Iacoban (stânga), declarații umăr la umăr cu Chirica după excluderea amândurora din PSD, în februarie 2018 Iacoban (stânga), declarații umăr la umăr cu Chirica după excluderea amândurora din PSD, în februarie 2018

„Dragostea” lui Chirica pentru Iohannis: În 2016, l-a pus pe listele de deputați pe Iacoban, cel care l-a făcut nazist pe președinte


În ultima vreme, primarul Iașului clamează obsedant că este într-un „parteneriat strategic” cu președintele Klaus Iohannis. Este doar un oportunism politic trădat de comportamentul pe care l-a avut în 2016, în calitate de președinte al PSD Iași. În acel an, Chirica a insistat să-l pună pe listele de deputați pe colegul său de partid Sorin Iacoban, cel care, anterior, îl făcuse nazist pe Iohannis. Dragnea a fost cel care l-a scos pe Iacoban de pe listă și, de aici, a pornit animozitatea lui Chirica pentru șeful său de partid.

Rivalul lui Rareș Bogdan la iubirea de președinte

„Dacă domnul președinte Klaus Iohannis va spune: «Domnu’ primar, cea mai bună opțiune a dumneavoastră politică, care ne-ar fi favorabilă și nouă, ar fi Frontul Democrat German», îmi iau tot arborele genealogic, mi-l găsesc de la Carol în sus, (...) având în vedere că lui bunicu’ îi spunea Gherman, plecând de la premisa asta. Da’ eu știu ce s-o fi întâmplat acum o sută, două sute, cinci sute de ani?”

„Drumul meu politic, creionat alături de ieșeni, va continua alături de Președintele Klaus Iohannis și de parteneri politici onorabili și profund atașați de valorile europene”.

Sunt doar două dintre declarațiile primarului Mihai Chirica din ultimele săptămâni, menite să îl „farmece” pe președintele Klaus Iohannis, cel care are un cuvânt greu de spus în PNL. Este, în paralel, o strategie de a pune presiune pe membrii acestui partid pentru a-l primi în rândurile lor.

Gest stupefiant

Strategia este doar un oportunism calculat, de cea mai joasă speță. O dovedește momentul 2016, când Chirica era cel care dicta, în calitate de președinte, în Organizația Județeană Iași a PSD. Atunci, miza cea mai importantă la nivel local, prin prisma alegerilor parlamentare, erau listele de deputați și senatori pentru Circumscripția Iași, unde Chirica și-a plantat apropiații. Printre aceștia, pus pe un loc eligibil, era deputatul în funcție la acel moment Sorin Avram Iacoban.

Un gest al acestuia de dinainte de alegerile prezidențiale din 2014 făcuse mare vâlvă în spațiul public. În registrul extremiștilor all-time din PSD - Ninel Peia, Liviu Pleșoianu, Cătălin Rădulescu ”Mitralieră” -, Iacoban distribuise pe Facebook o poză a lui Iohannis cu svastica pe frunte. Astfel, peste imaginea lui Iohannis apărea sigiliul nazist, reprezentat de un vultur ținând o svastică în gheare, dedesubt apârând inscripția ”Der Landesgruppenleiter Rumanien”.

Ulterior, protejatul lui Chirica a recidivat: în 2015 a preluat pe contul său de Facebook un articol apărut pe un site obscur, cu titlul ”Iohannis, cetatean german! Ciolos, cetatean francez! Kovesi, cetatean american? incotro, Romania?”.

Supărarea lui Chirica: excluderea protejatului său extremist

Revenind la incidentul din 2014: actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, pe atunci vicepreședinte al partidului, a fost cel care a anunțat în mod public că ”S-a depus plângere penală împotriva deputatului PSD Sorin-Avram Iacoban pentru încălcarea legii prin răspândirea prin orice mijloace, ori confecționarea de simboluri rasiste, fasciste sau xenofobe care este sancționată de legea 107/2006 pentru aprobarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob”.

Afectarea imaginii partidului său prin această distribuire l-a făcut pe președintele PSD, Liviu Dragnea, ca, atunci când a primit listele de la Iași, să-l scoată de pe liste pe Iacoban. Decizia l-a scos din minți pe Chirica, deoarece Iacoban fusese decisiv în înscăunarea sa ca șef al PSD Iași. Astfel, după arestarea primarului Gheorghe Nichita și pierderea șefiei filialei a social-democraților, a urmat o perioadă de jocuri de culise în care nu era clar cine va prelua conducerea. Iacoban a fost cel care a tras sforile, cu succes, pentru Chirica.

Deloc întâmplător, la puțin timp după alegerile parlamentare, Chirica s-a „revanșat” și a început să îl atace pe Dragnea, formându-și imaginea de opozant din interior, ceea ce i-a adus multă popularitate. Elocvent este și faptul că, la pachet alături de Chirica la excluși din PSD, în februarie 2018, a fost și același Iacoban, și el critic la adresa PSD, motivul real fiind pierderea unui nou mandat de deputat, în 2016.    

Article image
Fostul deputat PSD Sorin Iacoban, un apropiat al primarului Mihai Chirica, a ajuns director adjunct administrativ al Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași (UTI). Funcția inventată special pentru fostul parlamentar de Iași a fost ocupată fără concurs.  
Autor cristi tanasa Educatie 29 Decembrie 2016


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top