Lovitură de Las Fierbinți: primarul ceaușist din Bârnova a semnat adeziunea la PNL. PSD, Orban, Ceaușescu, pace!

Lovitură de Las Fierbinți: primarul ceaușist din Bârnova a semnat adeziunea la PNL. PSD, Orban, Ceaușescu, pace!


Dacă era vorba de voturile în județ, și Lenin ar fi fost racolat în PNL. Mihai Bălan recunoaște că „a semnat ceva”, dar nu vrea să spună că era adeziunea. Dacă ar schimba partidul oficial, el fiind membru PSD, și-ar pierde mandatul. Liberalii i-au promis fonduri pentru asfaltări. Adeziunea e un fel de pact în alb, fiind activată printr-o ședință BPJ a PNL înainte de alegeri. Primarul Bălan a devenit celebru în toată România, săptămâna trecută, fâcând elogiul unui dictator: „El v-a făcut oameni mari! Aprindeți-i o lumânare, măcar!” Pentru PNL e bun și cripto-comunistul dacă se iau câteva voturi în plus.

Primarul comunei ieșene Bârnova, care a ajuns în presa națională pentru o postare despre realizările mărețe din perioada ceaușistă a României, este cu un picior în PNL. Chiar el recunoaște că a semnat „ceva la partid, pentru că fac acum o campanie de adeziuni, dar încă nu m-am înscris, sunt membru PSD”.

Este neclar ce i s-a dat să semneze, primarul nu explică ce hârtie a primit, deși surse din PNL spun că este o adeziune la partid. Cert este că, dacă ar demisiona din PSD acum, și-ar pierde mandatul. Surse din Primăria Bârnova spun că PNL i-a promis sprijin pentru proiectele din satul Păun, unde drumurile sunt o catastrofă.

Vineri, la ceas de seară

Primarul din Bârnova, Mihai Bălan, recunoaște că a semnat, vineri seara, o hârtie, la PNL. Dar, conform propriilor declarații, nu ar fi adeziunea la partid. „Nu este adeziune, este altceva. Eu nu am carnet de membru PNL, sunt membru PSD. Au acum o campanie de genul ăsta, au venit și la mine. Pe mine nu mă interesează partidele, mă interesează proiectele pentru oamenii din comună”, spune Mihai Bălan.
Primarul comunei Bârnova recunoaște deschis faptul că PNL i-a oferit sprijin pentru proiectele de asfaltare din satul Păun. Localitatea este o catastrofă la capitolul drumuri, drumul județean care o traversează este spart dintr-un capăt în celălalt, iar cele mai multe drumuri laterale sunt cel mult pietruite.

Mihai Bălan era pesedist până acum, a semnat adeziunea la PNL, îl elogiază pe Ceaușescu, empatizează cu săracii, dar are șapte terenuri, trei case și patru apartamente

A retractat ce spusese anterior

La ceva vreme după prima discuție, Mihai Bălan a revenit și a  spus că nu a semnat nimic la PNL. „Pe mine oricum mă alege lumea. Dacă mă enervez, las tot și mă duc la Pro România și tot sunt ales”, a mai spus Mihai Bălan.
Pe surse, există informații că PNL Iași este într-o campanie de racolare a tuturor primarilor de la PSD din zona metropolitană, dar și din județ. Pe tema proiectelor locale, s-au făcut deja nenumărate presiuni în această zonă, fiind vizați primarii din Tomești, Holboca, Bârnova, Ciurea, Popricani, Schitu Duca, Ungheni și Valea Lupului.
PNL deține deja primarii din Iași, Aroneanu, Lețcani, Miroslava, Rediu și Victoria. Interesele sunt enorme: conform ultimului recensământ Zona Metropolitană Iași are peste 400.000 de locuitori (aproape jumătate din din totalul județului – 956.000) și cea mai mare densitate a populației (459 locuitori/km pătrat).

Mihai Bălan a rămas cu gândirea la nivelul pionierului din imagine, învățat de mic să-i idolatrizeze pe Nicolae și Elena Ceaușescu

Odă lui Ceaușescu

Mihai Bălan a devenit vedetă națională pe 17 iulie, cu un mesaj pe grupul de Facebook al comunității pe care o reprezintă. El a susținut că în ziua în care a fost împușcat fostul dictator a fost împușcat întreg poporul român și că Ceaușescu este cel care i-a făcut mari pe români.
„100 de ani de când s-a născut, și 29 de ani de când v-ați bucurat că a fost, de către străini asasinat! Odată cu el, în Zi Sfântă de Crăciun a anului 1989, a fost împușcat întregul popor român, (numa’ că acesta nici acum nu înțelege!). Aprindeți-i o lumânare, măcar! V-a făcut școli, spitale, șosele, metrou, locuințe, uzine, universități, teatre, centre de cultură, hidrocentrale, gări, aeroporturi etc.! Acesta este cel care v-a făcut oameni mari”, a fost mesajul transmis de primarul comunei.

Bălan o ține pe-a lui: „A fost mai bine cu Ceaușescu”

„Astfel de reacții publice ale unor lideri politici sau formatori de opinie trebuie sancționate de către autoritățile competente. Regimul comunist din România a făcut zeci de mii de victime, iar crimele și abuzurile comise înainte de 1989 sunt de necontestat”, se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care cere sancționarea lui Mihai Bălan.
Primarul din Bârnova o ține pe-a lui: „Nu sunt neapărat un nostalgic al acelei perioade, dar trebuie să recunoașteți că a fost mai bine. Toată lumea avea un loc de muncă și un apartament. Nu eu am compus acel mesaj, dar, fiind de acord cu el, l-am preluat și distribuit. Cineva de la USR mi-a făcut plângere, ei nu realizează că a fost mai bine atunci. Niciun partid n-a făcut nimic în România atâta vreme”, ne-a declarat Mihai Bălan, care este membru PSD.
Bălan nu e la prima postare în care îl elogiază pe Ceaușescu. Pur și simplu îl admiră sincer pe dictatorul comunist. Tot în acest an a scris pe contul său: „Un președinte patriot! Am absolvit o școală, am obținut o calificare, am învățat ce înseamă munca, disciplina”.
Mihai Bălan a fost ospătar.

Mihai Bălan a terminat în comunism un liceu economic și a fost ospătar. Are mari carențe de exprimare, e greu să-i estimezi IQ-ul, dar banii au convins PSD, în 2016, să-i sprijine candidatura la Primăria Bârnova

Costel Alexe: „E o opțiune personală”

La PNL nimeni nu confirmă varianta că Mihai Bălan urmează să fie membru al partidului, dar nici nu-i înfierează postarea de pe Facebook.
Alexandru Muraru, prim vicepreședintele PNL Iași, spune că n-a auzit despre intrarea lui Mihai Bălan în partid, dar se va interesa și va reveni. N-a comentat postarea acestuia.
Marius Dangă, redus acum la simplu membru PNL, fost viceprimar, a spus că nu poate comenta deciziile partdiului și că nu știe nimic despre trecerea lui Bălan la PNL. Nu cunoștea conținutul postării primarului din Bârnova.
Costel Alexe, președintele PNL Iași, a spus că trecerea primarilor din zona metropolitană la PNL sunt simple speculații ale presei. „Nu a semnat niciun fel de hârtie la partid, exclus așa ceva”,a precizat Alexe.
Cât despre postarea cu Ceușescu a primarului: „Nu pot eu comenta această postare, sunt lucruri care țin de viața fiecăruia, este o chestiune privată”.

Postarea lui Mihai Bălan, nostalgic comunist racolat de PNL

Ospătar cu studii universitare la distanță

A terminat Liceul Economic nr 1 din Iași, în perioada comunistă. În aceeași epocă a absolvit un curs de bucătar cofetar, apoi, în 1992, încă unul de bucătar ospătar. În propriul CV a mai notat că a fost administratorul a două firme din Iași – Mike Junior SRL și Garibaldi (pe această firmă a avut magazine în zona Nicolina și în satul Păun din comuna Bârnova). Ce nu apare în CV este că, o lungă perioadă de timp, a fost ospătar la Motel Bucium.
Între 2002 și 2006 și-a luat o diplomă de marketing la Universitatea de Vest Timișoara, iar în 2016 a luat un certificat de specializare în Management public, la Lectoform Consulting România.
În 2016 a devenit primarul comunei Bârnova, fiind membru PSD. În comună s-au derulat câteva proiecte de aducțiuni de apă și de asfaltare, dar locuitorii spun că cele mai multe zone au rămas neatinse: fără apă, fără gaz, fără asfalt.

Averea: terenuri, trei case, patru apartamente

Conform declarației de avere, ultima fiind depusă în 2018, pe portalul ANI, cea de pe site-ul Primăriei Bârnova fiind din 2016, Mihai Bălan deține, împreună cu soția, 7 terenuri agricole, suprafețe de pădure sau terenuri intravilan în Schitu Duca, Bârnova, Vișan, Iași. Mai are și 4 apartamente și 3 case, în Iași, Vișan și Păun.
Are bijuterii de 8.000 de euro și a declarat un ceas de 2.000 de euro. Pe declarația de avere figurează vânzarea unui spațiu comercial de 103.000 euro. Are în cont 152.368 de lei, declarați în 2018.
A declarat un salariu anual de 80.378 de lei (6.700 de lei lunar, dar între timp salariul a crescut la aproape 9.000 de lei net). Soția sa, notar public, a declarat venituri de 162.504 lei.

Liderul PNL Iași, Costel Alexe, consideră că sechelele comunistoide ale lui Mihai Bălan sunt o chestiune privată și nu-l deranjează. Ministrul ieșean afirmase în iunie că PNL va racola primari PSD

Cele mai mari racolări de primari le-a făcut Ponta, în 2014

Conform Legii 393/2004, primarii își pierd scaunul dacă se înscriu în altă formațiune politică decât cea pe lista căreia au fost aleși. Mihai Chirica a rămas primar în Iași pentru că a fost exclus din PSD. La București, spre exemplu, zilele acestea, Marcel Ciolacu a cerut mandatul lui Robert Negoiță după ce acesta a anunțat crearea unei noi formațiuni politice. Dar primarul sectorului 3, ales pe listele PSD, a menționat că nu a demisionat din partid, astfel că mandatul nu-i încetează.
A existat o excepție de la lege, în 2014. Guvernul Ponta a promovat Ordonanța 55, prin care 45 de zile a fost suspendată Legea 393, dând mână liberă primarilor să demisioneze și să se înscrie unde doreau. A fost o ordonanță cu dedicație, în pregătirea alegerilor prezidențiale în care Victor Ponta era candidat. În cele 45 de zile, doar în județul Iași 30 de aleși locali au migrat la PSD. Cele mai mari pierderi le-au suferit atunci PNL și PDL.

Costel Alexe a dat semnalul încă din iunie: „Avem primari PSD foarte buni”

La sfârșitul lunii iunie, Costel Alexe a dat startul racolării de primari la PNL. „Sunt foarte mulţi primari PSD şi nu doar în judeţul Iaşi care nu s-au simţit sprijiniţi în proiectele lor de către conducerile judeţene sau cea naţională PSD, pentru că acolo au cu totul alte interese. Avem şi în judeţ primari PSD foarte buni, care merită sprijiniţi în proiectele lor şi care vor să se alăture acestui parteneriat (între Costel Alexe şi primarul de Iaşi Mihai Chirica, proaspăt adus în PNL – n.r.) pentru dezvoltarea Iaşului şi a Moldovei“, a declarat Costel Alexe.

El a afirmat atunci că vor exista discuţii în PNL Iaşi referitoare la posibila venire în partid a unor edili PSD. PNL are în judeţul Iaşi 30 de primari, în timp ce PSD are primari în peste 60 de localităţi.


„Un președinte patriot! Am absolvit o școală, am obținut o calificare, am învățat ce înseamnă munca, disciplina, bun simțul și respectul. Azi, fiecare este doar pentru el.”
O altă postare nostalgică a primarului Mihai Bălan despre dictatorul Nicolae Ceaușescu

Article image
În Schitu Duca nu este asfalt, nu este gaz, nu apă curentă, elevii n-au autobuz, deși comuna este în Zona Metropolitană. În Schitu Duca este însă un primar cu patru mandate. Și-l asigură pe al cincilea prin două „pomeni electorale”: pelerinaj la mănăstiri din bani publici și spectacol cu muzică populară. Mihai Mihalache a avut nevoie în 2016 de numai 700 de voturi. Cu participanții la evenimentele sale își asigură chiar mai...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 08 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top