fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Proiectul din 2015 prevede unirea celor trei terminale actuale într-unul singur, pe latura de vest. Sunt costuri mai mici, realiste, iar punerea în practică e mult mai rapidă Proiectul din 2015 prevede unirea celor trei terminale actuale într-unul singur, pe latura de vest. Sunt costuri mai mici, realiste, iar punerea în practică e mult mai rapidă

Tun de 1 milion de euro la Aeroport. Șmecheria studiilor care cad din cer direct în traista lui Bulgariu


Planul mutării aerogării pe latura de est a platoului Ciric fusese plătit în 2007 cu 1,8 milioane de euro (fără TVA). Proiectul a fost făcut de Search Corporation și a mucegăit la sertar, pentru că e nerealist, foarte scump și neprioritar. Zilele acestea, Aeroportul mai plătește aproape 1 milion de euro pentru fix același lucru: mutarea aerogării. Datele din 2007 sunt încă actuale, trebuie doar indexate costurie la rata inflației. De ce să plătești încă 1 milion de euro? Bulgariu nu e în stare să facă platforma pentru Aerostar, o investiție concretă, cu sute de locuri de muncă, dar scoate milionul din mânecă pentru studii fanteziste.

RA Aeroportul Internațional Iași vrea să plătească 850.000 de euro (fără TVA) pentru un studiu ce a mai fost plătit o dată de Consililul Județean, cu 1,8 milioane de euro, în 2007.

De la o zi la alta se așteaptă anunțarea câștigătorului pentru realizarea unui Masterplan de dezvoltare până în 2030. Studiul are ca cerință dezvoltarea pe zona de est, vizavi de actualul amplasament al terminalelor, dincolo de pista nouă. Adică acolo unde nu există cale de acces, nu există utilități și unde s-a stabilit deja că investițiile vor fi imense și accesarea de fonduri europene imposibilă.
În vreme ce conducerea Aeroportului este extrem de generoasă cu proiectele de sertar, nu este la fel de promptă în realizarea platformei de care Aerostar are nevoie pentru hangarul de reparații al avioanelor. Calea de rulare și platforma aveau termen de finalizare în această toamnă, dar nu s-a stabilit nici măcar cine le va construi.

Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului, dă în viteză ultimul tun de 1 milion de euro înainte de anul electoral. Studiul pe care îl plătește există deja, iar costul este enorm

Masterplan în 2007

În 2007, Search Corporation primea de la CJ Iași 6 milioane de lei (aproape 1,8 milioane de euro la cursul de atunci) pentru a întocmi un Masterplan pentru dezvoltarea viitoare a aeroportului.
Documentul predat de Search Corporation, la finalul celor 11 luni de contract, prevedea dezvoltarea pe partea de est a actualului aeroport.
„Era Lucian Flaișer președinte CJ, dumnealui a aprobat acel Masterplan faraonic. Studiul arăta că cea mai potrivită dezvoltare este dincolo de pista nouă. În Masterplanul din 2007 nu era doar această parte teroetică, ci au fost predate și anumite proiecte făcute într-un stadiu primar, cu terminale, pistă etc”, explică surse din cadrul Aeroportului Internațional Iași.

Toate planurile se știu deja

Concret, pe partea de est urmau să fie construite un nou terminal de pasageri, două căi de degajare a pistei, o platformă de îmbarcare-debarcare și instalațiile aferente (balizaj, sisteme iluminare etc.), turn de control, zonă de mentenanță, practic un aeroport nou. Prețul specificat în Masterplan, în 2007, cu tot cu pista care a fost realizată între timp: 190 de milioane de euro. O sumă enormă.
„Dacă se scade valoarea pistei, ajungem la un cost de aproximativ 140-150 de milioane de euro pentru tot ce trebuie construit de la zero”, mai explică angajații Aeroportului.
Pentru că finanțarea era aproape imposibil de obținut la valoarea menționată, studiul propunea, totuși, și două alternative mai ieftine: în aceeași zonă, dar cu clădiri la parametri mai mici, sau în zona unde s-a făcut acum dezvoltarea, pe vest, variantă ce a fost aplicată deja.
„Dezavantajul major menționat în cazul dezvoltării pe est, dincolo de pistă, erau inexistența unui drum de acces, zona fiind total în mijlocul câmpului. Accesarea de fonduri era imposibilă, fără drum. Nu dă nimeni bani europeni pe așa ceva. Alt dezavantaj era lipsa utilităților”, mai explică sursele din Aeroport.

În stânga (latura de vest) este amplasamentul actual al celor trei terminale, iar în mijloc este pista de decolare/aterizare. Studiul din 2007 prevedea mutarea Aerogării pe latura de est, dincolo de pistă. Actualul Masterplan ar prevedea același lucru, deci de ce să mai dai 1 milion de euro?

Soluția din 2015 a costat doar 15.000 de euro

În 2015, Aeroportul Internațional Iași a comandat un alt studiu de fezabilitate, a cărui valoare a fost de 15.000 de euro. Documentul a fost necesar pentru că în 2015 s-a atins capacitatea de pasageri estimată inițial pentru 2030.
Conform SF-ului din 2015, cea mai bună, ieftină și rapidă cale de dezvoltare era unirea celor 3 terminale actuale într-unul singur, de mare capacitate, cu 24 de porți de check in, cu toate dotările, inclusiv cu terenuri concesionate pentru hoteluri. Practic un alt aeroport, pe structura celui actual, cu atingerea capacității maxime în 20 de ani.

Noul master plan: încă un milion de la Bulgariu

În iunie 2019, RA Aeroportul Internațional Iași a anunțat că dă 4 milioane de lei (850.000 de euro) pentru „Master Plan Integrat și SF Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”, în condițiile în care surse din aeroport susțin că proiectul din 2007 nici măcar nu a fost casat.
Nu s-a anunțat adjudecarea, dar s-au înscris Setec Internațional respectiv asocierea Consitrans-3Ti Progetti Italia-Ingineria Integrata SPA.
Banii pentru strategia de dezvoltare sunt din sursele proprii ale Aeroportului, având aprobarea Consiliului Județean. Proiectul va fi aproape identic cu cel din 2007. Dealul de lângă Aeroport este același, nu există nici acum drum de acces, utilitățile se opresc în același loc. Practic, cu excepția pistei noi, nu s-a schimbat nimic pe partea de est.
Un singur consilier județean s-a opus. Romeo Vatră, care a precizat că există deja un Masterplan, nu trebuie un al doilea document.

După dezvăluirile REPORTER DE IAȘI privind situația financiară disperată de la Aeroport, Blue Air a plătit, ca prin minune, cea mai mare parte a datoriilor, care erau neachitate de un an

Ce s-a cerut prin caietul de sarcini

În primul rând, proiectul ar urma să lege aerogara de zona de sud-est a Iașului, spre Dancu-Holboca, de sud vest - Tătărași, dar și de viitoarea Centură a Iașului și de Aroneanu.
În al doilea rând, este prevăzut un alt turn de control. Realizarea acestuia trebuie să respecte anumite dimensiuni, astfel încât să fie posibilă amplasarea a minim 4 pozitii operaționale de control la 40-45 m înălțime, cu vizibilitate pe toată suprafața de mișcare și în vecinătatea aerodromului.Turnul ar urma să aibă inclusiv terasă meteo, lift, scări pentru evacuarea de urgență.
În al treilea rând, se cere realizarea suprafețelor de mișcare, cu extinderea pistei de decolare/aterizare, a căii de rulare și a platformei de staționare a avioanelor.
În al patrulea rând, documentația cuprinde studii pentru un nou terminal
„Sunt exact punctele din primul Masterplan, cel din 2007. Nimic diferit. Iar un Masterplan nu expiră. Pentru că această documentație este o strategie pe termen lung. Poate avea ajustări în timp, dar nu sunt documente cu un anumit termen. Studiile de fezabilitate expiră”, au spus surse din cadrul Aeroportului Iași.

Prioritate avea investiția în platformă și căi de rulare

Aeroportul Iași era constrâns de contractul cu Aerostar Bacău să finalizeze platforma pentru aeronave și căile de rulare până la începutul lunii septembrie. Termenul nu a fost respectat, investiția ar putea fi gata abia anul viitor, în cel mai fericit caz în vară. Este abia la stadiul de organizare a licitației.
Pentru hangarul de reparații de la Iași, unde ar urma să se asigure mentenanața pentru Airbus A 320 și Boeing 737, Aerostar Bacău a angajat deja peste 150 de persoane, pentru care asigură instruirea și cheltuiește sume importante, fără a avea activitate la Iași.
Doar că șefii Aeroportului Iași au considerat o prioritate acordarea a aproape un milion de euro din bugetul propriu pentru repetarea unui Masterplan, în loc de investiția cerută de Aerostar.
Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași, a ignorat mesajul trimis de REPORTER DE IAȘI, în care erau solicitate explicații referitoare la achiziționarea unui alt Masterplan.

Article image
În decembrie anul trecut, a fost finalizată modernizarea Terminalului 1 de la Aeroportul Iași. De atunci, a fost utilizat de trei ori: o dată la inaugurare, de două ori la alte curse internaționale. Până când companiile au spus că refuză să mai îmbarce sau să debarce pasagerii acolo, din cauza spațiului minuscul. La număr stăm bine, avem trei terminale. În uz, doar două, investiția de peste 1 milion de lei în T1, fiind bani...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac