Singura diferență între sistemul anterior, bazat doar pe taxatori, și cel actual, de parcometru dublat de taxator, este apariția automatelor de plată în Podul Roș.
Sunt 440 de locuri în parcările amenajate ale Primăriei. Sistemele cu barieră, chiar și la 2 lei/h, ar fi însemnat peste 7.000 de lei/zi, presupunând că ar fi taxat doar 8 ore/zi. Dar acele sisteme merg 24 de ore din 24 și nu mai există plata unui angajat care să stea în permanență acolo.
Sisteme automate de plată a parcării există la Victoria (1), Moldova Mall (1), în spatele Halei Centrale (2), Policlinică (2) și pe Bd. Socola (4).

Article image
Un loc cu ora la Gară produce 4.000 de lei/an, în timp ce un loc al Primăriei, fără parcometru, face într-un an doar 1.000 de lei. De 4 ani, Mihai Chirica tot promite aparate de taxat automate. E atât de dificil de parcă ar aduce o navetă spațială. La 700 de locuri, comparând cu parcarea de la Gară, Primăria ar încasa 2,8 milioane de lei și e atât de simplu: trebuie doar să instalezi un aparat care costă 4.000 de euro și se...
Autor Iulian Mofteescu Administratie Locala 23 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top