fbpx
 
Chirica, termină baletul cu Asimionesei pentru Vila Compiața: trece-o în patrimoniul public!

Chirica, termină baletul cu Asimionesei pentru Vila Compiața: trece-o în patrimoniul public!


Avere de 300.000 de euro la care familia Asimionesei tânjește plătind doar 5.000 de euro. Patronii BZI au pierdut la ICCJ definitiv drepturile asupra casei, dar Mihai Chirica aplică tactici prin care îi reintroduce în joc: pierde revendicarea casei din Centru Civic și le dă amenzi că nu întrețin curtea. Logic ar fi ca imobilul să intre urgent în patrimoniul public prin Hotărâre de Consiliu Local, cum s-a întâmplat de zeci de ori până acum cu alte bunuri imobiliare. Chirica nu îndrăznește de 5 ani să spargă lacătul de la intrare ca să nu „tulbure posesia”. Astfel, întreține dansul juridic cu bunul său prieten, Asimionesei.

Judecătorii le-au stricat ploile lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI, și amicului său, primarul Mihai Chirica. Soarta casei și a terenului de pe Zmeu nr. 2, imobile de peste 300.000 de euro, rămâne deocamdată în suspensie.

Ghiocel Asimionesei le vrea, primarul i le-ar da, însă, culmea, s-au blocat în chichițe juridice, magistrații refuzând să le valideze schema. În acest caz, două procese s-au terminat recent, însă deznodământul nu se întrevede. Cine va lua casa de 170 mp și terenul de 560 mp, Primăria sau Ghiocel Asimionesei?

Instanța a decis: imobilele, în patrimoniul orașului
Ultimele două sentințe ar trebui să consfințească, definitiv, că cele două imobile sunt în patrimoniul orașului, adică al Primăriei:
1) Enviro Consulting, folosită ca paravan de Asimionesei, a pierdut definitiv un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
2) Primăriei i-a fost respinsă revendicarea imobiliară deoarece nu a putut dovedi că Enviro se află în posesia imobilului de pe Zmeu 2.
Concluzie: Enviro nu are nici proprietatea casei și terenului (decizia ICCJ) și nici posesia (sentința Tribunalului Iași). Cazul ar trebui, astfel, închis, iar Primăria să-și folosească bunul imobil.

Proprietatea este chiar în centrul Iașului

Poziționare excelentă
Informațiile de context, în sinteză. Casa și terenul de pe Zmeu nr. 2, poziționate excelent lângă Muzeul Municipal și turnul UMF (fost al Universității Petre Andrei), au fost confiscate și au trecut în proprietatea statului în 1949. După Revoluție, imobilele au ajuns în administrarea Compiața, unitate aflată în subordinea Primăriei. În mai și septembrie 2012, când Compiața era deja în insolvență, imobilele au fost vândute către Enviro.
Aberațiile acestor manevre:
- Lichidatorul Compiața a vândut ceva ce nu avea. SC Compiața a avut doar drept de administrare și folosință și nu de proprietate asupra bunurilor imobile
- Participanții la licitații au fost Galed System Security GSS, reprezentată de Claudiu Asimionesei (băiatul lui Ghiocel) și Enviro Consulting prin Inga Bătrîncea (nevasta lui Claudiu Asimionesei)
- Lichidatorul Compiața, Adrian Găetan, a fost în trecut contabil la firmele lui Asimionesei și făcea parte din anturajul acestuia
- Anunțul licitației din septembrie a fost publicat în Bună Ziua Iași (ziar controlat de familia Asimionesei)
- Licitațiile nu au fost anunțate în Buletinul Procedurilor de Insolvență
- La niciuna dintre cele două vânzări nu s-a făcut o evaluare
- Nu există contract de vânzare-cumpărare, ci doar o chitanță. Practic, familia Asimionesei vrea să intre în posesia celor două bunuri doar pentru că a achitat, acum 7 ani, aproximativ 5.000 de euro. O nimica toată față de 300.000 de euro la cât este estimată proprietatea acum.

Claudiu Asimionesei a licitat pentru vilă chiar împotriva propriei familii. Au plătit câteva mii de euro

Cum a rămas Asimionesei cu buza umflată

Din 2012 și până în 2020, familia Asimionesei a încercat toate variantele posibile pentru a devenit proprietară pe casă și teren. Acum două luni, pe 10 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție le-a anulat recursul. Prin acțiune, reprezentanții Enviro le ceruseră magistraților să pronunțe o hotărâre care să țină loc de act de vânzare cumpărare, iar firma să preia imobilele din Zmeu 2. Judecătorii ICCJ au anulat recursul, deci familia Asimionesei a rămas cu buza umflată.

Acest proces a debutat în 2016, când Enviro a dat în judecată lichidatorul Compiața. Enviro a pierdut și la Tribunal și la Curtea de Apel și, acum, la ICCJ. Practic, deși a câștigat două așa-zise licitații organizate de lichidatorul Compiața, una doar pentru casă, cea de-a doua pentru clădire și teren, Enviro nu are niciun act de proprietate.

Încă un proces pierdut

Un alt proces s-a finalizat pe 12 decembrie 2019 la Tribunalul Iași. Judecătorii au respins acțiunea formulată de „reclamantul municipiul Iaşi prin Primarul municipiului Iaşi în contradictoriu cu pârâta Enviro Consulting Group”. Obiectul procesului a fost „revendicare imobiliară”. La o primă vedere, pare că Primăria a pierdut procesul. La o mai atentă lectură a sentinței, înțelesul este că Enviro n-a avut niciodată nici posesia, nici proprietatea imobilului.

Casa necesită reparații, dar terenul valorează o avere

Ce spune instanța
Iată ce au cerut prin această acțiune reprezentanții Primăriei: „A solicitat reclamantul (Primăria – n.r.) a se constata că imobilul este proprietatea sa, astfel cum a statuat definitiv instanța prin decizia 1296/2012, a se dispune obligarea pârâtei (Enviro – n.r.) de a-i lăsa imobilul în deplină proprietate și liniștită posesie precum și evacuarea acesteia”.
În aceeași sentință se precizează: „Instanța reține faptul că la termenul din data de 12.11.2018, pârâtul (Enviro) a susținut că imobilul nu se află în posesia sa și că nu a avut posesia nici anterior”.

În final, judecătorul a respins cererea Primăriei. „Reclamanta (Primăria – n.r.) avea obligația de a dovedi că pârâta (Enviro – n.r.) se află în posesia imobilului revendicat, posesie care nu rezultă din probele administrate. Atât timp cât reclamantul nu a dovedit că imobilul se află în posesia pârâtei, iar posesia este exercitată fără drept (aspect subsidiar celui anterior), instanța constată că acțiunea nu este întemeiată și o va respinge”.

Mihai Chirica are de făcut un lucru extrem de simplu: pur și simplu să intre în Vila Compiața și să o treacă în proprietatea publică, dar nu o face de 5 ani și întreține jocul dubios cu Ghiocel Asimionesei

Enviro ocupă abuziv casa și terenul din Zmeu nr.2
Cu alte cuvinte, Primăria nu a pierdut acest proces, ci pur și simplu, instanța a constatat că Enviro nu are și nici nu a avut posesia casei și a terenului din Zmeu nr. 2.

Cum Enviro nu are niciun act care să dovedească proprietatea asupra imobilelor, telenovela ar trebui să ia sfârșit. Iar Primăria să se folosească de casa și terenul pe care le are în proprietate.

Un argument în plus e chiar în această sentință a Tribunalului din decembrie 2019: „Din actele dosarului rezultă că la data de 24.06.2002 prin Hotărârea nr. 210 (...) s-a aprobat preluarea în patrimoniul Consiliului Local Iași a bunurilor deținute de SC Compiața SA. În anexa hotărârii este menționat și bunul imobil compus din clădire (...) și teren neconstruit (...)”. Într-adevăr, există în arhivă această hotărâre privind „preluarea în patrimoniul Consiliului Local a bunurilor deţinute în mod abuziv şi ilegal de către SC Compiața SA”.
În rezumat, proprietar al casei și terenului din Zmeu 2 este Primăria și nu Enviro și nici Compiața.

Article image
Pe trei canale online aparținând Primăriei Iași, adică pe propria pagină de internet, pe cea de Facebook și în Curierul, oficiosul, s-a propagat știrea că inspectorii Corpului de Control i-au amendat pe proprietarii de la Zmeu nr. 2. Dar terenul și casa de la această adresă aparțin Primăriei care face eforturi să le piardă în favoarea lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI. Să fie aceste două amenzi cea mai dispe...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: