fbpx
 
: Frații Zoița în stare de șoc: a căzut cerul peste ei după 30 de ani de muncă : Frații Zoița în stare de șoc: a căzut cerul peste ei după 30 de ani de muncă

Nebunia autorității într-o Românie abrutizată: stână incendiată cu primarul, executorul și jandarmii de față. Cioban cu trei copii lăsat fără pâine


Acum două luni, al patrulea copil i-a murit, iar apoi a venit primarul și l-a alungat de pe pășunea satului, i-a încărcat sutele de oi într-un TIR și i-a spus că are de plătit despăgubiri, ca să le ia înapoi, de peste 30.000 de lei. I-au distrus saivanul de 30 mp cu vola și au dat foc la scânduri, să se învețe minte. Războiul subvențiilor APIA e adevărata miză din spatele acestei demonstrații de forță. În joc sunt 200.000 de euro dați de stat pentru cele 1.030 ha de pășune pe care le are comuna Slatina. Ciobanii își cresc turmele, vând mieii și trăiesc din fabricatul brânzei, iar subvențiile se scurg printre degetele celor care dețin controlul pășunilor publice.

Războiul pentru putere și bani dintre fostul și actualul primar al unei mici așezări din Suceava a prins la mijloc o familie de ciobani. Ai lui Zoița au oile sechestrate, 200 de-ale lor, 200 ale oamenilor din comuna Slatina.

Momentul unic petrecut în România: o turmă cu 400 de oi este sechestrată și încărcată într-un TIR

Actualul primar, Vlăduț Gherman (PSD) i-a executat silit, motivul fiind un contract de concesiune a pășunii încheiat pe vremea fostului, Ilie Gherman (PNL).

Miza reală a scandalului: minim 200.000 de euro/anual, subvenția oferită de stat pentru cele peste 1.000 de hectare de pășune cât are comuna. Cei doi Gherman, fostul și actualul primar, se acuză reciproc de fraude cu banii din subvenții.

Pe acest fundal, Romică Zoița, căruia acum două luni i-a murit o fetiță, nu are cu ce-și mai crește cei trei copii, oile sale fiind sub sechestru.

Atât a mai rămas din saivanul familiei Zoița după ce i-au dat foc

I-au sechestrat oile ca pe vremuri, la moșie
Acum două săptămâni, un executor judecătoresc, polițiști și jandarmi au descins în comuna Slatina, o localitate așezată pe malul râului Suha Mică, la poalele Munților Stănișoarei, în județul Suceava.

Desantul a adus prăpădul în familia Zoița. „Ne-au sechestrat oile”, a spus Romică Zoița. Acesta împreună cu familia și alte câteva ajutoare aveau grijă de 400 de capete, 200 fiind oile lor, restul ale altor săteni.

„Avem un contract de concesiune pentru pășunat, pe 50 de hectare, încheiat în 2012 cu Primăria și valabil 10 ani”, a afirmat Zoița. Adică, încă doi ani.

Însă, au rămas și fără oi și fără lapte, animalele fiind acum în custodia altui cioban. „Au zis că nu ni le dau până nu plătim amenzile”, a explicat Zoița. Acesta are de achitat peste 30.000 de lei, amenzi și cheltuieli de executare. „N-am de unde. Noi trăiam de pe urma oilor”, a precizat Romică Zoița. Acum, familia acestuia supraviețuiește datorită orătăniilor din ogradă.

Executorul venit din Suceava a încărcat oile în TIR și a plecat. Doar cheltuielile de executare se ridică la 15.000 de lei

Primarul le-a dat foc la stână

Ultimul contract a fost încheiat în 2012 (cu un adițional în 2015), dar familia lui Dragomir Zoița, tatăl lui Romică, folosește acea pășune de 30 de ani. Și-au amenajat stâna cu saivan și toate cele trebuincioase. Când au venit autoritățile și le-au luat oile, le-au dezafectat și construcțiile de pe pășune. „A ars tot, ne-au pus foc”, a declarat Romică Zoița.

Ca să plătească amenzile, al căror cuantum cumulat înseamnă, real, cam 25% din valoarea oilor sale, Zoița va apela la mila vecinilor, pe care-i va ruga să-l împrumute. Însă consideră nedrept ce i s-a întâmplat.

Primarul Vlăduț Gherman spune că nu-i un om care să facă rău oamenilor: „I-am spus să plece măcar pentru o lună-două, că i-a luat altul pășunea, și după aia îi găsesc eu loc”. Dar l-am întrebat pe primar dacă mai are pășune și a recunoscut că nu

Prețul concesiunilor era simbolic
De fapt, Zoița a nimerit în calea unor jocuri mai mari, politice și financiare. Este o victimă colaterală în răfuiala dintre fostul și actualul primar din Slatina.

Vlăduț Gherman a câștigat Primăria la alegerile din vara anului 2016. Un an mai târziu, a anulat contractele de concesiune a pășunilor. Și a invocat două motive: deși concesiunile s-au făcut prin licitație, acestea n-au trecut prin votul Consiliului Local.

Iar în al doilea rând, prețul concesiunii a fost considerat prea mic. „Prețul de pornire la licitație nu-l stabilește nici primarul, nici Consiliul Local din punctul meu de vedere. Se stabilește în urma unei evaluări, a unui studiu”, a spus Vlăduț Gherman.

Acesta a dat și un exemplu: la o pășune de 70 de hectare, se plătea o redevență anuală de 1.700 lei, în timp ce în urma licitațiilor organizate în mandatul său, pentru aceleași 70 de hectare se achită anual 22.400 de lei. Familia Zoița avea stabilită o redevență de 1.250 lei anual. „Nici banii ăștia pe care trebuia să mi-i dea la Primărie, nici ăștia n-au venit. Alții sunt acum în executare”, a afirmat Vlăduț Gherman.

Romică Zoița a scris o nouă cerere către Primărie, să i se dea un loc care să-și mute turma, dar rugămintea e în van: totul s-a ocupat, nu mai au unde să-i dea

Zoița: „O răzbunare a primarului”
În 2017, primarul a luat o decizie radicală: „Le-am anulat pe toate. Un număr de 23 de contracte. Și i-am chemat pe toți la licitație”. Dintre toți concesionarii, doar familia Zoița n-ar fi venit la noua licitație. „Noi știam că avem contract. De ce să ne mai ducem?”, s-a întrebat Romică Zoița.

Toate locurile de pășunat s-au licitat, inclusiv cele 50 de hectare pe care pășteau oile lui Zoița. Au urmat mai multe amenzi, procese la diferite instanțe, au câștigat când unii, când alții. În final, s-a ajuns la executare silită. Romică Zoița a susținut că motivul executării a fost cu totul altul. ”Pe tatăl meu l-au bătut niște săteni. Primarul a zis să ne retragem plângerea, am refuzat, iar acum am rămas fără oi”, a spus Zoița.

Primarul și-a amintit de conflict, însă a scăldat-o: „Au avut un conflic în 2015-2016, dar ei sunt verișori. Ei s-au bătut între ei. Da, am vrut să se împace. Eu m-am dus personal, nu m-a rugat nimeni”.

Durerea unui om care a pierdut într-o clipă toată munca de-o viață. Și-a adus aminte, la un moment dat, de copilul care i-a murit cu abia două luni în urmă și a început să plângă, dar n-am mai surprins momentul pe cameră

Miza pășunilor: subvențiile de la APIA

Familia Zoița a rămas fără locul de pășunat, însă pe acel teren nu au fost aduse alte animale. „Cel care trebuia să vină acolo are alt teren, la vreo 30 de kilometri distanță. El are două bucăți de teren, noi n-avem niciuna”, a afirmat Romică Zoița.
Fostul primar, Ilie Gherman, a avut o explicație. „Pășunea e folosită doar ca să se încaseze subvenția”, a spus acesta, cu bătaie spre actualul primar.

Despre acuzația că a dat loturile de teren fără votul Consiliului Local Slatina, fostul primar a găsit un alibi. „Consiliul Local era suspendat atunci în 2012, iar legea îmi permitea mie ca primar să preiau aceste atribuții”, a spus Ilie Gherman.

Au venit oameni de la Primărie, polițiști și jandarmi la distrugerea stânei

Un pot anual de 200.000 de euro, bani publici
Așadar, esența conflictului dintre cei doi Gherman (Ilie a zis că e o simplă coincidență de nume și că nu e rudă cu Vlăduț) o reprezintă subvenția acordată de stat pentru fiecare hectar de pășune. Comuna are peste 1.000 de hectare de pășune. „Subvenția este de minim 200 euro/hectar/an”, a declarat Vlăduț Gherman.

Ceea ce echivalează cu un pot anual de peste 200.000 de euro.
Ilie și Vlăduț Gherman s-au acuzat reciproc că s-ar fi folosit de ciobani pentru a încasa parte din subvenție pe numele lor sau ale unor apropiați. „Sunt dosare instrumentate de DNA”, a spus Vlăduț Gherman despre precedesorul său.

Tatăl, Dragomir Zoița, crește oile comunei de 30 de ani

Verificările efectivelor se fac la mica înțelegere
De ce e o mega-afacere subvenția la pășunat? Spre exemplu, cazul cu 70 de hectare. Redevența anuală către Primărie e de 22.400 lei, adică vreo 4.600 de euro. Dar statul alocă anual minim 200 euro/ha, echivalentul a 14.000 euro/70 ha, ceea ce se traduce într-un profit curat de aproape 10.000 de euro anual pentru beneficiar.

Și-atunci, sunt extrem de multe cazuri în toată țara de decontări fictive, adică animalele nu există în realitate. „În momentul în care îi dau adeverința APIA, angajații Primăriei au obligația să solicite concesionarului efectivul de animale, crotaliate. Și-atunci, el trebuie să aibă încărcătura pe acel teren. Pentru că dacă nu se încadrează, am și eu obligația să verific. Deci nu merge că tu ți-ai vândut animalele și ții terenul ca să iei subvenția”, a argumentat primarul Vlăduț Gherman în sprijinul corectitudinii sale și a subordonaților săi.

400 de oi au încăput într-un TIR cu remorcă

Primarul: „N-a s-a dat foc, s-au ars niște mărunțișuri”
Acesta a admis că sunt concesionari care au luat și câte două-trei loturi de pășune. „Dar au animale pentru acele încărcături, legea spune 6 oi la hectar. Se duce și colo, se duce și dincolo, îl îngrijește. Familia care a luat acolo (pe locul familiei Zoița – n.r.), mai avea 30 de hectare. În 2017 au fost concesionate”, a explicat primarul Gherman.
Acuzațiile că a incendiat saivanul familiei Zoița, le-a respins: „El era obligat să predea parcela curată, cum a găsit-o. A fost înștiințat. Nu s-a ars saivanul. S-a desfăcut parțial ce s-a putut. Tabla este în spatele Primăriei, grinzi, lemn. Iar ce-a rămas, mărunțișuri, s-a dat foc”.

Despre sătenii care își dăduseră oile la păscut laolaltă cu turma lui Zoița, adică vreo 200 de capete, și care acum sunt sechestrate la grămadă, primarul a admis că e o problemă, dar s-a spălat repede pe mâini. „Majoritatea animalelor nu sunt crotaliate. Este greu să identificăm acele animale ale cui sunt. Într-adevăr, oameni ai satului au câteva animale. E decizia executorului ce se va întâmpla cu ele”, a declarat Vlăduț Gherman.

Amenzile luate de la Primărie de către Romică Zoița se ridică la 16.000 de lei, pe lângă partea executoarei, 15.000 de lei

Primarii se urăsc de moarte: diferență de două voturi
Disputa Ghermanilor, Ilie VS Vlăduț va atinge în curând punctul maxim, în condițiile în care se apropie alegerile locale. Scântei au ieșit și la scrutinul de acum patru ani. Presa locală din Suceava a scris, la vremea respectivă, că Vlăduț Gherman (PSD) a câștigat fotoliul de primar la Slatina în față lui Ilie Gherman (PNL) la o distanță de doar 8 voturi. „În final, au fost doar două voturi diferență”, s-a tânguit Ilie Gherman.
Acesta a fost acuzat că împreună cu angajați ai Primăriei pe care atunci o conducea a emis 11 adeverințe care ar fi atestat în mod nereal că titularii acestora dețineau imobile pe raza comunei. Procurorii care l-au trimis în judecată pe fostul primar au menționat că 10 dintre indivizii respectivi au și votat la alegerile din 2016. „Era vorba de 7 adeverințe și erau pentru membrii Biroului Electoral Comunal, nu a fost nimic ilegal. Ne judecăm încă la Botoșani”, a spus Gherman care, pe această speță, a fost și în arest preventiv.

Fostul primar a fost trimis în judecată și de DNA, fiind acuzat că a încasat ilegal subvenții, același Gherman fiind condamnat cu suspendare pentru abuz în serviciu, deoarece n-ar fi plătit salariile unor profesori din comună.

Ilie Gherman, fostul primar, acuzat că i-a făcut contractul pe pășune lui Romică Zoița fără să-l treacă prin Consiliul Local

Primitivism politic
Acum, Ilie Gherman (primar între 1996 și 2016) ar vrea să-l confrunte din nou pe Vlăduț Gherman în alegerile ce vor avea loc, cel mai probabil, la toamnă. Ilie ar vrea să candideze independent susținut de PNL, dosarele sale din justiție făcându-l neeligibil pentru o candidatură din interiorul partidului.

Oricum, lupta politică în Slatina e dusă la extrem. Pe site-ul Primăriei, la descrierea structurii Consiliului Local, este o notă: „Din totalul de 15 consilieri aleși, la data de 5 iunie 2016, sunt în funcție un număr de 11 consilieri, cei 3 consilieri ce urmează a fi validați, de pe listele suplimentare, fac parte din formațiunea politică PNL”.

Lăsând la o parte că 11+3 nu fac niciodată 15, e de neînțeles cum de, în patru ani, nu s-a completat CL-ul din Slatina. „Ceilalți sunt de la PNL, demisionari. Nu vor să-i valideze pe următorii de pe listă”, a spus fostul primar.

De la oaia căzută la pământ se ceartă toți oamenii din jur. Datorită acestei oi, potul anual din subvențiile în comună depășesc 200.000 de euro pe an

Un vechi oier nu mai are ce pune copiilor pe masă

Drama lui Romică Zoița nu mai interesează pe nimeni. O fetiță i-a murit acum două luni, celorlalți trei copii nu mai are ce le pune pe masă. Oile îi sunt sechestrate, nu are parte nici de lapte, a rămas fără pășune, oricum nu mai sunt parcele libere, și mai are și peste 30.000 de lei de achitat în contul amenzilor primite.

„Eu am vrut să-l ajut, dar s-a înhăitat cu fostul primar”, a fost justificarea actualului primar. Rece, ca o ghilotină, concluzia e că-n jocul politic și pentru averi, există mereu și victime colaterale. În acest caz, e familia Zoița.

Article image
Managerul militar al Spitalului Județean Suceva a declarat, citat de Digi24, că șeful RUNOS a ascuns îmbolnăvirile și morții de COVID-19. În urma scandalului, cel acuzat a demisionat. Emil Juravle, angajat la spitalul din subordinea lui Gheorghe Flutur, iar soția la Protecția Copilului, tot în cadrul Consiliului Județean. Tatăl, Dragoș Juravle, vechi tovarăș al lui Flutur, era director tot în CJ. Familia deține firme, ia di...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Mai 2020

Article image
* Între 2018 și 2020, Gheorghe Flutur, baronul Sucevei, și-a construit o vilă în Capu Câmpului, la intrarea în Gura Humorului, în mijlocul unui domeniu întins pe 5 ha, a cărui valoare este de câteva milioane de euro * Proprietar în acte, prietenul său de-o viață, Ioan Boca, simplu inginer silvic. În ranch-ul de 5 ha pasc 10 ponei, sunt crescătorii de păsări, mai multe conace, grajduri, iazuri, saloane, bucătării, restauran...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30