fbpx
 
Cu jalba la Prefect din cauza unui bloc din Smârdan: „Viața noastră este un calvar!”

Cu jalba la Prefect din cauza unui bloc din Smârdan: „Viața noastră este un calvar!”


Scrisoare către Prefect: inventarul a trei ani de abuzuri și interpretări aberante ale legii. Un proiect imobiliar de pe strada Smârdan a bulversat viețile a zeci de locuitori din zonă. Cel mai recent episod: dezvoltatorul Laurențiu Timofte încearcă să mai obțină un nivel la blocul ridicat deja.

Stau cu stres pe site-ul Primăriei

Timofte a obținut certificatul de urbanism, vecinii susțin că e ilegal. Disperați, șase dintre locuitorii direct afectați i-au adresat prefectului Marian Șerbescu o scrisoare în care, pe parcursul a 10 pagini, îi explică acestuia cum blocul lui Timofte le-a transformat traiul în coșmar. „Viața noastră este un calvar tocmai pentru că nu mai avem parte de liniște”, au spus oamenii în sesizare.
Pentru blocul din Smârdan 53-55, care, oficial, este pe numele părinților lui Timofte, Primăria a respins de două ori, în mai 2018 și ianuarie 2019, cereri de supraetajare. Însă, în martie 2019, Primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru supraetajare. „Verificăm în fiecare zi site-ul Primăriei, ne e teamă să nu apară și autorizația pentru încă un etaj. Pentru că este complet ilegal”, a spus un vecin de-al lui Timofte, vecin care a dorit să-și păstreze anonimatul.
De ce ar fi ilegal încă un etaj la blocul S+P+2E-3E (etaj retras)? Locuitorii direct afectați de această construcție au enumerat motivele într-o scrisoare pe care, acum două săptămâni, i-au adresat-o prefectului Marian Șerbescu.

Ilegalitate unde nu te aștepți
1) Încă de la bun început, susțin oamenii, construcția a încălcat prevederile Regulamentului Local de Urbanism (RLU). Potrivit acestui document, pentru zona respectivă, adică străzile Smârdan, Barbu Lăutaru, se prevăd locuințe individuale (case) și colective mici (blocuri) cu regim de înălțime de maximum P+2 etaje, procentul de ocupare a terenului (POT) – 30%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) – 0,9, înălțimea maximă la atic – 9 metri.
Prima concluzie: vecinii susțin că, din start, imobilul familiei Timofte a plecat cu un CUT cu 20% mai mare, adică etajul retras în plus și cu înălțimea de 12 metri, în loc de 9 metri. Cu alte cuvinte, aceștia afirmă că blocul a avut supraetajare încă din faza de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar aceasta, dacă va fi pusă în practică, va fi a doua. Fapt total interzis de lege.

Actele se contrazic: rea-credință
2) Apoi, vecinii aduc în discuție o inadvertență în actele emise de Primărie. În certificatul de urbanism din martie 2019 se vorbește despre supraetajarea și de creșterea înălțimii maxim admise, dar numărul de niveluri rămâne același. „Cum este posibil ca prin certificatul de urbanism 864/27.03.2019 să fie aprobată «supraetajarea» de la S+P+2E+3E retras cu înălțime maximă la atic de 12 m la S+P+2E+3E retras cu înălțime maximă la atic de 15 m? Deci, supraetajarea (...) nu prevede construcția niciunui etaj în plus, dar prevede majorarea înălțimii maxime la atic de la 12 m la 15 m (!!!). Aceasta dovedește reaua-credință și fapta intenționată a funcționarilor serviciului de urbanism din Primăria Municipiului Iași de a favoriza investitorii imobiliari”, au spus oamenii în scrisoarea adresată prefectului.
A doua concluzie: lipsa de transparență și de coerență în actele administrative creează confuzie și tensiuni în rândul vecinilor

Dubiu asupra locurilor de parcare
3) Realizarea locurilor de parcare este un alt subiect controversat în cazul acestui proiect imobiliar. „Pentru că la orice supraetajare aprobată există obligația de suplimentare a locurilor de parcare, cu același dispreț față de lege, funcționarii serviciului de urbanism din Primăria Iași au prevăzut pentru supraetajarea ilegală suplimentarea locurilor de parcare inițiale (25 de locuri din care 15 supraterane și 10 subterane) prin realizarea altora «la parterul blocului» edificat deja, unde există construite 7 apartamente enumerate și în autorizația de construire”, au afirmat locuitorii din zonă. Cu alte cuvinte, locatarii se îndoiesc că dezvoltatorul va desființa apartamentele de la parter și va face parcaje în locul lor.

În 2010, Timofte a fost arestat de polițiștii italieni pentru furt de haine

Două izvoare la subsol

4) Zona în care a fost ridicat imobilul este una mlăștinoasă, cu „apă existentă la cote minime 0,5 -1 m” în curțile din zonă și „provenind din pânza freatică, izvoare la zi și stagnarea apelor meteorice”, așa cum serviciul Versanți le-a comunicat locuitorilor.

