fbpx
Portokal
PROIECT RATAT. Dancu, bulevardul neputinței: 8.000 de ieșeni, la revedere în 2025!

PROIECT RATAT. Dancu, bulevardul neputinței: 8.000 de ieșeni, la revedere în 2025!


A căzut proiectul de finanțare din fonduri europene a străzii spre Dancu, una dintre arterele dezastruoase din oraș. Cum bugetul anual al municipiului Iași este întins la maximum, singura speranță pentru asigurarea banilor necesari reparațiilor stă într-un împrumut făcut de Primărie. Cea mai importantă veste este, însă, că lucrările vor întârzia.

Explicația eșecului

Pentru că Primăria Iași dorește cu orice preț păstrarea liniei de tramvai din Dancu, posibilitatea accesării de fonduri europene care să acopere repararea străzii și prețul unei căi de rulare noi este aproape de zero. Acum, doar un credit contractat de Primăria Iași mai poate salva proiectul pentru ca locuitorii din Dancu să spere că, în doi sau trei ani, vor avea linie de tramvai și stradă noi.

Oficialii Primăriei recunosc: finalizarea se mută undeva peste 5 ani, în 2024. Iar asta doar dacă în Consiliul Local se va aproba un împrumut. În caz contrar, nu mai discutăm despre termene.

„Sunt 7.000-8.000 de oameni din zona noastră care se duc zilnic, dimineață, cu tramvaiul sau cu mașina, către oraș. Aceiași 7.000-8.000 vin zilnic înapoi, pe o stradă distrusă. Calculat, pe hârtie, jumătate din populația din zonă lucrează în oraș. Ei sunt loviți acum”, spune primarul comunei Holboca, Gheorghe Ștefurac.

A murit speranța

Iașul avea alocată o sumă totală de 47 de milioane de euro pentru proiecte europene pe axa prioritară 4. Proiectele depuse deja de Iași erau pe 4.1 – „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Practic, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est, de la Piatra Neamț, a transmis Primăriei Iași: „Aveți alocată suma de 47 de milioane de euro, dar experiența din anii trecuți a arătat că orașele din jur nu au făcut plafonul. Există posibilitatea să prindeți proiecte în plus, faceți o listă care să acopere încă o dată suma inițială”.

„Fiecare județ avea repartizată o sumă, noi aveam 47 de milioane de euro, dar am pregătit proiecte de 85 de milioane. Aproape dublu, cu speranța că ceilalți nu vor avea proiecte, nu vor fi eligibili. Dar, supriza a fost că s-a acoperit tot cu solicitări. Așa că acum există șanse foarte mici să promovăm linia de tramvai din Dancu pe fonduri europene”, explică viceprimarul Radu Botez.

Anunțul a fost făcut în premieră de primarul Mihai Chirica, la ședința de Consiliu Local (CL) de pe 29 august, dar, până acum, Primăria Iași nu a precizat nimic oficial.

Surpriză uriașă la Holboca

Primul lovit de veste a fost primarul din Holboca, Gheorghe Ștefurac, în a cărui comună locuiesc cei 7.000 de cetățeni de mai sus. Localitatea începe la blocurile din Dancu, iar oamenii de acolo știau că în sfârșit va fi reparată linia.

Ștefurac a avut o surpriză pe care n-a putut-o ascunde. “Primăria Iași ne-a promis că în octombrie începe acest proiect. Ne-am bazat pe asta. Nu pot să cred așa ceva”, a fost prima reacție a lui Ștefurac (foto jos).

A fost întrebat despre situație, de către REPORTER DE IAȘI, pe 4 septembrie, la cinci zile după ședința de CL. În tot acest timp, nimeni nu i-a spus nimic.

„Mihai Chirica a avut o postare pe Facebook că nu i-a uitat pe locuitorii din Dancu, că se ocupă acum de Miroslava, dar nu am înțeles că se referă la faptul că proiectul a picat și se caută alte surse de finanțare”, mai spune Ștefurac.

Primarul își pune mâinile în cap. Are o localitate cu 17.000 de oameni - aproape jumătate dintre ei fac zilnic naveta la Iași. Mulți dintre ei cu tramvaiul, alții cu mașina. Acestora li se adaugă și navetiști din localitățile mai îndepărtate, ce compun comuna Ungheni.

„Calculat pe hârtie, avem 8.000 de navetiști. Dimineața sunt la capăt la tramvai sau merg cu mașinile spre Iași, după-amiaza vin înapoi. Toți sunt direct afectați. Își rup mașinile, tramvaiul merge greu și cu zgomot, strada asta este o pacoste”, adaugă Ștefurac.

Strada spartă este frână

Primarul din Holboca susține că lipsa unei străzi normale, fără gropi, este o frână pentru oamenii care ar cumpăra teren acolo pentru blocuri noi.

„Avem acum o zonă în care apar câteva blocuri, lângă rondul de tramvai 3. Nu există date oficiale, dar, probabil că ar fi fost mai mulți tentați să vină în zonă, dacă șoseaua era în regulă. Așa, blocurile care se fac la rond sunt singurele, cu excepția celor vechi, din Dancu”, mai spune primarul comunei.

Singurele plângeri de la firmele din Dancu – Holboca sunt legate strict de starea asfaltului, nu de posibilitățile de dezvoltare. „Personal, pentru mine este bine la afacere. Faptul că strada este proastă mă ajută, am atelier de reparații auto. Sigur, glumesc. Stau de vorbă cu oameni din zonă și ei sunt total nemulțumiți de faptul că strada este distrusă de mulți ani. La rândul meu, vin aici cu mașina, consider că este o bătaie de joc faptul că o stradă atât de importantă este uitată”, ne-a explicat Marian, proprietarul unui service auto din Dancu.

În comuna Holboca sunt înregistrate aproximativ 260 de firme.

Se insistă pe păstrarea tramvaiului

Primăria Iași nu renunță, sub nici o formă, la linia de tramvai din zonă. Iar directorul Companiei de Transport Public, Cristian Stoica, spune și de ce:

„În primul rând, tramvaiele sunt de foarte mare capacitate, iar pe linia 3 există mulți călători la capăt, din Dancu. Noi avem la un tramvai capacitatea a aproape 3 autobuze. În al doilea rând, tramvaiul este un mijloc de transport curat. În al treilea rând, dacă are linie doar pentru el, fără alte obstacole, este foarte rapid”, a declarat Stoica.

„Au existat discuții să renunțăm la linia de tramvai, dar nu vom face asta. Acolo va rămâne tramvai, chiar dacă proiectul va mai fi puțin întârziat”, spune viceprimarul Radu Botez.

Ce se va face: posibilitățile reale

Care sunt acum posibilitățile reale? Se discuta despre depunerea proiectului în octombrie – noiembrie, acum se duce totul cel puțin încă doi ani. Plus toate etapele licitației și execuția - încă trei. În total, 5 ani. Adică 2024. Și asta este varianta optimistă.

„Acum, dorim să luăm un credit pentru mai multe proiecte importante. Avem această posibilitate, gradul de îndatorare la noi este sub 10%, cu un credit pentru linia de tramvai din Dancu, pentru sală de sport și alte câteva proiecte, merge cu un plus la îndatorare de 1–1,5%. Până la 30% putem lua credite fără probleme”, spune Radu Botez (foto sus).

Dar, de acum vor începe discuțiile și negocierile în Consiliul Local: legislativul va aproba dacă Primăria se împrumută sau nu.

Acum: viteza tramvaiului, mai mică decât a bicicletei

Pe peronul rondului de tramvai 3, în Dancu, sunt vatmani și călători care discută despre România în general. Reporterul îi întrerupe, propunându-le să spună în cât timp cred că va exista linie nouă în Dancu. Călătorii și vatmanii izbucnesc în râs. Fără să știe, dau răspunsul exact, dar în glumă: “5 ani. Dar eu știu că în această toamnă se începe reparația aici, așa am citit”, spune un om care așteaptă tramvaiul.

„Noi așa știm, că în toamnă începe proiectul. Probabil va dura vreo doi ani. Acum, este jale. Pe o linie nouă mergem cu 40 de km/h, poate și puțin mai mult. Aici, nu trecem de 20-25 km/h, avem limitare. Tramvaiul zdrăngăne, se rupe tot în el, astea sunt condițiile pe Dancu de ani de zile”, spune un vatman.

Proiectul Refacerea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu

  1. Reabilitarea căii de rulare pe tronsonul cuprins între intersecția str. Vasile Lupu – str. Aurel Vlaicu și până la limita intravilan municipiul Iași pe o distanță de 2.460 metri liniari (cale de rulare dublă);
  2. Reabilitare pod Ciurchi II;
  3. Construirea a 8 stații de transport public;
  4. Trotuare refăcute pe o suprafață de 9.350 mp, spațiile verzi refăcute pe o suprafață de 1.775 mp.

Durata de execuție a fost stabilită la 28 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, valoarea investiției este de 45 milioane lei.

Article image
Asfaltarea pe Manolache Drăghici, unde primarul și-a luat teren cu 250.000 de euro, a fost făcută în secret de Citadin, nefiind anunțată public și fără a exista pe lista cererilor de la populație. E o stradă de 100 m, cu cinci case, pe care s-a turnat covor asfaltic. Ieșeni din toate cartierele asaltează Primăria cu cereri de asfaltări, sunt liste de așteptare vechi de 5 ani. Esențială în zona UMF era modernizarea inelului ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 08 August 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top