fbpx
 
Otilia Eva, vedetă mondenă la simpozionul soțului, managerul Spitalului de Neurochirugie Otilia Eva, vedetă mondenă la simpozionul soțului, managerul Spitalului de Neurochirugie

Rocadă cu pile între baronii spitalelor: soția lui Eva la Infecțioase, soțul lui Dorobăț la Neuro


Lucian și Otilia Eva sunt ca Ceaușeștii: soțul i-a vernisat o expoziție de pictură la spitalul pe care îl conduce. Medicii au fost adunați din saloane, au aplaudat și au ascultat discursuri. Soția managerului de la Neuro e pictoriță în timpul liber, în rest e medic ORL. A fost angajată la Spitalul de Infecțioase, deși specializarea sa e atipică în acest domeniu. Postul era liber de 3 ani și nu s-a mai organizat niciun concurs, până a apărut necesitatea urgentă a angajării unui cadru medical de nădejde, cum e soția lui Lucian Eva. Aceasta tocmai rămăsese fără serviciu, intrând în conflict cu managerul de la Spitalul Militar. Salariul Otiliei Eva depășește 10.000 de lei.

Unul dintre cele mai importante spitale din Iași, de relevanță regională, a ținut un post blocat vreme de trei ani până a apărut persoana potrivită. În 2018, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” a fost angajată Otilia Eva, medic primar ORL.

Anterior, aceasta lucrase la Spitalul Militar și a venit la Infecțioase cu „recomandare”. Fostul soț, Lucian Eva, este manager al Spitalului de Neurochirurgie. De fapt, relațiile dintre aceștia sunt mai mult decât cordiale.

Artist plastic în timpul liber, Otilia Eva a avut o expoziție de pictură, anul trecut în noiembrie, la Congresul Național de Neuroștiințe Moderne, organizat la Spitalul de Neurochirurgie. Acesta este un alt exemplu despre cum funcționează sistemul de pile și relații în lumea medicală din Iași.

Brusc s-a ocupat postul

Specialitatea ORL exista la Spitalul de Boli Infecțioase, fiind utilă în complicațiile care au legătură cu urechea, nasul și gâtul. Scopul este acela de a ține sub observație bolnavii, în așa fel încât să nu fie necesar transferul lor la alte spitale din oraș.

La Infecțioase a fost un medic ORL-ist până în 2015, o tânără doctoriță, însă aceasta a plecat în Germania. Postul a rămas liber până în 2018. „Acum doi ani, pe acea poziție a venit dr. Otilia Eva. Plecase în urma unui conflict de la Spitalul Militar. Deci, timp de trei ani nu s-a găsit în tot Iașul universitar niciun ORL-ist și, brusc, în 2018, s-a rezolvat. A venit aici cu susținere de la vârf”, a menționat o sursă medicală.

Despre traiectul său profesional, dr. Otilia Eva nu a vrut să ofere amănunte. Contactată de REPORTER DE IAȘI, aceasta a rostit un sec: „Nu comentez”.

Angajații spitalului au fost aduși cu forța la expoziție. „A fost ca pe timpul lui Ceaușescu”, au spus martorii

Cultul personalității cu Chirica, Popa și Eva

Aceeași Otilia Eva, fosta soție a lui Lucian Eva, managerul de la Neuro, a participat în toamna anului 2019 la o manifestare științifică. Intitulat Congresul Național de Neuroștiințe Moderne – „Provocări și controverse în neuroștiințe”, evenimentul a fost organizat în perioada 30 octombrie-3 noiembrie la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Otilia Eva a luat parte ca artist plastic, expunându-și picturile pe simeze în cadrul unei expoziții intitulată „Neuro – Arta”. Practic, în sala de conferințe, au fost afișate tablouri ilustrând clădiri, portrete, natură.

„A fost cultul personalității. Managerul Lucian Eva i-a premiat pe primar și pe președintele Consiliului Județean. Aceștia, la rândul lor, l-au premiat pe Eva. Ca să vă faceți o idee, șeful CJ a primit o diplomă pentru «merite deosebite privind viziunea și stăruința în promovarea neurochirurgiei ieșene la nivel național și internațional». Am ajuns planetari, nu alta. Iar capac peste toate, fosta soție a lui Eva și-a prezentat tablourile. A fost mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu”, au precizat surse medicale.

Eva, Chirica și Maricel Popa și-au dat reciproc diplome cu denumiri bombastice

Ciuhodaru, invitat și gazdă în același timp

Manifestarea a fost prezentată în presă, contra-cost, ca fiind un eveniment de înaltă ținută intelectuală. „Peste 300 de specialiști din domeniul sănătății și reprezentanți de companii participă la lucrările Congresului. Peste 100 de speakeri vor aborda diverse teme de impact din domeniul Neuroștiințelor”, a fost doar una dintre prezentări.

Altă frază din advertorialul apărut în presa locală: „Evenimentul reprezintă o confirmare că orașul Iași a devenit un adevărat Centru de Excelență în domeniul medical și încă o dovadă că NEUROȘTIINȚA & NEUROEXCELENȚA sunt preocupări constante la Iași”.

Sursa medicală a explicat cum s-a văzut din interior acest eveniment: „A fost o desfășurare de forțe menită să-l pună în prim plan pe managerul Lucian Eva, pe soția sa și alți apropiați. Ca exemplu, se poate verifica și pe site-ul congresului, unul dintre invitații de onoare a fost dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD. Or, acesta e și angajat al spitalului, deci ce fel de invitat de onoare e? A fost o defilare a titlurilor pompoase și a cărților de vizită”, a explicat respectivul, sub protecția anonimatului.

Tablourile soției lui Eva, expuse la Simpozionul de Neurologie, într-o sală semi-goală, unde angajații au fost aduși să asigure prezența

O avere impresionantă
Cu toate că în public se comportă ca soț și soție, Lucian și Otilia Eva sunt divorțați, au afirmat surse din anturajul celor doi. Indicii în acest sens sunt și declarațiile de avere ale lui Lucian Eva. În cea completată în vara anului 2016, Eva a menționat și veniturile soției din 2015, pe-atunci medic la Spitalul Militar.

Începând cu declarația de avere semnată în 2017, Lucian Eva nu a mai menționat-o pe Otilia la rubrica „venituri”. Totuși, inclusiv în cea din 2019, Lucian Eva a precizat bunurile imobile pe care le deține împreună cu Otilia: peste 35.000 de metri pătrați (3,5 hectare) teren intravilan și extravilan în localitățile Iași, Aroneanu, Dumești, Schitu Duca.

La categoria „clădiri”, cei doi figurează cu o casă construită în 2010 în suprafață de 360 metri pătrați.

Un post călduț, de 10.000 de lei/lună

Pentru că nu are funcție de conducere, Otilia Eva nu a depus nicio declarație de avere. Potrivit grilei, aceasta ridică lunar aproximativ 10.000 de lei, echivalentul a 2.000 de euro. Medicul ORL-ist nu a vrut să ofere detalii nici despre statutul oficial pe care îl are în raport cu Lucian Eva. „Sunt în consultații, mi se pare inoportun”, a spus aceasta fără a oferi un alt interval orar în care să poată fi contactată.

Până la ora editării acestui material de presă, Lucian Eva nu a putut fi contactat. În ultima perioadă, acesta a refuzat constant să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Article image
Directorul de la Neuro se pune singur în 10 gărzi pe lună, care îi dublează salariul. Deține un adevărat record la nivelul orașului: face gardă de 24 de ore la fiecare 3 zile. Își alege linia cea mai ușoară, în care e cel mai puțin solicitat. E medicul cu cel mai mare salariu din Iași: 25.000 de lei net/lună. Ia decizii în interes personal, transformând spitalul în moșia sa proprie. Caz unic printre managerii de spitale. L...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: