fbpx
Print this page
Blocul e lăsat să se prăbușească de la sine. Stă sprijinit în grinzi de oțel Blocul e lăsat să se prăbușească de la sine. Stă sprijinit în grinzi de oțel

Delgaz nu demolează blocul explodat acum 5 ani ca să facă o economie de 1 milion de euro


Blocul din Copou stă sprijinit în bârne de oțel. Delgaz a plătit despăgubiri tuturor proprietarilor din bloc, dar sub valoarea de piață. Oamenii au acceptat ca să nu mai își distrugă viața în procese interminabile. „E 2.000 de euro/mp în Copou, or noi am primit mai puțin”, spune Florin Constantin, de la Divertis, unul din locatarii blocului explodat. Delgaz nu demolează imobilul și nu curăță terenul, pentru că toată operațiunea ar costa o avere. Toată strada Văscăuțeanu e ciuruită, schimbându-se rețeaua de gaz. Excavatorul cu percuție sapă la baza caselor-monument istoric, producând trepidații care le-ar putea prăbuși.

Pe 1 august 2016, doi oameni au murit și 11 au fost răniți într-o explozie produsă într-un bloc din Copou, de pe strada Văscăuțeanu. Aceasta s-a produs la 20.21, din cauza unei acumulări de gaz metan în subsol.
Au trecut aproape patru ani și Delgaz Grid, fostul E.On, încă nu a făcut nimic cu structura blocului. Este cu aceleași grinzi de fier din prima perioadă. Pentru că, susțin sursele, este mai ieftin să-l lase în starea actuală, eventual să se prăbușească singur, decât să-l demoleze.

Cheltuielile pentru demolare s-ar ridica la peste 1 milion de euro, dublând despăgubirile plătite deja de companie locatarilor. Între timp, rețeaua de gaze din zonă a fost schimbată. În prezent sunt lucrări, iar locuitorii unor case vechi din zonă spun că le-au fost afectate fundațiile.

Florin Constantin avea 4 camere în Copou și loc de parcare. Și-a luat apartament tot în Copou dar mai mic, depăgubirea fiind sub prețul pieței

4 ani de la explozie

În seara zilei de 1 august 2016, viața a 13 familii a fost întoarsă invers. La propriu, pentru că subsolul a explodat puternic. Doi oameni au murit în ceea ce ancheta avea să descopere că este culpa distribuitorului de gaz metan.
Actualul Delgaz Grig ar fi știut de scurgerea de gaz, dar a ignorat-o. S-a făcut o acumulare în subsol care până la urmă a explodat.
Structura blocului a fost grav afectată. Toți locatarii au fost imediat evacuați. Statul le-a acordat un ajutor mai mult simbolic, de 60.000 de lei, iar compania de energie a suportat chiriile, cât timp au stat în alte apartamente.

Excavatorul produce trepidații la 2 metri de o casă monument-istoric, neconsolidată în ultimii 150 de ani

Comisie de evaluare și despăgubiri

Cei 13 proprietari ai apartamentelor din bloc au fost până la urmă despăgubiți. Nicidecum la valoarea de piață a apartamentelor distruse. Familiile spun că, față de ce au pierdut, cu banii primiți de la firmă nu și-au putut cumpăra ceva similar, în aceeași zonă.
Florin Constantin, de la Grupul Divertis, s-a numărat printre cei care au rămas fără apartament în urma exploziei. A fost despăgubit, dar banii primiți nu au acoperit total dauna.
„Eu aveam apartament cu 4 camere, două balcoane, două băi, loc de parcare. Piața de apartamente este undeva la 200.000 de euro pentru ceva similar, pe Copou. Nu am primit atât, ci mi-a acoperit costul pentru un apartament cu două camere. Sunt alți vecini care au preferat să-și cumpere apartamente prin Tudor, la Conest, spre exemplu, nu au mai putut locui pe Copou”, ne-a spus Stamina.
Delgaz a plătit despăgubiri, în medie, de 80.000 de euro pentru fiecare dintre cele 13 apartamente distruse. Un total de 1,04 milioane de euro. Valoarea despăgubirilor ar fi fost, pe piața reală,  de peste 2 milioane de euro, d acă proprietarii și-ar fi cumpărat apartamente similare cu ce au avut, în aceeași zonă.

Săpăturile au ajuns până în casă. „Pentru așa ceva trebuia autorizație specială, care n-a existat”, acuză proprietarul imobilului afectat

Așteaptă să se năruiască singur

Delgaz a conservat structura blocului, dar este în aceeași stare ca acum 4 ani. Nu s-a făcut nicio lucrare, a fost doar întărită cu grinzi de fier, să nu se prăbușească în curțile din jur.
Florin Constantin spune că a aflat motivul pentru care compania de gaze nu îl dărâmă: este prea scump, nu rentează, nici valoarea terenului nu ar acoperi dauna.
„Am discutat cu un diriginte de șantier și mi-a explicat care este motivul pentru care îl lasă așa: așteaptă să cadă singur. Pentru că este peste 1 milion de euro operațiunea de demolare, căratul resturilor de acolo, ce se mai face în astfel de cazuri. Pentru companie nu este rentabil, sunt bani pierduți”, mai spune Florin Constantin.
Reprezentanții Delgaz Grid nu au răspuns la întrebările legate de soarta blocului până la redactarea articolului.

Toată rețeaua de gaz de pe Văscăuțeanu era ca o strecurătoare, fără modernizări în ultimii 70 de ani

Lucrări la rețea, acuzații din partea proprietarilor

După explozia din 2016, Delgaz Grid a demarat o campanie de verificare a rețelei de gaz. „În Iași, rețeaua este foarte veche, din timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Normal că au fost și sunt fisuri”, explică Florin Constantin.
Pe surse, Delgaz Grid susține însă că erau lucrări programate în zona blocului, pe strada Teodor Văscăuțeanu, pentru că Primăria Iași urmează să asfalteze strada și nu se mai poate interveni după.
Dar, lucrările făcute în ultimele săptămâni ar fi afectat structura câtorva imobile monument istoric, printre care și celebra casă în care a locuit familia regală în timpul în care capitala României a fost Iașul, în primul război mondial.

Apartamentul explodat de la scurgerea de gaz, în 2015. Cei doi soți, profesori universitari, au murit

Delgaz culcă la pământ și caseble monument-istoric

Doctorul Bogdan Dragomir a făcut deja plângeri referitoare la felul în care s-a intervenit la rețeaua de gaz.
„Sunt proprietarul unui imobil de la adresa Aleea Copou 4 bis și doresc să anunț începerea unor lucrări de schimbare a magistralei de gaz de pe stradă. Această lucrare se realizează fără a avea toate reglementările și autorizările luate în conformitate cu zona în carese lucrează. Zona este de patrimoniu, fiind plină de imobile clasele A și B”, spujne medicul.
El mai declară că a observat că Delgaz a utilizat mașini grele, care afectează clădirile vechi.
„Aceste lucrări au fost realizate cu mașini grele de percuție care deteriorează acest tip de construcții, săpăturile ajungând până la odistanță prea mica de temelie și chiar spărgând o conductă de apă, care ulterior a inundat șanțul făcut. Această cantitate de apă care încă nu a fost oprită din de deversare, s-a infiltrat în subsolul imobilului”, mai spune Bogdan Dragomir.

Article image
Cercetările durează atât de mult încât pe unul dintre anchetatori l-a prins vremea de pensionare. La aproape 10 luni de la explozia blocului din Copou, în care şi-au pierdut viaţa două persoane, nu s-a stabilit cu exactitate care au fost cauzele tragediei. Expertizele finale nu au ajuns încă pe masa procurorilor, iar locatarii stau încă printre străini. „Se tergiversează la nesfârşit”, spune Florin Constantin, unul dintre l...
Autor Cătălina COCOLOȘ Anchete 06 Iunie 2017


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare