fbpx
AUSCHWITZ-UL CÂINILOR, o farsă de 500.000 de lei pe an

AUSCHWITZ-UL CÂINILOR, o farsă de 500.000 de lei pe an


Numărul de câini omorâți, oficial, la Iași nu are corespondent în România. Suntem în afara logicii. Salubris refuză să ne dea cifra câinilor intrați în padoc în 2017. Știm doar că s-au omorât, oficial, 2.500 de câini în 8 luni. S-ar crede că se prind 20 de câini pe zi din oraș, dar unde sunt aceste echipe de ecarisaj? Izavet câștigă din raportările sale între 10.000 și 12.000 de euro/lună. Cluj, Oradea, Brașov, Constanța, Pitești, Craiova, Suceava, Bacău fac maxim 100 de eutanasieri pe an. Nimeni nu crede că se prind atâția câini la Iași. E un izvor nesecat, decontat din bani publici.

 

În Padocul de câini administrat de Salubris e Triunghiul Bermudelor: mii de câini dispar anual, fiind raportați ca eutanasiați, dar nicio autoritate publică nu vrea să spună clar câți câini sunt prinși din oraș și cazați în acest lagăr canin.

Bilanțul câinilor, strict secret

Bilanțul intrări-ieșiri poate lămuri misterul raportării celui mai mare număr de eutanasieri din România, asupra cifrei de 2.495 de câini omorâți existând mari dubii. Contractul de 512.000 de lei pe an (fără TVA), de care beneficiază Izavet, firmă aparținând chiar fostei șefe a padocului, este bazat în mare parte pe acest număr imens de eutanasieri. La Iași se raportează oficial zeci de mii de câini sacrificați în ultimii ani, dar orașul pare un rezervor inepuizabil de câini fără stăpân, cifra acestora fiind constantă și asigurând firmei Izavet venituri lunare de 10.000-12.000 de euro.
Misterul se adâncește. Marți, 3 octombrie, REPORTER DE IAȘI a solicitat conducerii Salubris să prezinte doar două cifre: numărul de câini prinși și intrați în padoc în 2017 și numărul de câini adoptați. Răspunsul a fost că, dată fiind complexitatea informațiilor cerute, e necesar răgazul legal de 30 de zile pentru a ne satisface curiozitatea. De trei săptămâni asistăm la acest blocaj informațional, în condițiile în care în 10 alte orașe din țară autoritățile locale ne-au dat aceste date pe loc, la telefon.

 

Oficial se prind 20 pe zi

La 2.500 de câini omorâți în 8 luni din 2017, adăugând cei 700 de câini pe care i-am găsit în cuști, estimările arată că în 12 luni, la Iași, cele două echipe de ecarisaj prind peste 4.000 de câini de pe străzi. Sunt două echipaje, iar dacă luăm în calcul 240 de zile lucrătoare pe an, rezultă că zilnic din Iași sunt culeși 15-20 de câini. Mult mai mulți decât în orice alt oraș din țară, iar hingherii din Iași acționează fără să-i vadă nimeni.
Marți dimineață, REPORTER DE IAȘI a cerut conducerii padocului să ni se permită să luăm legătura prin telefon cu echipele de ecarisaj dar ni s-a refuzat acest lucru. Ni s-a spus că acționează în Tătărași, dar reporterii i-a căutat, cu mașina, preț de 40 de minute și nu i-am găsit nicăieri. De-a v-ați ascunselea cu autoritățile. Livioara Rotariu, patroana Izavet, a recunoscut numărul de 2.500 de eutanasieri de la începutul anului, dar a susținut, ingenuuă, că nu știe câți câini sunt prinși lunar, pentru că evidența ar ține-o șefa Padocului.
Ca misterul să fie total, firma de deșeuri speciale, Mondeco, nu ne-a furnizat cifra cadavrelor ridicate din Padocul Miroslava, susținând că încărcarea și plata se face la kilogram, și nu la numărul de capete.