Mai mult, investitorului i-a fost impusă întocmirea unui „studiu de drenaj”, cu prezentarea inclusiv a unui „proiect de stabilitate a pereților excavației”. Locuitorii susțin că, în anul 2018, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a depistat existența a două izvoare în subsolul blocului. „A sistat lucrările și a impus investitorului obținerea avizului de gospodărire a apelor (însoțit de proiectul aferent), ce era obligatoriu de obținut în fază de avizare a construcției (...). Și în cazul unei ipotetice supraetajări ar trebui să existe obligatoriu avizul ABA Prut Bârlad (...). Credem că un imobil care are la subsol două izvoare ce vor fi evacuate pe toată durata de existența a construcției printr-un «sistem permanent de evacuare ape subterane» (pompe) nu ar putea suporta încă o supraetajare ilegală (...)”, au mai arătat oamenii în scrisoare adresată prefectului.

Ce era obligatoriu a devenit opțional
5) În altă ordine de idei, vecinii direct afectați susțin că obținerea acordului lor notarial era obligatoriu, conform legii, în timp ce reprezentanții Primăriei l-au făcut opțional. „Funcționarii serviciului de urbanism din Primăria Iași nu au dreptul să se erijeze în legiuitori, ei având obligația de a respecta și aplica legile în spiritul și litera lor, fără a le aduce modificări convenabile favorizării investitorilor imobiliari”, au punctat petiționarii.

Un plan care nu există: redimensionarea străzii

6) Poate unul dintre cele mai scandaloase răspunsuri primite de locatari a fost cel referitor la regimul drumului ce trece prin fața viitorului imobil. „Regimul de înălțime stabilit pentru blocul de locuințe colective S+P+2E+etaj 3 retras este nelegal pentru amplasarea sa la distanță de 5,0 m față de un drum public cu două fire de circulație, str. Smârdan având profilul transversal existent de maxim 9 m, compus din 2 benzi de circulație a 3,5 m lățime fiecare bandă și trotuare pe ambele laturi cu lățimea variabila de până la 1,0 m”, au motivat locatarii. 
Sub semnătura lui Radu Lupășteanu, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, există un răspuns către oameni cărora li se comunică: „str. Smârdan are profilul transversal propus compus din 3 benzi de circulație a câte 3 m lățime bandă și trotuare pe ambele laturi, unul cu lățimea de 1 m, celălalt variabil 1-1,5 m. Rezultă o lărgire a str. Smârdan, a carosabilului în profil transversal cu 2 m”.

Mai clar spus, Lupășteanu îi cauționează pe cei din Primărie, susținând că există un plan pentru redimensionarea străzii Smârdan, în fapt lărgirea ei. Inclusiv, dacă va fi cazul de a se demola clădiri, acestea se vor rezolva prin expropriere pentru cauză de utilitate publică. „Ca urmare, autoritatea locală va rezolva circulația auto și pietonală din zonă”, a încheiat, apoteotic, Lupășteanu.
Praf în ochi, șefii Primăriei n-au niciun gând în a lărgi strada și, oricum, tehnic ar fi destul de greu de realizat.

Rețea de utilități depășită
7) Nu în ultimul rând, locuitorii din Smârdan reclamă faptul că infrastructura de utilități n-ar mai suporta racordarea de noi consumatori, adică zecile de apartamente și garsoniere de la blocul lui Timofte. „Infrastructura de apă-canal, electricitate, gaze naturale specifică unui cartier de locuințe individuale a devenit suprasolicitată și viața tuturor e un adevărat calvar”, au mai spus cei din zonă. Aceștia au vorbit și despre poluarea aerului, dar și despre cea fonică.

Amendat cu 50.000 de lei
Construcția blocului din Smârdan a început în mai 2017. Imobilul trebuia finalizat anul trecut, însă termenul a fost mutat pentru anul 2020. Încă de la debut, Timofte a plecat cu ideea ridicării încă unui nivel. „Poate o să fie, poate nu. Încă nu m-am hotărât dacă mai fac un etaj”, a afirmat, în primăvară, Laurențiu Timofte pentru REPORTER DE IAȘI.

El a fost prins de funcționarii Poliției Locale că încălcase proiectul și a primit o amendă de 50.000 de lei. Pe de altă parte, Primăria i-a aprobat intrarea în legalitate a lucrărilor cu condiția efectuării unor modificări.

Article image
Sfidarea urcă până la cer: ieri Primăria dădea „RESPINS” la cererile lui Danile Niculiță și Laurențiu Timofte de a obține etaje suplimentare la blocurile lor din zona Smârdan, iar azi se dă decizia „APROBAT”. Totul seamănă cu un joc de-a șoarecele cu pisica pentru păcălirea ieșenilor. La Niculiță, scrie în PUZ-ul aprobat de Consiliul Local: „Nu se admit etajări ulterioare”. Trebuia să facă parcare la parter, dar Niculiță a ...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Aprilie 2019
 

Article image
E primul din grupul „Pașcani” care dă chix. Sunt clienți care spun că au de recuperat zeci de mii de euro, pentru că blocul trebuia dat în folosință încă din 2018, dar dezvoltatorul susține că a înapoiat deja 560.000 de euro. Laurențiu Timofte continuă să afirme că e solid financiar, dar surse din piață spun că se împrumută de peste tot. Blocul a fost copleșit de reclamații, iar REPORTER a dezvăluit cum Timofte vindea apart...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30