fbpx
 
Bolnavă COVID de 55 de zile, cu 15 teste pozitive. Uitată în spital, un record în toată Moldova

Bolnavă COVID de 55 de zile, cu 15 teste pozitive. Uitată în spital, un record în toată Moldova


Femeia din Suceava a făcut o formă medie, nici grav, nici bine. E vindecată, dar nimeni nu-și explică de ce virusul mai apare încă în organism. Pacienta e în depresie și face psihoterapie. Familia nici măcar n-a avut voie să vină să o viziteze.

O femeie de aproape 60 de ani din Suceava este internată de 54 de zile în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Managerul unității medicale spune că este o perioadă foarte lungă și pacienta are nevoie de consiliere psihologică.

Rudele apropiate, care se interesează de ea frecvent, sunt disperate că nu și-au recuperat pacienta nici după aproape două luni. „A avut o formă medie a bolii, acum este foarte bine, singura problemă este internarea extrem de lungă”, spune dr. Carmen Dorobăț, managerul spitalului.

15 teste, toate pozitive

Era ultima zi din aprilie, focarul de la Suceava era în plină expansiune, încă era stare de urgență. O femeie din Suceava a fost depistată pozitiv, după ce a intrat în contact cu un alt bolnav, și a fost trimisă la Iași.
„Avea o formă medie a bolii, fără foarte mari probleme. Nu a avut nevoie de terapie intensivă, a fost trimisă aici pentru că Spitalul de la Suceava era plin”, spune Carmen Dorobăț, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Deși în formă fizică bună, femeia, a cărei identitate nu este dezvăluită de către spital, este de atunci internată. I-au fost făcute 14 teste pentru Covid 19, toate au ieșit pozitive.
„I-a mai fost făcut astăzi un test, al cinsprezecelea, sperăm ca ăsta să iasă negativ. Nu există vreo explicație pentru ce se petrece cu ea”, mai spune Carmen Dorobăț. Și acest ultim test a ieșit tot pozitiv, deși femeia este, în prezent, asimptomatică.
Pentru a fi externată, conform protocolului, trebuie ca două teste consecutive să fie negative, deci este de așteptat să mai petreacă în spitalul de la Iași câteva zile.

Managerul Spitalului de Infecțioase, Carmen Dorobăț, este obligată să o țină internată pe pacienta din Suceava, deși aceasta se simte bine. Așa e legea

Rezistă cu psihoterapie

Conform informațiilor din spital, pacienta este cu moralul la pământ. Nu din cauza bolii, ci din cauza perioadei lungi de spitalizare.
Este greu și pentru rudele din Suceava, care se interesează în permanență de ea, dar n-au mai văzut-o de când a plecat la spital, în aprilie.
„Îi este greu, a fost nevoie de psihoterapie. Este o persoană cu situație materială foarte bună, rudele îi sunt aproape. Pacienta mai discută cu alte colege din salon, pentru că nu este singură, dar spune că rezistă foarte greu. Este de înțeles, perioada de internare este, într-adevăr, foarte mare”, a mai adăugat directorul Spitalului de Boli Infecțioase.
Există totuși posibilitatea ca pacienta să poată pleca din spital, deși nu-i ies testele negative. Conform unui ordin de ministru al Sănătății care ar putea fi emis, pacienții asimptomatici, dar cu teste pozitive, ar putea părăsi spitalele.

Un caz precedent – 45 de zile de internare

Andrei Șcrab, un tânăr de Piatra Neamț, a stat internat 45 de zile la Spitalul de Boli Infecțioase. Ca și în cazul femeii de la Suceava, toate testele îi ieșeau pozitive. El fusese internat pe 16 martie și izolat într-un salon, după ce a venit în contact cu noul coronavirsul la Campionatul Național de Dans Sportiv ce a avut loc pe 29 februarie.
El a fost, în toată această perioadă, asimptomatic, dar 18 teste i-au ieșit pozitive. A fost externat după ce două teste pentru depistarea coronavirusului au avut rezultate negative. A fost externat pe 30 aprilie.

Aproape 900 de pacienți au trecut pe la Infecțioase de la debutul pandemiei. 48 de bolnavi n-au mai apucat să iasă decât în mașini mortuare

Aproape 900 de cazuri la Iași

De la începutul pandemiei, în județul Iași au fost confirmate 889 de cazuri de Covid 19 – statistică valabilă pe 23 iunie, ora 16.00.
S-au înregistrat 48 de decese. S-au vindecat și au fost externate 572 de cazuri.
Cele mai multe cazuri confirmate în România sunt din Suceava (3.267) și București (2.778).
În România au fost confirmate 24.505 cazuri, dintre care 17.187 sunt pacienți vindecați. Au fost, în total, 1.539 de decese (Suceava – 236, București – 98, Galați – 86, Arad – 77, Hunedoara – 75, Botoșani și Mureș  - 66). În prezent, mai sunt 5.779 de cazuri active.

Deși boala s-a banalizat și oamenii nu mai dau aceeași importanță pericolului, secția de ATI de la Infecțioase este aproape de capacitatea maximă

O afecțiune mai periculoasă decât gripa

Deși există multe persoane care susțin că virusul Covid 19 este la fel sau chiar mai puțin periculos decât gripa, datele statistice de pe România arată că nu este așa. Covid 19 s-a împrăștiat mai repede, ceea ce a produs de câteva ori mai multe victime decât un sezon de gripă.
Pentru sezonul gripa 2018/2019, la nivel național, au fost confirmate prin analize de laborator 2.310 cazuri de virus gripal. Dintre acestea, 606 au fost cazuri de infecții respiratorii acute severe, spitalizate, iar decesele au fost 192 (8,3% rata deceselor din cazuri confirmate).
Aceasta în condițiile în care, conform acelorași statistici, au fost făcute 1,5 milioane de doze de vaccin. Trebuie precizat însă că numărul total al bolnavilor care au venit la spital pentru infecții respiratorii, multe dintre acestea fiind posibile cazuri de gripă, a fost de 23.727 de cazuri (rată deces, în această situație, de  0,8%).
În lipsa unui vaccin, Covid 19 s-a împrăștiat mult mai repede, cifra cazurilor fiind de peste 10 ori mai mare decât gripa. Rata deceselor este, totuși, mai redusă – 6,5%, pe datele de până acum.

Article image
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași are în lucru un dosar penal în cazul pacienților cu Covid 19 din județele Moldovei a căror internare a fost refuzată, zilele trecute, de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Procurorii investighează dacă pacienților li s-a refuzat dreptul de a fi tratați la Iași, deși spitalul avea locuri disponibile și exista un protocol la nivelul Ministerului Sănătății, protocol care ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 16 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30