fbpx
 
Există întrebări fără răspuns în achiziția unui apartament de către Vernică într-un bloc din CUG Există întrebări fără răspuns în achiziția unui apartament de către Vernică într-un bloc din CUG

Fiul secretarei generale Vernică de la CJ și-a cumpărat apartament de lux din salariul de 2.300 de lei pe lună. În 2014, s-a angajat într-o direcție subordonată instituției unde mama sa este șefă


La începutul lunii iulie, Lăcrămioara Vernică Dăscălescu, secretara generală a Consiliului Județean Iași, și fiul său au devenit proprietarii unui apartament de 56,5 mp în Rondul Vechi Residence, blocul dezvoltatorului Daniel Niculiță de lângă Selgros. Imobilul a costat 66.300 euro. Banii nu pot justificați în declarațiile de avere semnate de cei doi în mai, respectiv iunie 2020. În 2019, fiul lui Vernică  scria că a încasat ajutor social de la sindicat. El lucrează la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor care este subordonată Consiliului Județean. S-a angajat aici în 2014, în mandatul mamei sale.

Mama a plătit 13.260 de euro pentru „uzufruct viager”

Pe 3 iulie 2020, Andrei Bălan (31 de ani) a achiziționat apartamentul nr. 70 de la etajul 7 din blocul construit de Daniel Niculiță în zona Rond Vechi. Imobilul are 56,5 mp cu tot cu balcon și a costat 66.300 de euro (309.169 lei), bani plătiți la momentul tranzacției. Andrei Bălan (foto jos) a virat 53.040 euro, iar mama sa, 13.260 euro. Fiul are dreptul de proprietate, în vreme ce Vernică – de uzufruct viager. „Nu pot vinde apartamentul până la moartea mamei fără acordul acesteia”, a explicat Bălan artificiul din contractul notarial.

Anterior, el locuia într-un alt apartament, de 77 mp, al mamei sale, tot din zona CUG. Aceasta s-a mutat în urmă cu ceva vreme, cu soțul său, într-o comună de lângă Iași.

Miloși, l-au ajutat să se justifice

În declarația de avere din mai 2020, cu două luni înainte de achiziție, Bălan nu a trecut decât salariul anual de 28.000 de lei, în calitate de funcționar în cadrul Direcției Județene de Evidența a Persoanelor (DJEP). Nici un credit, nici un imobil, nici un cont.

Întrebat despre sursa celor 53.040 de euro, bani plătiți acum o lună la notar pentru apartament, Bălan a precizat că „Banii i-am strâns eu în timp, m-a mai ajutat și mama mea.”

În timpul discuției cu REPORTER DE IAȘI, lui Bălan i s-au cerut detalii despre un apartament din zona Gării, de pe strada Silvestru, care a apărut ultima dată în declarația sa de avere din 2017. „L-am vândut din 2018, de fapt de aici am banii pentru apartamentul nou de la Rondul Vechi”, a precizat Andrei Bălan. Cu toate acestea, deși legea cere acest lucru (trebuie menționate toate înstrăinările de bunuri mai mari de 5.000 de euro), tranzacția nu apare în declarațiile de avere depuse de el în 2018, 2019 și 2020. Acest imobil a existat, inițial, în declarațiile de avere ale mamei sale, apoi a fost vândut fiului, în 2010, pentru 40.000 de lei. Bălan a confirmat că a fost doar o schimbare de proprietar, fără a-i plăti mamei sale contravaloarea imobilului.

Încă un indiciu despre capacitatea financiară a lui Bălan: în declarația de avere din 2019 el a trecut în declarația de avere suma de 270 de lei primiți ca „ajutor social” din partea Sindicatului Salariaților din Consiliul Județean.

Misterul din declarația lui Vernică

În cea mai recentă declarație de avere, din iunie 2020, Lăcrămioara Vernică Dăscălescu notează doar apartamentul de 77 mp din Nicolina, o mașină și salariul anual de 117.000 de lei. Nu există nici o menționare a unor economii – conturi sau cash. Nici soțul nu apare cu vreun venit. Cu toate acestea, pe 3 iulie, ea a virat 13.040 de euro, adică 61.770 de lei, în contul vânzătorului. „Nu sunt obligată să menționez acolo dacă fac economii din salariul meu anual”, ne-a spus Lăcrămioara Vernică Dăscălescu. Suma plătită reprezintă reprezintă peste jumătate din cât a câștigat ea în ultimul an, ceea ce înseamnă că soții Vernică au rămas să se descurce cu 4.600 de lei lunar.  

O angajare dubioasă

Andrei Bălan, fiul Lăcrămioarei Vernică Dăscălescu, lucrează din 2014 în cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor, subordonată Consiliului Județean, instituție unde mama sa ocupă funcție de conducere – secretar general. Pe site-ul instituției nu există nicio referire la vreun examen desfășurat în acea perioadă. Tânărul nu a dorit să spună cum a ajuns în cadrul instituției direct subordonate Consiliului Județean. În schimb, mama sa a declarat că în 2014 a existat un concurs. “Fiul meu a dat examen pe post și l-a promovat”, a mai spus Lăcrămioara Vernică Dăscălescu.

A semnat pentru Niculiță, dar prețul este corect

În calitate de secretar general, Vernică a semnat avize unice din partea Consiliului Județean pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale înaintate de Daniel Niculiță, proprietarul blocului din CUG unde a cumpărat apartamentul de mai sus. A fost cazul, în 2017, pentru un bloc pe care acesta îl ridică acum în Oancea.

 

Nu a fost și cazul imobilului unde va locui fiul său: la momentul semnării avizului, în 2015, terenul aparținea unei firme care i-a vândut proiectul lui Niculiță în 2017.

REPORTER DE IAȘI a verificat și prețul plătit de Vernică-Bălan comparativ cu prețurile practicate de dezvoltator pentru același tip de apartament: concluzia a fost că actualilor proprietari nu li s-a făcut nici o reducere.

Blocul din CUG a devenit faimos în sensul negativ în Iași după ce, la puțin timp după demararea lucrărilor, s-a surpat un trotuar din apropiere, ceea ce a dus la blocarea traficului pe două benzi, și apoi pe o bandă, timp de șase luni. Niculiţă (foto jos) a spus că motivul au fost nişte hrube care s-au surpat.

Inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au venit cu altă variantă: „Executantul nu a respectat întocmai soluţiile tehnice şi tehnologiile de execuţie prevăzute în proiectul de excavaţie şi monitorizare incintă.”

Imobilul a fost recepționat în urmă cu două luni, până la sfârșitul lunii iulie fiind vândute circa 30 de apartamente din cele 121 ale blocului.

Article image
Proiectul deja contestat al lui Niculiță din Oancea începe în forță cu un mare scandal. În autorizația de construcție și în cea de mediu scrie că imobilul va avea 52 de apartamente. Pe site-ul proiectului scrie 88. Niculiță spune, nervos, că Primăria a greșit. Oare cum va proceda proaspătul liberal Mihai Chirica, care l-a avut invitat pe Niculiță la botezul bebelușului său milionar?
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30