fbpx
 
Televizorul CRT din fundal va fi înlocuit cu un Smart-TV, necesar pentru repetiții Televizorul CRT din fundal va fi înlocuit cu un Smart-TV, necesar pentru repetiții

Orgia bugetară de la Operă explicată altfel: Operațiunea „Cheltuiți tot până la Crăciun”


Directoarea Beatrice Rancea: „De 3 milioane de lei puteam face spectacole noi, dar nu în trei săptămâni, termenul fixat de Guvern, care ne-a dat banii în decembrie”. S-au luat consumabile și aparatură pentru doi ani de-acum înainte. Conflictul cu Simona Gogan, contabila-șefă, poate fi rezumat astfel: Opera Națională Iași, între ciocanul achizițiilor contracronometru și nicovala procedurilor birocratice. „Eu n-am fugit cu suspensorii acasă. Toți au făcut referate cu materialele necesare”. S-au luat televizoare cu diagonala de 138 cm pentru a înlocui vechile CRT-uri din sălile de repetiții: coregrafii se uită la spectacole și comentează „fazele tactice” ca la fotbal. Toată nebunia, provocată de alocarea bugetară de ultim moment a Guvernului nou-instalat, după o secetă pe tot anul 2019. Prostia este că de acești bani se puteau face montări noi, dar banii nu puteau fi folosiți decât pentru becuri, fiare de călcat și mașini de spălat.

 „Avem aproape 3 milioane de lei. Ce facem cu ei?” Astfel au stat lucrurile la Opera Națională din Iași, la sfârșitul anului trecut, după ce instituția condusă de Beatrice Rancea a primit această sumă ca urmare a unei rectificări bugetare.

REPORTER DE IAȘI a realizat o analiză a cheltuielilor făcute în mare viteză de Opera Națională Română Iași în ultimele trei săptămâni ale anului trecut: televizoare, aspiratoare, mașini de spălat, covoare de scenă. Opera a fost în situația unui sărac care a câștigat la Loto și a aruncat cu banii în stânga și-n dreapta.

Informația primară despre modul cum au fost cheltuiți banii de la Operă a fost publicată de „Ziarul de Iași” pe baza unui memoriu întocmit de contabila-șefă a instituției, un soi de autodetonare după ce a fost forțată să demisioneze.

Am primit acești bani pe final de an, la rectificare. Nu era timp de proceduri pentru realizat spectacole, banii s-au dus pe produse care ne asigură funcționarea de zi cu zi, pentru mult timp de-acum înainte”, spune Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Iași.

Beatrice Rancea, managerul Operei ieșene, știe că fosta contabilă-șefă a făcut denunț la DNA, dar spune că doarme liniștită noaptea: „Dacă aș fi în aceeași situație, la fel aș face”

La început a fost sărăcia

Situația de la Operă indică, în primul rând, o deficiență de sistem și poate fi generalizată și pentru celelalte instituții de profil. 95% din buget este asigurat de Ministerul Culturii. În luna iunie 2019, acesta a anunțat-o pe Beatrice Rancea că suma destinată achiziției de bunuri și servicii pe anul în curs fusese redusă cu 70%.

Într-o conferință de presă, provocată de acest anunț de la București, Rancea declara că ”există riscul, asta dacă nu se întâmplă o minune, să nu ne mai desfăşurăm activitatea”, vorbindu-se chiar de faptul că viitoarea stagiune ar fi în pericol.

Prezent la conferință, managerul Operei din Cluj susținea același lucru.

Pe de altă parte, presiunea salariilor pe buget a crescut la Opera din Iași: 30,8 milioane de lei au mers la salarii în 2019, față de 24 de milioane de lei în 2018.

Graba strică legalitatea

Prin urmare, la sfârșitul anului trecut, atunci când, în urma rectificării bugetare, Opera ieșeană a primit 2,9 milioane de lei exact pentru bunuri și servicii, instituția a pornit o cursă contracronometru ca să-i cheltuiască. Exista o presiune: dacă achizițiile nu aveau loc până la sfârșitul anului, banii urmau să se întoarcă la Minister. Timpul era cu atât mai scurt cu cât veneau și Sărbătorile.

Pe de altă parte, procedura birocratică de achiziții dintr-o instituție publică presupune întocmirea unui întreg șir de documente a căror redactare și semnare ia timp.

„Achizițiile realizate acum, pe finalul anului, s-au făcut în baza referatelor întocmite de fiecare departament. Fiecare a trecut acolo ce avea nevoie”, spune managerul Operei, Beatrice Rancea.

Un alt solist susține aceeași variantă: nu era timp pentru proceduri, unele magazine nici nu aveau marfa pe stoc, toată lumea s-a grăbit.

Un exemplu despre ce înseamnă achizițiile și cum afectează sau nu spectacolele îl dau tot angajații: spectacolul „Giselle” de Adolphe Adam a fost suspendat la Iași din cauza unui oboi. „Instrumentul erau crăpat, lipit cu scoci. Acum, a fost trecută pe referat repararea lui, la finalul anului. Că de cumpărat altul nou n-a fost cazul, instrumentele de acel nivel sunt foarte scumpe”, spun angajații.

Se arată cizmele de scenă pentru balerini: „Iată, sunt, marfă de calitate”

Contabila-șefă reclamă procedurile

„Ziarul de Iași” a publicat, săptămâna trecută, un articol în care era prezentat un raport al contabilei-șefe a Operei din perioada acestor achiziții. Simona Alice Gogan acuza faptul că 2 milioane de lei din banii veniți de la București au fost cheltuiți ilegal.

„Vă mai aduc la cunoştinţă faptul că la aproape toate achiziţiile făcute în decembrie 2019 nu există referate de necesitate din partea compartimentelor de specialitate şi nici procese-verbale de recepţie a serviciilor / lucrărilor / produselor achiziţionate, iar dacă există câteva referate de necesitate, nu poartă semnătura mea în calitate de contabil-şef. Toate aceste cheltuieli s-au făcut la presiunile doamnei manager Beatrice Rancea şi a grupului care gravitează în jurul ei (...)”, scria Gogan în raportul citat de „Ziarul de Iași” și trimis de aceasta mai multor autorități.

Pe 21 ianuarie 2020, Gogan, care a intrat în conflict cu Rancea pe marginea acestor achiziții, a fost concediată.

Revenind la sistemul defectuos, concluzia ar fi că alocarea de fonduri pe ultima sută de metri lasă prea puțin timp managerilor să îi cheltuie pentru organizarea de noi spectacole, acestea necesitând demersuri laborioase, și lasă loc risipei și abuzurilor în cheltuirea bunului public, deseori pe mize mărunte, după cum se va vedea mai jos.  

A venit Crăciunul la Operă: s-a umplut depozitul de costume

Mai mult și mai scump

Pe baza datelor de pe platforma de achiziții publice, REPORTER DE IAȘI a analizat achizițiile Operei din anul 2019, cu accent pe luna decembrie.

Se observă, în primul rând, că aproape un sfert dintre achizițiile directe ale instituției (modalitatea predilectă folosită) au avut loc în această lună.

În al doilea rând, s-au cumpărat produse în exces, ”în avans”, după principiul „să fie acolo”, fără ca aceasta să ducă neapărat și la economii, de vreme ce au fost cumpărate „en-gros”.

Exemplu: în februarie, martie și mai 2019, Opera a achiziționat 21 poante (balerini) balet Gaynor Minden, de fiecare dată la prețul de 445 de lei bucata.

Pe 10 decembrie, de la aceeași societate, au fost luate 75 de bucăți la prețul de 475 de lei bucata (în total, aproape 36.000 de lei). Au mai fost cumpărate și 12 poante Bloch la 305 lei/bucata.

La începutul anului, Opera a luat 10 suspensori Capezio, pentru ca în decembrie să mai comande 60 (de fiecare dată, 98 de lei bucata). Aceasta în condițiile în care trupa de balet are doar 13 balerini bărbați.

Trupa de balerini a Operei numără 60 de persoane. În depozitul instituției, REPORTER DE IAȘI a găsit cutiile cu poante, dar și pe cele cu cizme speciale de scenă pentru balerini.

„Sunt produse de care era nevoie pentru funcționare, sunt lucruri care nu s-au mai cumpărat demult”, au comentat angajații depozitului.

O parte din covoarele pentru repetiții (un linoleum mai moale, care amortizează șocurile pentru încheieturi) au fost deja montate într-una din sălile de repetiții

S-au umplut dulapurile de consumabile

În același registru: 60 de covoare printate din pvc, lățime: 200 cm, grosime: 1.7 mm de la Stage&Showtech Management SRL (în total, 14.184 lei) și 518 covoare de scenă cu două fețe, la aproape 60 de lei bucata, de la firma Landau Tech SRL București. În total: aproape 31.000 de lei.

Covoarele de scenă sunt o suprafață care amortizează contactul pentru picioarele balerinilor. Astfel de covoare au apărut deja în sala de antrenamente, montate după achiziția de anul trecut. Altele urmează să fie montate pe scenă și unele au fost depozitate.

