fbpx
 
Bariera și pilonii metalici interzic vecinilor să mai ajungă cu mașinile la casele lor Bariera și pilonii metalici interzic vecinilor să mai ajungă cu mașinile la casele lor

Pe la bogați nu se trece! Șase familii au accesul blocat la proprietățile lor, în plin Centrul Iașului


O stradă trecută în hărți ca Trecătoarea Bucșinescu a fost blocată odată cu construirea blocului de pe str. Otilia Cazimir, vizavi de Poliția Municipală. Cei de la casele din spate, foloseau aleea blocului, prevăzută cu barieră, dar de aproape 3 ani nu li s-a mai dat voie. Arhitectul-șef al orașului, Alexandru Mustiață, locuiește în bloc și își parchează seara mașina exact pe alee, astfel că nu mai poate trece nimeni. A pus și niște piloni metalici, făcându-i pe oamenii din vecinătate să nu-și mai poată folosi mașinile. În Centru ai voie să mergi doar pe vârfuri, să nu deranjezi. Primarul Mihai Chirica a promis că rezolvă primăvara aceasta. Să pornim ceasul...

O asociație de proprietari, Otilia 15, prin închiderea cu bariera a unei alei, a blocat accesul auto pentru 5-6 familii ce locuiesc la casă. Asociația e constituită într-un bloc ridicat acum 12 ani de o firmă la care acționar era actualul viceprimar Radu Botez.

Unul dintre cei care au teren în respectivul fundac, dar nu mai are acces auto, Nicolae Soare, a intrat în direct la Infinit Tv pentru a afla de la primarul Mihai Chirica ce soluție ar fi.

După ce a admis că va face o nouă cale, Chirica l-a amenințat pe Soare: „O să fac și-o verificare, și mă iertați că trebuie să vă spun în direct lucrul ăsta, și asupra activității comerciale pe care o faceți acolo (...). Îndrăznesc să cred, sper să nu fie adevărat, că nu prea este autorizată și livrați alimente (...) Rugămintea mea ar fi să nu... Să n-aveți dumneavoastră...”, a spus Chirica.

Când și-a dat seama că e prea mult, primarul a temperat tonul: „Adică, problema nu mă interesează personal. Dar reclamațiile au venit la urechea mea: dom’le ne furnizează produse, preparate, nu știu ce, n-are autorizație”.

În direct cu primarul
Dialogul halucinant între Chirica și Soare a avut loc la Infinit Tv, televiziunea la care edilul șef are, săptămânal, o emisiune de audiențe, în fapt un monolog de-o oră. Spre finalul ediției de marțea trecută, în direct a intrat Nicolae Soare, un ieșean ce deține 1.000 de metri pătrați pe strada Otilia Cazimir, nr. 19. Soare a reclamat că nu mai are acces auto la proprietatea sa.

Alexandru Mustiață își parchează mașina pe alee, nedorind să-și cumpere loc de parcare la subsol. El a montat pilonii metalici pentru a nu mai pătrunde nimeni pe alee

Zidul care a blocat accesul
Cronologia: între 2006 și 2008, pe strada Otilia Cazimir, în proximitatea Poliției Municipale, firma la care Radu Botez era acționar a ridicat un bloc turn. Prin partea sa dreaptă, s-a creat o alee de acces auto spre parcarea subterană. Ulterior, a fost montată o barieră pentru ca doar cei cu telecomandă să poată intra.

Între acest teren și casa imediat următoare a fost înălțat și un zid de sprijin, iar stâlpul de electricitate din lemn a fost înlocuit de unul din beton, masiv. Astfel, 5-6 familii care locuiesc mai jos nu au mai putut ajunge cu mașinile la propriile locuințe.

La început, i-au lăsat pe la bariera bogaților
Ieșeanul Nicolae Soare a reclamat patru probleme în această speță. În primul rând, restricționarea accesului auto. „O perioadă, nu mai știu exact cât, am avut și noi acces pe la bariera. Apoi, ni s-a interzis”, a spus Soare.

Aleea care este acum privată este menționată pe hărți ca Trecătoarea Bucșinescu. „De la asociație s-a pus o barieră și i s-a dat și acelui domn o telecomandă de acces. Numai că acesta, în loc să aibă acces și să meargă pe proprietatea lui, a început să facă catering. A început să aducă mai multe mașini pe care le-a lăsat pe această bucată de teren, deranjându-i pe cei de la bloc”, a spus Radu Botez, actual viceprimar.

Explicația lui Botez a fost contrazisă de Soare. „Am acolo 1.000 mp și un început de clădire. Într-adevăr, voiam să fac catering, dar n-am mai apucat”, a spus Soare.

