fbpx
Portokal
Cosette multumește ieșenilor pentru rezultatul din alegeri: 37%, fără ca USR-PLUS să fi contat în politica locală în ultimii 3 ani Cosette multumește ieșenilor pentru rezultatul din alegeri: 37%, fără ca USR-PLUS să fi contat în politica locală în ultimii 3 ani

USR-PLUS CÂȘTIGĂ PRIN NEPREZENTARE: votați în masă la Iași, Vaslui și Bârlad fără ca oamenii să știe măcar cine sunt


Pe surse,inclusiv liderii USR recunosc faptul că rezultatul de la Iași i-a luat prin surprindere. Este o reeditare a alegerilor parlamentare din 2004, când partidele PD și PNL s-au trezit deodată că sunt votate masiv la Iași. Același fenomen s-a produs cu PSD în 2016, când a luat 9 mandate pe județ. „Este un efect pe care ni l-am asumat: acela de a crește procentul Alianței 2020 prin promovarea referendumului”: Marius Bodea, PNL.

Alegerile parlamentare s-au încheiat, PSD a fost bătut la scor, în față și-au făcut loc două noi forțe. PNL s-a urcat pe primul loc la nivel național, dar din urmă vine coaliția USR-PLUS. PSD în degringoladă a făcut loc la Iași unei surprize de proporții.

Partidele conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș nu au câștigat doar municipiul Iași, ci s-au dus pe primul loc și în județ. Este una dintre surprizele uriașe, în condițiile în care USR nu are la Iași niciun fel de structură în teritoriu. Există doar doi parlamentari aleși în 2016, dintre care unul total invizibil. A existat și un consilier local care demisionat după ce a votat un proiect controversat al lui Ghiocel Asimionesei și atât. Deputatul liberal Marius Bodea are câteva explicații, iar explicațiile USR sunt încă așteptate.

Surpriza legislaturii 2004-2008

Cu motorul Traian Băsescu, dar cu un Adrian Năstase și un PSD cu forță, politicienii locali nu aveau idee, în 2004, că alianța electorală DA va câștiga 6 mandate parlamentare - 4 la Camera Deputaților, două la Senat. Traian Băsescu plecase în aventura sa politică având un PD aflat la doar 7% intenție de vot.

Cu o prezență la vot de 58,85% (397.613 voturi în tot județul), PSD a luat primul loc, având, la finalul alegerilor, 8 locuri în Parlament (6 Camera Deputaților, 2 la Senat).

De la PNL și PD, au mers în legislativ Traian Dobre, Relu Fenechiu, Petru Movilă, Mihail Vlasov, Varujan Vosganian și Dan Cârlan.

2016 a fost anul PSD

Pe fondul unui absenteism masiv, PSD a fost votat cu ambele mâini la Iași, acum 3 ani. În județ, partidul condus deja de Liviu Dragnea a luat aproape tot ce mișca. În total, la finalul scrutinului, partidul a luat 6 mandate de deputat și 3 de senatori. În total, 9 parlamentari, cei mai mulți invizibili.

Au ajuns, astfel, în Parlament, după un scrutin cu 34% prezență la Iași, Vasile Axinte, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Camelia Gavrilă, Silviu Macovei, Nicolae Bănicioiu (Camera Deputaților) și Victorel Lupu, Doru Adrian Pănescu, Vasile Toma (Senat).

Prin comparație, de la celelalte partide au ajuns în legislativ, în total, mai puțini politicieni decât cei de la PSD: Marius Bodea, Dumitru Oprea (PNL), Varujan Vosganian (ALDE), Petru Movilă (PMP), Cosette Paula Chichirău (USR), Iulia Scântei (PNL), Dan Lungu (USR).

2019: anul USR-PLUS

La alegerile europarlamentare abia finalizate, USR-PLUS a ajuns pe primul loc nu doar în oraș, ci și în județ.

Fără o structură în teritoriu, fără consilieri locali sau primari, alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a ajuns la 26,86% în județ și la 37,24% în Municipiul Iași.

Următoarele partide sunt PNL (25,56% în județ, 18,60% în oraș) și PSD (20,48% județ, 14,99% în Iași).

Același fenomen s-a întâmplat la Craiova, unde Alianța 2020 a luat 29,82% (față de PSD - 26,93%), Cluj Napoca (și județul Cluj), Timișoara. Dar, surprinzător, s-a petrecut la fel înclusiv la Vaslui și Bârlad. La Constanța, alt oraș important, USR+ are 33%, fiind urmat de PNL – 28% și PSD – 19%.

