fbpx
 
Procurorul Florin Cășuneanu a spus că 30.000 de lei e prea puțin. Nu se mai fac dosare la Parchetele ieșene, dar ceva de judecat tot se adună: propriile salarii Procurorul Florin Cășuneanu a spus că 30.000 de lei e prea puțin. Nu se mai fac dosare la Parchetele ieșene, dar ceva de judecat tot se adună: propriile salarii

Șeful procurorilor din Iași și-a dat în judecată propriul Parchet pentru un venit de „NUMAI” 30.000 de lei pe lună. Cășuneanu s-a plâns: „E prea puțin!”


Deși avea un venit fabulos, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, și-a dat în judecată angajatorul pentru a încasa și mai mult. Între timp a renunțat la funcție, s-a mutat la alt parchet, a pierdut procesul în primă instanță, dar nu se lasă: a depus apel. Dacă va câștiga, va lua diferența de bani de la 30.000 de lei la 33.500 de lei pe lună.

Indemnizație de încadrare de 22.898 lei

În septembrie 2018, procurorul general Florin Daniel Cășuneanu a dat în judecată Parchetul de pe lângă Înalta Curție și Justiție și Parchetul pe care îl conducea, solicitând anularea unui Ordin din iunie același an, document care îi stabilea veniturile. Cășuneanu solicita anularea Ordinului, emiterea unuia nou, precum și plata diferențelor de drepturi salariale.

În acțiunea depusă la Curtea de Apel București, procurorul ieșean a arătat că în documentul pe care îl contesta s-a dispus ca, începând cu data de 1 iunie 2018, să beneficieze de o indemnizație de încadrare de 22.898 lei, un cuantum de 3.005 lei al sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și al sporului de confidențialitate, un spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de 15% din indemnizația de încadrare, corespunzător timpului lucrat și o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor de 950 lei. Din calculele REPORTER, venitul total era în jur 30.000 de lei lunar.

Un spor nou și unul mai mare

Cășuneanu a susținut că trebuie emis un nou ordin de salarizare ”cu aplicarea corectă a sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 25% și al sporului pentru păstrarea confidențialității de 5%, calculate la indemnizația de încadrare”.

Din cele două surse, procurorul ar mai fi încasat circa 3.500 de lei pe lângă cei 30.000 de lei.

El a invocat Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice și a precizat că ”deși legea stabilește separat cele două sporuri - 25% și 5%, prin ordinele emise acestea sunt prevăzute sub formă de cuantum, adunate fiind dau 30% iar prin înmulțirea cu indemnizația de încadrare nu rezultă suma corectă, așa cum se tâmplă în cazul sporului de 15% pentru condiții deosebite de muncă; acest spor de 15% înmulțit cu indemnizația de încadrare dă suma corectă prevăzută în ordin pentru fiecare dintre contestatori.”

Procesul continuă

În replică, Parchetul General a invocat o prevedere legală care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, la maximum 30% din indemnizația de încadrare.

Curtea de Apel București a respins acțiunea lui Cășuneanu: ”(...) în condițiile în care reclamantul nu justifică un drept recunoscut de lege de a i se acorda cele trei  tipuri de sporuri în cuantumul lor maxim cumulat (45%) și prin raportare la modul de calcul relevat de înscrisurile atașate la dosarul cauzei, Curtea urmează a respinge solicitarea de modificare a Ordinului nr. 1219/27.06.2018, ca nefondată.”

Cășuneanu, care între timp s-a mutat la Parchetul Militar, a depus apel, aceasta urmând a fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Article image
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au înlăturat din sistem pe judecătorul Dan Anton (foto, cu bluză albă), arestat, în urmă cu patru ani, într-un dosar de trafic de influență. I-au dat o pedeapsă cu suspendare, dar magistratul nu mai are dreptul să profeseze. În același dosar, judecătorii l-au achitat pe Teodor Haucă, fost senator din Rădăuți, și l-au condamnat cu suspendare pe afaceristul italian Renato Del...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 14 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30