Aproximativ aceeași sumă a ajuns la firma Foarte Frumos SRL, tot din Capitală, pentru 150 de cămăși albe cu guler frack, 100 de cămăși albe, 100 cămăși negre, 10 papioane, 25 de bretele negre și 50 de curele negre. „Sunt sute de costume care se schimbă la un spectacol. Dacă am corul complet, într-o operă cu 4 acte, și își schimbă costumația în două acte, am nevoie de 120 de costume doar pentru cor. Adăugăm aici balerinii, soliștii, copiii colaboratori și ajungem la peste 100 de persoane care au nevoie de haine măcar pentru un act”, spune Beatrice Rancea.

Peste 66.000 de lei a primit Opera Land SRL București pentru încălțăminte (375 de perechi Flexibili, 76 perechi pantofi din piele pentru fete, 92 de perechi escarpeni din piele pentru băieți și 68 de perechi cizme din pânză pentru băieți) și îmbrăcăminte (50 de bucăți corp pentru fete, 40 de bucăți trusă pentru fete, 40 de bustiere, 100 de perechi ciorapi plasă negri și 60 de salopete polar bicolore).

50 de bilete de avion dus-întors

Una dintre cele mai discutabile achiziții este a unui pachet de 50 bilete avion, nenominale, dus-întors, între Iași și București. Prețul unui bilet: 442.86 lei, fără TVA, preț cu TVA fiind de 527 lei.

Conform anunțului din site-ul de achiziții publice, prețul total al pachetului este de 28.293 lei, fără TVA, cu taxe incluse.

„Aceste bilete pe care le-am luat au regim de abonament. Adică, eu, în baza invitațiilor pentru spectacolele de aici, aduc un solist de la București în funcție de necesitățile regizorului, fără să cunosc de la începutul anului data exactă a sosirii sau a plecării. Biletele au dată flexibilă, ele pot fi folosite oricând. Inclusiv de pe o zi pe alta, când prețul biletelor dus-întors se apropie de 1.000 de lei”, explică Beatrice Rancea.

Managerul Operei spune că își decontează o parte din călătoriile plătite de Operă: „Sunt din altă localitate, conform contractului am dreptul la două călătorii pe lună”.

Ni s-au arătat și poantele balerinelor: „Uite, nu s-a furat”

Șapte Smart-TV Samsung

Două afaceri au fost făcute cu firma care administrează Emag. Printre altele, Opera a cumpărat, pe 20 decembrie, contra sumei totale de 32.084 lei:

4 televizoare QLED Smart Samsung, 108 cm, 4K Ultra HD;

3 televizoare LED Smart Samsung, 138 cm, 4K Ultra HD;

15 aspiratoare fără sac Rowenta Compact Power RO3731, 1.5 l, 750 W;

5 stații de călcat Tefal;

2 videoproiectoare Epson EB-X41, XGA, 3600 lumeni, Alb;

3 bucăți suport auto cu încărcare wireless;

1 Monitor Gaming LED ASUS 24", Full HD, Boxe.

Cu 11 zile înainte, de la același furnizor, se cumpăraseră, contra a circa 5.600 de lei, 2 mașini de spălat rufe Bosch, 2 uscătoare de rufe Beko și 10 fiare de călcat Philips.

Software Distribution Group SRL Vaslui a bătut palma cu Opera, pentru circa 32.000 de lei, obiectul contractului fiind un pachet de echipamente și componente IT din care au făcut parte șapte Laptop-uri ASUS 15.6 FullHD (1920X1080), Intel Core i7-8565U.

Toate produsele sunt acum în depozitul Operei. „Au fost achiziționate în baza referatelor, atelierul pregătește acum rafturile unde vor sta. La televizoare, spre exemplu, unul merge la sunet, unul la sala de antrenament a balerinilor, altele la sălile de repetiții. Toți cei care au făcut referatele aveau nevoie să urmărească spectacole pe ele. Balerinii încă se uită la un televizor vechi, cu tub, în alte săli nici nu există”, susține Beatrice Rancea.

Mașinile de spălat nu au fost încă montate, fiind sigilate și vor ajunge într-o cameră unde sunt ținute costumele. „Sunt sute de costume aici, doar să speli cămășile durează câteva zile, aveam două mașini de spălat vechi pe care le foloseam”, spun angajatele de la costume.

Tot acolo ajung și stațiile de călcat, sigilate încă, iar laptopurile au fost date deja la secretariat. Au mai fost luate câteva sute de becuri și tuburi de neon, dar aici există o înțelegere cu Teatrul Național Vasile Alecsandri, în clădirea căruia funcționează Opera: într-un an cumpăra o instituție consumabilele, în următorul cealaltă. Pentru 2020 era rândul Operei să le asigure.

Televizoarele încă n-au fost instalate, stau în depozit

Afacere parafată în șase minute

Un capitol special îl ocupă cel mai mare contract semnat în această perioadă, pe 27 decembrie, cu firma Art-Deco Exim SRL București a lui Eugen Postolache și a Roxanei Ionescu. În raportul lui Gogan, citat de ”Ziarul de Iași”, se afirmă că Opera a plătit acestei societăți, în aceeași zi, 120.000 de lei, pe baza unui ordin de plată, fără girul contabilei, doar pe baza unei facturi, fără să existe în spatele acesteia un contract și vreun serviciu efectuat și recepționat de o comisie a instituției condusă de managerul Rancea.

În portalul de achiziții publice, există detalii legate de acest contract din 27 decembrie. Are ca obiect achiziția de ”elemente decor pentru spectacolul Bal Mascat”. Atribuirea a avut loc în decurs de șase minute: la ora 13.24 Opera a postat anunțul, la ora 13.30 Art-Deco Exim a răspuns ofertei, și, tot la 13.30, Opera a închis achiziția, fiind de acord cu oferta bucureștenilor. Pe de altă parte, aici suma contractului este de 233.212 lei, aproape dublă față de cea plătită pe 27 decembrie.

„Să explic viteza cu care s-a făcut această achiziție. Bal Mascat era un spectacol pregătit și amânat din decembrie 2018. Amânare de un an. Pentru el existau bătute în cuie toate planurile, toate schițele de decor, de costume. Interpreții erau pregătiți. La momentul la care am decis achiziția, am predat toată documentația imediat și contractul a fost adjudecat repede”, susține Beatrice Rancea.

„Aceste fapte se referă, pe de o parte, la presiunile la care am fost supuşi de către doamna manager Beatrice Rancea atât eu (prin prisma funcţiei), dar şi alţi salariaţi, în vederea comiterii unor fapte ilegale, iar pe de altă parte la cheltuirea banului public (respectiv al bugetului Operei) în total dispreţ faţă de lege.”

Simona Alice Gogan, fragment din memoriu

Și jurista s-a opus

Contabila Simona Alice Gogan a mai relatat că au avut loc ilegalități și în ceea ce privește plata unor colaboratori. Astfel, s-ar fi antedatat circa 70 de contracte prin care aceștia au fost plătiţi. Într-un astfel de caz, deoarece jurista instituției s-a opus să semneze, a fost nevoită să demisioneze.

Se puteau face spectacole noi, dar nu pe ultima sută de metri

De fapt, achizițiile de aproape 3 milioane de lei de la Operă puteau fi făcute cu respectarea procedurilor dacă banii ajungeau cu câteva luni mai devreme. Sau cazul mai fericit: s-ar fi făcut 3-4 premiere de operă, spectacolele cele mai costisitoare, cu acești bani.

„O premieră de operă costă aproximativ 450.000 de lei. Decoruri, costume, plata artiștilor, celelalte cheltuieli cam atât ajung. Dar este esențial să ai acești bani prinși în buget cu cel puțin jumătate de an înainte. S-ar fi putut face spectacole dacă primeam banii în luna mai. Dar la vremea aceea noi nu știam dacă vor exista”, explică Beatrice Rancea.

De fapt, din cauza finanțării reduse din ultimii 3 ani, Opera Națională Română Iași nu a mai avut nicio premieră de operă în această perioadă. Bugetul Operei a fost, în ultimii ani, de mai puțin de două milioane de lei. Ca să fie asigurate 4 premiere pe an, ca în anii trecuți, bugetul anual ar fi trebuit să fie de minim 4 sau 5 milioane de ani. În anii în care existau 5-6 premiere anual, bugetul era de 6-7 milioane de lei.

„Este vina sistemului care ne forțează să cheltuim acești bani repede, pentru că nu ni se spune din timp că vor exista banii. Atunci îi direcționăm spre funcționare, nu spre creația care ar presupune mai mult timp”, mai susține Beatrice Rancea.

Article image
Cu 5 milioane de euro buget pe 2017, Opera Națională Iași surclasează Teatrul Național și chiar echipa de fotbal din Liga 1, pe care sunt toți ochii. Paradoxul e ca la Operă fondul de salarii a crescut amețitor și nu mai sunt bani de montări, decoruri și costume. Salariul mediu la Operă – 1.000 de euro. Trai neneacă! La Opera Națională Română Iași se trăiește boierește. Cheltuielile de personal au explodat în 2017. De la 7...
Autor Reporter Online Anchete 04 Decembrie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: