fbpx
Portokal
Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași, are un buget de nabab pentru confortul propriu Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași, are un buget de nabab pentru confortul propriu

Oameni buni, Laicu dă 250.000 de lei pe publicitate, 520.000 de lei pentru pază sediu și a cumpărat 80 de televizoare. Poftim drumuri!


În fiecare an se cumpără laptopuri, telefoane, televizoare, de parcă ar fi de unică folosință. Directorul DRDP justifică bugetul pe publicitate prin faptul că Drumurile Naționale fac Centenarul, de parcă ar fi ceva colosal pentru români. BZI, după ce l-au linșat ani de zile pe Ovidiu Laicu, acum dă advertoriale festiviste, de un ridicol sublim.

În an centenar, DRDP dă bani pe televizoare și promovare, nu pe asfalt. Peste 1 milion de euro din bugetul Direcției s-au dus în acest an pe lucruri care nu au legătură directă cu drumurile. S-au cumpărat laptopuri, telefoane și imprimante, deși s-au cumpărat și anul trecut. Pe hârtie, districtele în care stau muncitorii de la drumuri arată ca hotelurile de lux. Peste 250.000 de lei au ca destinație promovarea DRDP pentru că împlinește 100 de ani de la înființare.

Buget enorm, drumuri proaste

Potrivit unui document intrat în posesia REPORTER, DRDP Iași are cheltuieli de 967 milioane de lei, la care se adaugă 122,5 milioane de lei din contractele subsecvente, adică din contractele-cadru încheiate în anii anteriori. Așadar, sunt aproape 1,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 250 milioane de euro, pentru șoselele din Moldova. Cu acești bani s-ar putea construi de la zero peste 200 km de drum național, adică o distanță echivalentă cu cea dintre Iași și Focșani.

Paza la noul sediu DRDP, din Șoseaua Națională, costă 520.000 de lei pe an! Adică 9.200 de euro/lună

Au „tras” 1 milion de euro pentru propriul confort

Se peticește asfaltul, se fac marcaje, se face curățenie pe marginea drumurilor și se asigură deszăpezirea. Din bugetul anual, conducerea DRDP a reușit să mute peste 1 milion de euro în cheltuieli care nu au legătură directă cu activitatea drumarilor. REPORTER a analizat Planul Anual al Achizițiilor Publice, avizat pe 12 septembrie 2019, și a împărțit cheltuielile în funcție de modul în care acestea influențează activitatea efectivă a drumarilor.

Au rezultat categorii de cheltuieli inutile, repetitive sau care au legătură doar cu confortul din birouri. Am exclus din analiză cheltuielile pentru protecția, igiena și hrana angajaților, care sunt prevăzute în contractul Colectiv de Muncă.

Pe site-ul DRDP nu sunt afișate cheltuielile „adiacente”, fiind considerate un document intern, care nu trebuie să ajungă la public.

Telefoane de 100.000 de lei

Milionul de euro a fost „rupt” de la servicii, produse și lucrări.

Astfel, la capitolul „contractări produse” s-au cheltuit sute de mii de lei pentru telefoane, laptopuri, computere și imprimante.

Pentru echipamente de rețea și accesorii computere s-au alocat 70.000 lei, pentru laptopuri 130.000 lei, pentru imprimante încă 125.000 lei, pentru calculatoare și monitoare 178.000 lei, iar pentru cumpărarea de telefoane noi încă 100.000 lei. În total, 603.000 lei, adică peste 128.000 euro.

În urmă cu un an, DRDP plătea 14.970 lei pentru 6 multifuncționale laser iar dacă ne raportăm la prețurile de anul trecut rezultă că s-au cumpărat încă 50 de mutifuncționale laser. Menționăm că DRDP are 47 de districte și 9 secții, la care se adaugă sediul central. Așadar, în teorie, fiecare clădire a regionalei de drumuri și poduri are de acum o imprimantă performantă.

Laicu a luat și 80 de televizoare

Directorul general Ovidiu Laicu pare decis ca în acest an să doteze toate clădirile regionalei. Dacă anul trecut s-au cheltuit 45.000 lei pentru 11 calculatoare cu touchscreen, acum plătește 248.000 lei pentru laptopuri și calculatoare. Din nou, dacă ne raportăm la prețurile plătite anul trecut, avem 60 de calculatoare noi.

Alături de acești bani s-au mai cheltuit 50.000 lei pentru scaune, 25.000 lei pentru corpuri de iluminat și 100.000 lei pentru televizoare. „Nu știu exact, cred că s-au luat 70 sau 80 de televizoare. S-au dat și la districte, s-au pus și la sediu”, explică Laicu.

Așadar, din banii de asfalt s-au cumpărat televizoare, laptopuri și scaune pentru angajați.

Sediul închiriat cu 15 euro/lună, sumă scandaloasă într-o clădire care stătea goală de câțiva ani, a fost sfințit la inaugurare, că suntem popor credincios și bun plătitor de taxe

Dotări ca la hotel

Sursele REPORTER susțin că doar o mică parte din bunurile cumpărate au ajuns la districtele împărțite prin toată Moldova, cele mai multe fiind destinate mobilării noului sediu. Reamintim că DRDP Iași și Ovidiu Laicu s-au afat în mijlocul unui scandal public după ce au închiriat o clădire la un preț de două ori mai mare decât prețul pieței.

Seria bunurilor cumpărate de Laicu din banii de la drumuri continuă cu aparatura de uz casnic, mobilier de bucătărie și paturi. În total, alți 215.000 lei. „Sunt frigidere, aragazuri, cuptoare cu microunde, nici eu nu știu bine. Sunt și paturi, le-am luat pentru districte. Angajații stau acolo când e vremea rea”, explică Laicu modul de cheltuire a banior publici. Menționăm că DRDP nu este nou-înființată iar dotări în districte existau și până în acest an.

