Încă un scandal pandemic: mii de părinți plătesc grădinița privată, deși copiii stau acasă. De bancă scapi, de „Grădi” nu!

Încă un scandal pandemic: mii de părinți plătesc grădinița privată, deși copiii stau acasă. De bancă scapi, de „Grădi” nu!


Ieșenii spun că se simt șantajați: nu plătești în continuare taxele, nu-ți mai primim copilul după ce trece criza. Patronii de grădinițe spun că au facturi, chirii și angajați care, la rândul lor, au familii ce trebuie întreținute.

Proprietarii de grădinițe și școli private din Iași încasează în continuare taxe de școlarizare de la părinți, deși învățământul este închis. Motivația oficială găsită de toți: rezervarea locului copilului pentru ce va fi după încheierea stării de urgență.

Pentru banii încasați, proprietarii de grădinițe și școli spun că asigură câteva ore pe zi de învățământ online. Mai elaborate, în învățământul primar, și mai simple și mai succinte în învățământul preșcolar. Părinții spun că este un fel de șantaj, de fapt: nu au încotro, pentru că riscă excluderea copilului și faptul că nu ar mai putea apoi găsi ulterior locuri disponibile.

Învățământ înghețat, dar nu și la bani

Faptul că de pe 11 martie învățământul din România a înghețat nu i-a împiedicat pe proprietarii de grădinițe și școli private să ceară în continuare taxele de școlarizare. Taxele au fost reduse cu 30-40%, în funcție de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau școlar privată. În plus, au fost scăzute din taxele lunare sumele percepute pentru meniurile zilnice (14-20 de lei/zi, aproximativ 294-420 de lei lunar).
În general, taxele de școlarizare pentru Iași, excluzând meniurile, sunt de aproximativ 800-1.000 de lei, astfel că părinților le sunt ceruți acum, lunar, 500-700 de lei. Și opționalele au fost eliminate. Unii proprietari de grădinițe refuză să discute subiectul, alții spun deschis că nu au încotro: dacă nu percep taxele, fie și reduse, dau faliment.
„Avem reduceri ale taxelor, la fel ca toată lumea din oraș. Dar nu aveți calitatea de a ne întreba cât costă acum, deci nu vă răspundem”, au transmis reprezentanții Grădiniței Eurokid.

Grădinițele private sunt părăsite, scrânciobele au amuțit, dar părinții trebuie să plătească în continuare taxele pentru copiii lor

Reduceri sunt și la Grădinița Kitty, care a scăzut tarifele obișnuite cu 40%, conform proprietarului. Acesta spune că nu a avut altă soluție și că viitorul este extrem de tulbure: „Obligatoriu ne-am aliniat la această reducere, toți au redus tarifele. Noi am aplicat un procent de 40%, pentru martie și aprilie. Pentru următoarele luni nu știu ce va fi”.

Unii și-au retras copiii. „Sunt șomer”

Proprietara Grădiniței Excellence din Bucium, Mihaela Ignat, spune că, sub ochii noștri, se desfășoară o dramă de care puțini își dau seama.
„Noi am aplicat o reducere de 50%, pentru că nu ne permitem să închidem tot. Avem angajați, care la rândul lor au familii, cum să-i dăm afară? Nu ne-a spus nimeni dacă avem norme de a-i trimite în șomaj tehnic, dar nici nu vrem să rupem legăturile cu copiii. Chiar dacă sunt mici, au nevoie de grupul lor. Pe de altă parte, avem părinți care și-au restras deja copiii. Ne-au spus, cu toată durerea: sunt proaspăt șomer, nu știu dacă săptămâna viitoare mai am bani de rate, îmi pierd casa, tot ce am, nu-mi mai permit nici măcar taxa redusă”, spune Mihaela Ignat.

Orele online sunt un alibi palid la nivel de preșcolari

Proprietarii de grădinițe spun că cele orele online făcute de personalul didactic sunt o modalitate de a-i ține pe copii împreună și de a nu-și uita colegii.
„Pentru învățământul preșcolar, însă, oferta de platforme este extrem de redusă. Ne descurcăm, însă, cu ce avem, facem câteva ore cu copiii în fiecare zi, ca modalitate de a-i vedea și de a ține personalul. Oamenii care lucrează au și ei familii. Nu arată bine viitorul. Sunt optimist de felul meu, dar nu arată bine. Ținând cont de celelalte țări, de ce este în jur, luna viitoare nu știu cu ce plătesc taxe, impozite, facturi, salarii, rate”, explică reprezentantul Grădiniței Kitty.
Mihaela Ignat de la Excelence spune că este utilizată în preșcolar platforma Zoom, pe care copiii se văd zilnic: “Sunt acoperite câteva ore, educatorii țin aceste ședințe, se joacă și discută împreună, chiar dacă la distanță”.

Platforma online pentru copiii de grădiniță este utilizată de unele educatoare, dar aceasta nu rezolvă problema părinților: copiii tot acasă rămân, trebuind supravegheați, în loc să fie în sălile de clasă, unde ar avea alții grijă de ei

Părinții: „Ne simțim șantajați”

Unii părinți întrebați de REPORTER DE IAȘI au spus că sunt mulțumiți de taxele reduse, copiii având totuși posibilitatea de a lucra online, cu apeluri video. Alții spun însă că li s-a dat impresia că, dacă nu plătesc aceste taxe reduse, vor pierde locul de la grădiniță sau de la școală.
„Asta este ceea ce se comunică, în pricipal. Că taxele actuale acoperă învățământul online, dar și că astfel se asigură continuitatea”, spune un părinte.
Un altul s-a plâns că puținele ore online nu justifică plata unor taxe reduse cu 10-20%. „Managerii decid ce reducere să acorde, 10% sau 20% în cele mai bune cazuri, fără a consulta părinții. Majoritatea părinților de la grădinițele private au optat pentru program prelungit, 08.00-18.00, cele 30 - 40 de minute pe Facebook nu pot fi achitate la nivelul sumelor solicitate de grădinițe”.
„Eu mi-am retras deja copilul. Oricum îmi schimbam locuința, urma să îl duc în altă parte, pauza era programată dinainte”, ne-a spus un al treilea părinte.

Article image
Oficialii din învățământ nu iau în calcul repetarea anului de către elevi. În ultimă instanță, se face școală toată vara, se dau examenele în toamnă, iar anul școlar următor începe la 1 noiembrie, iar cel universitar la 1 decembrie. Principalii actori din sistemul de educație ieșean resping scenariul înghețării anului școlar. „Exclus”, a spus Laviniu Lăcustă,  președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preun...
Autor Cezar Moraru Reportaje 25 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Go to top