 

La Iași se ucid anual circa 3.000 de câini și totuși maidanezii tot n-au dispărut de pe străzi. Cățeaua la care sug zeci de mii de euro șefii padocului e tot timpul gravidă

 

Zero eutanasieri în țară

În tot acest timp, administratorii de padocuri din alte orașe din țară sunt oripilați de numărul de eutanasieri de la Iași.
La Constanța, de soarta câinilor comunitari se ocupă cinci asociații și societăți comerciale, singurul adăpost public, cu o capacitate de 50 de locuri, fiind la Năvodari. Nu se fac eutanasieri.
La Cluj, Mioara Macrinici, șefa Centrului de Ecarisaj, a spus că optica lor este alta: „În acest an nu s-a făcut nicio eutanasie. Nici câini în oraș nu prea mai sunt. Culegem maxim 400-500 de câini pe an și s-au făcut în jur de 300 de adopții, pentru că lucrăm cu un ONG care facilitează transferul pe piața germană a iubitorilor de animale”.
La Târgu Mureș, în padocul public, sunt adăpostiți maxim 150 de câini și se omoară, foarte rar, câinii foarte bolnavi, aflați în fază terminală.

 

Adopții în Germania

La Brașov, padocul are o capacitate de 250 de locuri și s-au făcut doar 10 eutanasieri în 2017. Și aici există o colaborare strânsă cu ONG-urile. „Am prins în jur de 500 de câini anul acesta, iar 400 i-am dat spre adopție. Avem mare noroc cu piața nemțească, astfel că evităm eutanasierea”, declară Gabriel Homeghi, șeful Serviciului pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân din Brașov. Același răspuns l-am primit și la Timișoara: zero eutanasieri, adopții în Germania, printr-un ONG care administrează padocul în regim privat – Casa Câinelui.
La Pitești de strângerea câinilor de pe străzi se ocupă o firmă din Mioveni. Aceasta a raportat 8.500 de câini prinși în ultimii trei ani, dar eutanasierile sunt infime, majoritatea fiind adoptați de Asociația „Iubiți maidanezii”.

 

Oradea, într-o lună cât la Iași într-o zi

La Oradea, pe site-ul ADP- Adăpostul Grivei, este trecută evidența la zi a fiecărui câine din adăpost. „Noi nu facem eutanasii decât la câini cu boli incurabile, aici fiind vorba de 2-3 câini pe lună. La aceștia se adaugă o mortalitate foarte mică, de 1-2 câini pe lună. În ce privește numărul câinilor care intră în adăpost, acesta se echilibrează cu numărul câinilor revendicați sau adoptați. De exemplu, la o medie de 30-40 de câini prinși pe lună, în jur de 25 se duc către adopții”, a declarat Călin Ardelean, administratorul singurului adăpost canin din Oradea.

 

Craiova: 10% eutanasieri

Potrivit datelor furnizate de Federația pentru Protecția  Animalelor și Mediului, Direcția de Servicii Publice a Craiovei a capturat în anul 2014 un număr de 2.739 câini, din care a eutanasiat 2.023. În anii care au urmat, situația câinilor omorâți s-a mai diminuat. Astfel, în 2015, din 2.094 total număr câini capturați s-au eutansiat 453 de câini, iar anul trecut s-au eutansiat doar 118 câini din totalul celor 1.093 câini capturați.
„În cursul acestui an, peste 90% din numărul câinilor capturați, de până într-o mie, au fost adopții, și doar 10% eutanasii. Lucrurile s-au schimbat radical față de momentul 2014”, ne-a spus Jean Buzatu, administratorul adăpostului canin de la Breasta.

Livioara Rotariu, o mare iubitoare de câini devenită killerul profesionist cu cele mai multe victime din țară, pentru 512.000 de lei pe an

 

Colaborarea cu ONG-urile ieșene e de formă

Cătălin Pavaliu, reprezentantul unui ONG ieșean pe lângă care funcționează un adăpost pentru animalele fără stăpân, spune că invocata colaborare cu Salubris nu există în realitate: „Nu ni se dau informații, nu suntem agreați. Nu putem merge o dată la trei luni să ne plimbăm prin padoc și să spunem că avem situația sub control”, a spus administratorul Asociației Clopoțel.

 

Livioara Rotariu nu-i omoară pentru bani, ci de milă

Livioara Rotariu a evitat să spună câți câini prinde toată ziua prin oraș, deși are medic al Izavet arondat acestei activități: „Nu eu țin evidența”. În schimb, spune că cifra de 2.495 de câini omorâți în primele 8 luni din 2017 este reală: „Nu știu ce om ar sta impasibil, uitându-se la câini cum se chinuie. Toți cei 2.500 eutanasiați au fost bolnavi”. Livioara Rotariu, care câștigă lunar între 10.000 și 12.000 de euro din eutanasieri, spune că face această activitate din milă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top