Între barieră și zid, proprietarii de la case se puteau strecura și să meargă în vale, cu mașinile. Mustiață a pus pilonii fără să-i pese că niște oameni vor suferi

Un zid neautorizat

În al doilea rând, între blocul ridicat de Botez, respectiva alee și următoarea casă, ce aparține lui Paul Costaș, fostul portar al Politehnicii, s-a construit un zid de sprijin. „Acesta este realizat, ilegal, pe domeniul public. Acolo s-ar putea face o cale de acces și pentru noi, însă nu se poate pentru că e zidul”, a spus Nicolae Soare.
Despre zid, viceprimarul Botez n-are un răspuns ferm. „S-a construit zidul după o discuție cu dl. Costaș, să i se consolideze casa. Am impresia că în autorizația de construire nu este explicit trecut acel zid. De asta este un semn de întrebare. Și cineva spune că de ce am făcut acel zid. Urmează să se ia o decizie, dacă se dărâmă zidul acela și se face o pantă. Ce s-a făcut, s-a făcut pentru a stabiliza casa lui Costaș”, a spus Botez.

Au închis o stradă circulabilă
Că zidul a fost ridicat în condiții dubioase o arată și modul în care primarul Mihai Chirica i-a răspuns lui Soare în emisiune: „O să tăiem zidul ăla de sprijin. Care iese în elevația aia de vreun metru și-o să gândim o cale de acces până în fundacul ăla unde stați dumneavoastră. Fără scandal, fără să ne certăm cu nimeni. Și asta e (...). De săptămâna viitoare dărâmăm panarama aia de zid de sprijin și care nici nu folosește la nimic. E doar, așa, o piesă în plus acolo”.
Inclusiv un răspuns de la Poliția Locală, semnat de Liviu Zanfirescu, director general, confirmă că zidul n-are ce căuta acolo. „Referitor la zidul de sprijin construit pe artera deschisă circulației publice pietonale (Trecătoarea Bucșinescu), vă comunicăm faptul că a fost informată Instituția Arhitectului Șef, Serviciul de Urbanism, în vederea efectuării demersurilor necesare reconfigurării spațiului Trecătoarea Bucșinescu, pentru a se asigura atât circulația publică pietonală cât și circulația auto cu restricții de acces”.

Altfel spus, prin răspunsul semnat de Zanfirescu la sfârșitul lunii februarie 2020, se certifică faptul că zidul n-are ce căuta acolo, ba mai mult trebui asigurat accesul pietonal și auto.

Imaginea care lămurește tot: în dreapta era proprietatea pe care s-a făcut blocul, iar în stânga era drum public, care a fost blocat de zid

Arhitectul-șef i-a blocat de tot

Adresa lui Zanfirescu a ajuns pe biroul lui Alexandru Mustiață, actualul arhitect șef al orașului. Care, culmea, locuiește în blocul respectiv. Iar Mustiață, personal, a montat niște stâlpi la limita proprietății, la aleea respectivă.

„Acum un an jumătate sau doi, Mustiață personal cu încă un om a mai pus niște stâlpișori pe acea alee”, a afirmat Soare. Iar viceprimarul Botez l-a completat: „Știu discuția cu pilonii. Sunt puși pentru ca să nu mai parcheze lumea acolo”.

Dimpotrivă, Soare afirmă că una dintre cele două mașini ale familiei Mustiață este parcată, deseori, chiar lângă stâlpișori. „Acei stâlpi au fost puși ca să nu mai putem intra noi cu mașina. O perioadă, am reușit să ne strecurăm, să ne prelingem printre barieră și zid și să ajungem la proprietățile noastre. Acum e imposibil”, a completat Soare.

Blocul lui Radu Botez a fost printre primele construite în Centru Civic, după 1990. Stau numai „ștabi” aici

Stâlpul e de vină
Al patrulea palier al discuției: la edificarea blocului, acolo a fost realizat și un stâlp de electricitate, masiv din beton, stâlp din cauza căruia nu se prea poate realiza o altă alee de acces auto, paralel cu cea privată a blocului. „Când am făcut blocul, acolo era un stâlp de lemn, dar era o alee de 1,5 m, pentru mers cu pasul. Înainte era doar o trecătoare pietonală”, a spus Botez. „Fals”, a spus Soare, „se putea coborî cu mașina”. La rândul său, primarul Mihai Chirica a lăsat să se înțeleagă că stâlpul trebuie relocat. „Trebuie să-i găsesc o poziție la stâlp. Ăla e un stâlp (...) de forță, să vedem unde reușesc să-l poziționez”, a spus primarul.

În bloc stau numai procurori și judecători
Ca o concluzie, Soare a afirmat că luni, pe 2 martie, a fost la primar care i-a făcut noi promisiuni. „A zis că dărâmă zidul, vorbește cu E.On să mute stâlpul și astfel se poate face un nou acces auto. Dar eu mă lupt de trei ani, să vedem dacă se întâmplă ceva. Am fost și la Poliție și la Parchet. Dar râde lumea de mine când le zic unde e problema. Pentru că în blocul ăla locuiesc numai persoane importante procurori, judecători, polițiști, arhitectul-șef Mustiață. Să vedem ce se va rezolva”, a declarat Soare. În acest moment, atât Soare cât și alți 4-5 proprietari își parchează mașinile pe aglomerata strada Otilia Cazimir și coboară pe jos până la proprietățile lor. „Înainte de construirea blocului, se putea coborâ cu mașina. Acum, ne-au interzis și parcăm și noi pe unde apucăm”, a menționat Soare.
Până la ora editării acestui articol, Alexandru Mustiață nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a-și prezenta propriul punct de vedere.

Arhitectul-șef trebuie să rezolve problema unui zid ilegal pe care el îl vede de ani de zile, locuind chiar acolo, și nu ia nicio măsură

Dialogul Mihai Chirica – Nicolae Soare, în direct la Infinit Tv: „Și noi trebuie să avem acces, da?”
Mihai Chirica: Cum vă spune? Soare? Da. Cu bariera.
Nicolae Soare: Așa, domnul primar. Am trei ani de când încerc să ajung la dumneavoastră și nu reușesc.
Mihai Chirica: Ei, dar nu trebuie să ajungeți la mine. Haideți că vă fac povestea pe care vreau s-o aplic. Să nu-l acuzați nici pe actualul viceprimar, fostul proprietar, că n-are nicio vină. Deci bariera s-a montat, am verificat ieri, pe terenul lui. Bun. Am terminat discuția. O să mutăm stâlpul. Este stâlpul ăla acolo care blochează. O să tăiem zidul ăla de sprijin. Care iese în elevația aia de vreun metru și-o să gândim o cale de acces până în fundacul ăla unde stați dumneavoastră. Fără scandal, fără să ne certăm cu nimeni. Și asta e. Dacă voi găseați o înțelegere să puteți trece și prin barieră cum s-ar fi vrut. N-ați vrut, nu v-ați înțeles. A ajuns la mine, o să-i găsesc eu o rezolvare. A venit primăvara și rezolvăm și Otilia Cazimir. De la familia fostului fotbalist, portar, coborând spre dumneavoastră. Altă chestiune: o să fac și-o verificare, și mă iertați că trebuie să vă spun în direct lucrul ăsta, și asupra activității comerciale pe care o faceți acolo.
Nicolae Soare: Da.
Mihai Chirica: Îndrăznesc să cred, sper să nu fie adevărat, că nu prea este autorizată și livrați alimente.
Nicolae Soare: Am încercat să-mi desfășor o activitate aici și am încercat să merg cu actele, nu am reușit și mi-am mutat activitatea în Bularga.
Mihai Chirica: Rugămintea mea ar fi să nu... Să n-aveți dumneavoastră... Adică, problema nu mă interesează personal. Dar reclamațiile au venit la urechea mea: dom’le ne furnizează produse, preparate, nu știu ce, n-are autorizație.
Nicolae Soare: Nu este nicio problemă, aveți perfectă dreptate până la un moment dat (...) Haideți să dăm și nume, n-ar fi corect față de telespectatori totuși.
Mihai Chirica: Dumneavoastră știți cât interesează...E construit de mine? Spuneți cu da sau nu.
Nicolae Soare: Nu. Dar a beneficiat de funcția dvs. S-a folosit...
Mihai Chirica: Eiiiiii!...
Nicolae Soare: Un picuț, lăsați-mă să spun și eu punctul de vedere.
Mihai Chirica: Da’ în ce an s-a construit?
(...)
Nicolae Soare: Domnul arhitect șef al Iașului, actualul, pe care dumneavoastră l-ați pus, a montat niște stâlpi.
Mihai Chirica: Ce stâlpi, dom’le? Și-a pus la limita de proprietate.
Nicolae Soare: Domnul meu, am actele în mână, nu e la limita de proprietate.
Mihai Chirica: Am verificat actele de proprietate (...) Și-a delimitat proprietatea, asta e. Ce vrei să-i fac? Să-l expropriez, ce să-i fac omului?
Nicolae Soare: Și noi trebuie să avem accesul aici, da?
Mihai Chirica: Da, da’ dacă omul are curte că-i pus în posesie nu pot să-i intru cu forța prin curtea lui. Ce să-i fac? Dacă voi nu v-ați înțeles? Mai erați șase familii până jos. Și trebuia să contribuți împreună la bariera aia care costa doi lei de om.
Nicolae Soare: Am achitat.
Mihai Chirica (dând din mână a lehamite): Nu ne mai complicăm viața că ne-o complicăm degeaba. E curtea omului, o să facem pe-alături de curtea lui alt drum. Și asta e. Ne-apucăm de săptămâna viitoare. De săptămâna viitoare dărâmăm panarama aia de zid de sprijin și care nici nu folosește la nimic. E doar, așa, o piesă în plus acolo. Trebuie să-i găsesc o poziție la stâlp. Ăla e un stâlp (...) de forță, să vedem unde reușesc să-l poziționez.

Article image
Inspectorii au verificat, la finalul lunii iunie, activitatea din 2017 a colegului lor. Au considerat că a semnat, nerespectând legea, un certificat de urbanism pentru o canalizare de pe un teren din Copou. Alexandru Mustiață a contestat procesul verbal spunând că, de fapt, primarul Mihai Chirica este emitentul certificatului și că acesta trebuia amendat. Pe 5 decembrie 2018, un inspector de la Inspectoratul Regional în Co...
Autor Iulian Mofteescu Administratie Locala 14 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30