fbpx
 
Mentorul Bădic (cu mâinile încrucișate) în exercițiul funcțiunii Mentorul Bădic (cu mâinile încrucișate) în exercițiul funcțiunii

Ce înseamnă mentoratul de 1,5 milioane de lei de la Poli: juniorii își fac selfiuri cu jucătorul de la echipa mare (VIDEO)


Am fost să vedem ce fac mentorii de la Politehnica Iași pentru 1,5 milioane de lei. Mare diferență între ce scrie în proiect și realitate. După ce a stat jumătate de oră din cele patru prevăzute, antrenorul de la grupa lui l-a îndemnat pe Bădic să plece. Toată lumea știe că asistă la o farsă, dar se prevalează de faptul că este o găselniță legală. O șmecherie girată de Primărie.  

Bonusuri degeaba

Consiliul Local (CL) a aprobat vineri, 26 iulie, proiectul Centrului de Copii și Juniori CCJ – Academia Politehnica Iași. Concret, o finanțare de două milioane de lei pentru perioada august – noiembrie 2019, pentru echipele de juniori ale Politehnicii Iași.

În realitate, grosul fondurilor – 1,5 milioane de lei – se duce în bonusuri pentru jucătorii de la echipa mare, echipă care trece prin dificultăți financiare. Centrul va funcționa în cadrul Asociației care administrează destinele echipei de fotbal de Liga I.

REPORTER DE IAȘI a asistat la primele „antrenamente”. Fotbaliștii de la echipa mare sunt a cincea roată la căruță la antrenamentele juniorilor. Cel puțin până acum, n-au avut mare lucru de făcut.

Ce ar trebui să facă „mentorii”: SF-uri de doi bani

Prima zi oficială de proiect

Joi, 1 august, ar fi fost prima zi oficială de funcționare a proiectului de două milioane de lei aprobat de consilierii locali. Conform documentației, trebuia să duduie de antrenamente în Copou și zona Aviației. Teoretic, scopul este nobil: creșterea de juniori care să ajungă la echipa mare. Practic, este doar o farsă menită să ducă la plata salariilor jucătorilor din bugetul local, lucru pe care legea îl interzice. Așa a apărut găselnița cu „mentoratul”.  

Din descrierea de pe hârtie, unde 15 jucători de la echipa mare au între 3 și 5 antrenamente de câte 4 ore pe săptămână, se înțelege că seniorii Politehnicii sunt nedespărțiți de juniori. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, chiar dacă au existat niște antrenamente. O spune Narcis Bădic, unul dintre mentorii cu 5 antrenamente pe săptămână, de 4 ore pe zi: „Eu am participat deja la antrenamente marți, am fost chemat și am venit”, ne-a declarat el joi, 1 august.

Ar fi trebuit o steluță: în limita timpului disponibil

REPORTER DE IAȘI a obținut lista jucătorilor-mentori, listă care nu a fost atașată la proiectul de hotărâre aflat vineri la CL.

Conform documentului, mentorii se prezintă la antrenamentele de la Stadionul Tineretului (zona Aeroclubului) și la Emil Alexandrescu - terenul sintetic.

Joi, 1 august, la Stadionul Tineretului, nu au fost decât sacii cu materiale pentru schimbarea gazonului. REPORTER DE IAȘI a trecut pe acolo de două ori: la ora 11 și la ora 14.40. Nici dimineață, nici după-amiază, nu a mișcat nimic. Conform hârtiilor, mentoringul de pe Tineretului trebuia făcut de către Carlone Alessio, Marius Chelaru, Andrei Cristea, Alberto Cobrea.

În condițiile în care mai mulți oficiali ai clubului fie au strâmbat din nas când i-am întrebat de proiect (Vasile Simionaș), fie nu au răspuns la telefon (Adrian Ambrosie, Nucu Antohi), doar despre Cristea am putut afla câte ceva: „Avea antrenament de juniori astăzi, dar echipa mare are și meci de pregătire cu Miroslava, a avut asta în program, nu se putea ocupa de mentoring", a explicat Dan Cănănău, antrenor la juniori.

Bădic, timidul mentor de la U17

Pe sintetic a fost, totuși, un antrenament la U17, cu participarea unui ”mentor”: Narcis Bădic. Antrenamentul era programat de la ora 15, la fix s-au prezentat pe teren doar portarii și cel care-i pregătește.

Juniorii au venit de la sala de pregătire la 15.26, când și-au început încălzirea, sub ochii antrenorului Dan Cănănău și ai lui Bădic. Un mentor extrem de timid, care tot antrenamentul a asistat fără a interveni în nici o fază a pregătirii.

Singurul glas care s-a auzit tare pe teren a fost al lui Cănănău. Din când în când, se auzea și un Bădic foarte timid: „Așa, bravo!”.



„Încă nu știm exact ce vom face. În principiu, participăm la antrenamentele juniorilor, când suntem solicitați, le arătăm faze, le explicăm diverse situații, suntem exact ca niște antrenori”, spune Narcis Bădic.

REPORTER DE IAȘI a asistat la antrenament până la 16.25 - o oră după începerea sa efectivă. În tot acest timp, contribuția fotbalistului de la echipa mare a Politehnicii a fost egală cu zero.

Jucătorul, mai cerebral ca șefii

Trebuie menționat că Narcis Bădic este în recuperare după o serie de accidentări. „Am ajuns la un medic de origine română din Germania care m-a pus pe picioare. Am avut acolo câteva ședințe de tratament, mi-a făcut un program de pregătire fizică pe care trebuie să-l urmez restul carierei sportive. Practic, trebuie să fac exerciții timp de o oră și jumătate înainte de fiecare antrenament", ne-a explicat Narcis Bădic.

Fotbalistul a avut o remarcă de bun simț față de proiectul despre care știe doar că este de două milioane de lei: „Investițiile în juniori se fac în foarte mulți ani, nu prin proiecte care durează 4 luni", a spus el.

Jucătorul Politehnicii a explicat că nu știe foarte multe detalii despre plata drepturilor de autor. Știe doar că, atunci când este chemat, trebuie să meargă la antrenamentele juniorilor. Cu excepția perioadelor de cantonament și a perioadelor de antrenamente pentru meciuri.

Dan Cănănău a încercat, după jumătate de oră, să îl lase să plece, dar Bădic a refuzat, spunând că rămâne până la final.

Plătiți regește pentru muncă puțină

Pe lista mentorilor sunt Almeida Teixeira, Narcis Bădic, Andrei Bălan, Alessio Carlone, Marius Chelaru, Andrei Cristea, Alberto Cobrea, Diallo Bradley, Cosmin Frăsinescu, Galego Arias, Ovidiu Horșia (un puști de nici 19 ani care el însuși ar avea nevoie de un mentor), Florian Lashaj, Marius Mihalache, Ionuț Panțîru (între timp transferat la FCSB), Denis Rusu.

Fiecare dintre cei 15 jucători are, teoretic, grupe de câte 10 juniori. Ar trebui să existe antrenamente restrânse, cu cei 10, dar în antrenamentul văzut de REPORTER DE IAȘI nu a fost așa. A fost toată echipa de U17.

Pentru participarea la antrenanamente, de 3-5 ori pe săptămână, 4 ore pe zi, proiectul a prevăzut un buget de 1,5 milioane de lei, bani ce vor fi plătiți pe drepturi de autor.

Calculul arată că, în perioada august-noiembrie 2019 (4 luni), fiecare fotbalist va încasa din proiect, dacă suma se împarte egal, 100.000 de lei (22.000 euro). Șefii clubului nu au precizat până acum dacă suma va fi în completarea salariilor actuale sau va înlocui o parte din ele. Nici fotbaliștii nu cunosc acest detaliu.

Teoretic, un fotbalist care urmează să primească încă 25.000 de lei/lună pentru 20 de ore/săptămână ar trebui să semneze un pontaj. Directorul de proiect, Nucu Antohi, nu a răspuns la telefon pentru a explica. Înainte de votul din CL, el a recunoscut că banii sunt pentru seniori, de fapt.

Article image
Primarul Mihai Chirica păcălește un întreg oraș: se laudă că investește într-o Academie de fotbal pentru juniori, în timp ce totul este, de fapt, o inginerie țintită să plătească salariile și deplasările fotbaliștilor de la Politehnica. Este și ipocrizie și deturnare de fonduri.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30