fbpx
 
Sursa foto: business-review.eu Sursa foto: business-review.eu

După 20 de ani: Marius Ursache nu mai este asociat la Grapefruit, firma care l-a făcut faimos


O decizie neașteptată: Marius Ursache (foto) a ieșit din acționariatul societății Grapefruit. Povestea acestei firme este a unor tineri deștepți care au făcut să se vorbească în toată lumea, cu admirație, despre afacerea lor. Ursache nu se oprește aici: proiectele apar în jurul lui ca într-o magie.

Profit de 200.000 de euro înainte de vânzare

În urmă cu două luni, Ursache (42 de ani) a cedat 60% din părțile sociale pe care le deținea la Grapefruit SRL către Andreea Georgiana Dragomir (36 de ani).

Angajată de mai mulți ani în societate, Dragomir deținea 40% din anul 2016, când a fost numită și General Manager.

„Ați și aflat? Deocamdată nu pot să declar nimic, va fi publicat un comunicat de presă în circa două săptămâni”, s-a rezumat să spună Ursache.

Sursa foto: www.managerexpress.ro

Andreea Georgiana (foto) este soția stomatologului Radu Bogdan, fiul profesorului universitar Dragoș Dragomir, fost director al Spitalului „Cuza Vodă”. Conform contului ei de Facebook, între 2006 și 2008 a lucrat la agenția de publicitate și relații publice McCann Worldgroup Romania, ajungând la Grapefruit în 2008. Are studii la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts.

Grapefruit SRL are din 2016 obiect principal de activitate „realizarea soft-ului la comanda (software orientat client)” și anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, un profit net de 936.000 lei și 29 de angajați.

Au pornit doar cu trei calculatoare

Faima și-a câștigat-o, însă, prin activitatea de pe piața de branding. De-a lungul timpului, printre clienţii Grapefruit s-au numărat Antibiotice, Banca Transilvania, Dacia, Philip Morris, Heidi, NNDKP, OTP Bank, Nestle, Pepsi Americas, Renault, casa de avocatură Țuca Zbârcea şi Asociaţii.

Ideea înființării Grapefruit le-a venit, în 1999, lui Călin Liuțe, Laurian Gridinoc și Marius Ursache, care erau studenți la Facultatea de Medicină și au dorit să aibă o afacere de design web, ceva ce suna destul de exotic la acea vreme în România. „Aveau trei calculatoare și nici un angajat. Startul a fost însă cât se poate de promițător. Au început prin a căuta pe Internet clienți dispuși să apeleze la serviciile lor. Clienții străini nu i-au ocolit pentru că proveneau din România. În primul an de funcționare cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 70.000 de dolari, fiind integral obținută din vânzări în afara țării”, scria revista Capital în anul 2003.

În același articol, se menționa că firma crease site-uri pentru firme din SUA, Germania, Anglia sau țări din Caraibe, pentru doi oameni politici din SUA, care candidau pentru un post de guvernator al statului California și un loc în Congres, primul client român fiind compania MobiFon (Connex).

Ulterior, cei trei prieteni s-au axat pe zona de creație a identității de firmă. Mai târziu, Gridinoc și-a vândut acțiunile, la fel și Liuțe, în Grapefruit intrând, pentru câțiva ani, unul dintre cei mai bogați români, un alt ieșean, dar plecat în București: Dan Iulian Stratan. În 2015, acesta și-a cedat acțiunile Georgianei Dragomir.   

Premiu internațional

Ani la rând, presa centrală a lăudat succesul firmei Grapefruit, de fiecare dată Ursache fiind în centrul acestor articole. El a fost premiat de mai multe ori la nivel internațional, cea mai importantă disticnșție fiind Brand Leadership Award la  World Brand Congress din 2009. În 2014, Ursache a fost acceptat de MIT într-un program dedicat antreprenorilor.

Cu trecerea timpului, ieșeanul s-a distanțat de activitatea din firmă și a devenit un veritabil globe-trotter, îmbinând utilul – în sensul de a se perfecționa și a afla cele mai noi cuceriri din domeniile care îl pasionează – cu pasiunea pentru călătorii în locuri care de care mai exotice (Chile, Coreea de Nord, Vanuatu, Etiopia, Amazon).

Învață să cânte la pian

Într-un interviu acordat în urmă cu câteva luni site-ului business-review.eu, titlul materialului fiind „Cei 19 oameni de urmărit în 2019”, Ursache era catalogat drept un ”tech nomad”.

Autorul materialului trecea în revistă cele mai recente idei ale lui Ursache: Eternime, o aplicație ce își propunea să recreeze mintea unei persoane decedate pe baza unei urme de picior (despre această aplicație au relatat CNN, NBC, Times of India, The New Yorker și BBC) și Metabeta, prin care ieșeanul oferă consultanță celor cu afaceri la început.

Plin de energie și curiozitate, el declara că la acel moment învăța să cânte la pian: „Nu sunt bun deloc, dar îmi place că progresul este mai rapid ca în alte domenii în care sunt mediocru”.

Pentru aplicația Eternime, Ursache a primit finanțare în SUA și Chile

În acest moment, Ursache deține în Iași, alături de mama sa, firma Exploratorium SRL (realizarea soft-ului la comandă – cifră de afaceri de aproape 100.000 de lei în 2018) și Argo Legacy, alături de iubita sa, Roxana Jora (agenție de publicitate, cifră de afaceri de 630.000 de lei și profit net de 185.000 de lei anul trecut).

Article image
Controversatul proiect imobiliar cu regimul de înălțime S+P+7 pus la cale de familia Asimionesei pe un teren de numai 379 metri pătrați din Galata a fost vândut. Profitul patronilor de la Bună Ziua Iași, care în acest demers au avut larga complicitate a primarului Mihai Chirica și a consilierilor PSD, ALDE și PMP: 100.000 de euro. După ce au luat banii, Ghiocel Asimionesei și fiul său s-au cinstit cu o vacanță de lux în Jap...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Iunie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30