Un sfert de milion pentru „promovare internă”

Acest lucru trebuia popularizat, așa că Laicu a alocat și aproape 250.000 lei pentru promovare și pentru presă.

Suma este „spartă” în mai multe contracte iar la modul de atribuire apare scris „achiziție directă”. Astfel, pentru materiale promoționale s-au cheltuit 14.000 lei, pentru „materiale publicitare pentru activitatea DRDP (sediul nou)” suma de 15.000 lei, pentru pliante informative alți 12.000, pentru revista proprie suma de 30.000 lei, pentru monitorizare presă suma de 36.000 lei iar pe servicii de publicitate încă 75.000 lei.

Ovidiu Laicu dă 3.000 de lei lunar pentru a-i fi raportate știrile din presă despre DRDP, deși ar putea da un search pe Google în fiecare dimineață și ar găsi articolele în 15 zecimi de secundă.

În total, se adună o sumă care concurează cu bugetele de publicitate ale marilor companii private. „Împlinim 100 de ani de existență, e firesc să marcăm evenimentul. Avem un ziar propriu, am făcut și fluturași pe care i-am distribuit, nu avem niciun contract cu vreun ziar”, explică Laicu.

Întrebat câți fluturași a tipărit și cui i-a distribuit, directorul DRDP Iași a susținut că nu știe numărul dar că respectivele materiale publicitare au fost înmânate propriilor angajați.

Pe 29 ianuarie, în publicația BZI apărea un material publicitar din partea DRDP, fără marcaj specific, în care era promovată mutarea în sediul de pe Șoseaua Națională 23.

Cu securitatea stau bine: 520.000 lei pe an

Conform graficului de cheltuieli, sediul DRDP Iași este păzit mai bine decât o unitate militară. Paza pe timp de zi costă 130.000 lei, monitorizarea sistemelor de alarmare tot 130.000 lei, întreținerea și revizia sistemelor de supraveghere costă alți 130.000 lei iar reparația și întreținerea echipamentului pentru sistemele de supraveghere video internă încă 130.000 lei. În total, 520.000 lei pentru a fi păziți șefii din sediul central și calculatoarele acestora.

Potrivit înregistrărilor de anul trecut de la intrarea în sediu, cel mai mare număr de vizitatori a fost atins în martie, când Ovidiu Laicu a chemat șefii de district la o ședință. Atunci au intrat în clădire 18 oameni, din care 9 erau chemați la întâlnirea cu conducerea. Așadar, o jumătate de milion de lei se cheltuie pentru ca cei 5-10 vizitatori să fie înregistrați și urmăriți prin clădire.

Investițiile au fost zero la nivelul Regionalei Iași de Drumuri Naționale. Tot bugetul s-a dus pe întreținere și reparații, plombe, cârpeli

Șefii de la Drumuri merg cu avionul

Seria cheltuielilor care nu au legătură cu gropile de pe șosele este lungă, și include chiar și servicii care se suprapun peste departamente ale direcției. Astfel, se plătesc servicii juridice, se plătește asistență informatică, se plătește repararea și întreținerea PC-urilor și se plătesc servicii de arhivare.

Mai mult, regionala de drumuri naționale a cheltuit 55.000 lei pentru transportul cu avionul. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru drumurile la sediul CNAIR, compania-mamă, cea care se ocupă de cea mai mare parte a infrastructurii rutiere din România.

Ovidiu Mugurel Laicu câștigă 16.800 lei net lunar

Alte cheltuieli DRDP Iași:

Papetărie – 60.700 lei

Rafturi cu polițe pentru arhivare – 107.500 lei

Legătorie și arhivare – 34.000 lei

Aparat foto – 2.450

Accesorii aparat foto – 1.000 lei

Calendare – 4.750 lei

Dronă – 8.000 lei

Rechizite birou – 20.000 lei

Steaguri – 4.500 lei

Ferestre și uși – 50.000 lei

GPS-uri – 50.000 lei

Muștiuc etilotest – 1.000 lei

Detector bani falsificați – 8.360 lei

Curățenie sediu DRDP – 97.100 lei

Reparare PC – 35.000 lei

Formare profesională – 80.000 lei

Servicii de perfecționare a personalului – 20.000 lei

Spălare mașini – 100.000 lei

Servicii telefonie – 135.000 lei

Editare și tipărire monografie Centenar DRDP Iași – 45.000 lei

Servicii de închiriere echipamente printare – 40.000 lei

Servicii de asistență informatică – 60.000 lei

Article image
Directorul DRDP, Ovidiu Laicu, s-a lăudat câteva zile pe Facebook cu lucrările sale de plombare la rece, făcute cu un utilaj revoluționar, nou achiziționat. După alte câteva zile, gropile erau din nou la locul lor. Laicu n-a mai revenit cu noi imagini pe Facebook, dar dă vina pe Citadin. El spune: „Poate vom asfalta complet pasajul în 2019, cine știe...” Pe 15 ianuarie, Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumu...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 04 Februarie 2019

Article image
O altă izbândă din programul partidului de guvernământ pe 2017: juniorul PSD Gîrneţ a fost angajat la DRDP, condusă de seniorul PSD Iaşi, Ovidiu Laicu. Concursul, care a adus şi angajarea soţului şefei de la Achiziţii, a fost organizat în viteză, pe 22 şi 27 decembrie. Pe baza Registrului de Intrări-Ieşiri Persoane din Direcţie, REPORTER DE IAŞI a descoperit cinci situaţii în care viitori candidaţi, inclusiv Gîrneţ, au trec...
Autor Reporter Online Reportaje 11 Ianuarie 2018


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top