La Cluj Napoca, Alianța 2020 are 41,4% din voturi, iar în județ are 32,34. Este urmată, în aceeași ordine la județ și municipiu, de PNL și PSD.

La București, scorul este șah mat: USR PLUS au împreună 41% din voturi.

La nivel național, ultima comunicare arăta așa: PNL – 26,35%, PSD – 23,16%, USR – PLUS – 21,24%, Pro România – 6,77%, UDMR – 6,19%, PMP  – 5,64%. Restul sub 5%..

Precedentul exemplu

Cei doi parlamentari USR de Iași sunt senatorul Dan Lungu și deputata Cosette Chichirău. Lor li se adaugă la calculele politicii locale Andrei Postolache, consilierul local care a demisionat până la urmă din partid, după ce a votat un proiect controversat al lui Ghiocel Asminionesei.

Dacă în cazul Cosette Chichirău ieșenii știu măcar numele, datorită unor proteste desfășurate contra PSD chiar în Parlament, în perioada asalturilor asupra Justiției, despre Dan Lungu ieșenii știu doar că este scriitor.

„Unul dintre cele mai importante proiecte de la numirea în calitate de senator l-a constituit proiectul „Până hăt de carte!”. Până în prezent au fost strânse și donate peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile din zonele rurale din Iași – Ciortești, Andrieșeni, Erbiceni și Probota", se arată într-un comunicat al senatorului ieșean.

„A preferat să stea mai mult în zona asta de cultură, să nu fie implicat în alte acțiuni care s-au întâmplat în ultimii doi ani", ne-au spus surse din USR.

Marius Bodea, supărat că PNL a scos la Iași un scor sub media partidului: „I-am ajutat indirect pe cei de la USR-PLUS, dar ne-am asumat asta. Scopul a fost să lichidăm PSD”

Explicațiile

REPORTER DE IAȘI a întrebat-o pe Cosette Chichirău despre explicațiile partidului referitoare la scorul obținut la Iași și despre resursa umană a partidelor în teritoriu. Întrebările au fost adresate la ora 15.41, după o discuție telefonică în prealabil, până la 20.45 nu a răspuns.

În schimb, deputatul Marius Bodea a precizat că, în parte, scorul USR+ poate fi căutat în strategia PNL. „Noi chiar am chemat oamenii pe bune la vot. Am făcut campanie referendumului, îndemnând oamenii să iasă. Și s-a produs acest fenomen, mulți s-au hotărât să voteze. Consilierii noștri ne-au spus clar că peste un anumit procent de prezență la vot, PNL scade și USR-PLUS crește, dar ne-am asmat asta. Pentru a scăpa de PSD”, a precizat Marius Bodea.

Deputatul ieșean a declarat că este prea devreme pentru a judeca dacă Alianța 2020 este o nouă bulă sau nu, pentru că, până acum, s-a dus doar o bătălie pe blocarea PSD în privința legilor justiției. „Puteți vedea tabloul de la Iași. PNL a fost singura forță de opoziție la PSD și Chirica pe plan local. Ce am obținut acum este că Iașul nu mai este oraș PSD. Într-adevăr, nu am văzut un proiect pentru Iași, pentru că au un marketing foarte bun și am fi aflat, dar situația a fost specială. Acum, am scăpat de PSD. Ce punem în loc? Facebook? Este o provocare pentru perioada următoare, avem treabă în 2020. Dacă este doar o bulă, nu putem avea acum concluziile”, a adăugat Marius Bodea.

REPORTER DE IAȘI a încercat să discute și cu reprezentanții PSD Iași. A fost imposibil. Singura reacție este a deputatului Silviu Macovei, postată pe contul de Facebook: „Orice am spune, rezultatul PSD la aceste alegeri este unul dezastruos și trebuie să ne asumăm acest lucru. Cred că strategia pe care partidul, de la centru, a îmbrățișat-o s-a dovedit falimentară. Depărtarea de electoratul nostru, radicalizarea discursului contra Uniunii Europene și strategia de comunicare agresivă sunt cauzele clare pentru acest eșec. Sunt alte generații de români acum, iar succesul economic și salariile crescute nu mai sunt suficiente. Oamenii ne-au arătat că vor decență în discurs, apartenență la Uniunea Europeană, calm și echilibru pe scena politică. De asta ne-au votat în 2016, iar conducerea actuală s-a depărtat de acest deziderat al românilor”.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top