fbpx
Print this page
Dragoș Gafița (în centru) s-a folosit, în afacerile cu Primăria, de un hoț de magazine din Belgia, Giani Gherman (stânga) și un contrabandist extrem de violent, Constantin Niță (dreapta) Dragoș Gafița (în centru) s-a folosit, în afacerile cu Primăria, de un hoț de magazine din Belgia, Giani Gherman (stânga) și un contrabandist extrem de violent, Constantin Niță (dreapta)

Rețeaua de interlopi folosită pentru devalizarea Primăriei Iași: clanul Gafița


1. Auribusiness Consult / Giani Gherman

Auribusiness Consult a făcut livrări la Primăria Iași de 1 milion de lei, prin achiziții directe de la Servicii Publice SA, administrator fiind un oarecare Giani Gherman.

Acesta are o condamnare după ce a participat la comiterea unui jaf la un depozit de telefoane mobile în Belgia.
Mai mult, în octombrie 2018, Gherman este prins de Poliție în trafic în timp ce transporta ghivece cu plante de marijuana, iar duba pe care o conducea aparținea lui Marius Gafița, despre care vom afla mai multe imediat. Lui Gherman, i s-a deschis un nou dosar penal.
Ciudat, deși făcea afaceri de 1 milion de lei cu Primăria Iași, Giani Gherman n-avea o locuință propriu-zisă, fiind cazat într-un spațiu improvizat într-una din halele lui Dragoș Gafița, fratele lui Marius Gafița.
Giani Gherman era necunoscut la Servicii Publice, fiind doar un paravan în acte

2. Interden Met / Constantin Niță

Alți bani au fost spălați prin firma Interden Met, firmă înființată în 2015, pe numele lui Constantin Niță, locuitor din Prisăcani.
Constantin Niță este un individ extrem de periculos, cu profil de infractor. A fost condamnat la 2 ani și 5 luni de închisoare pentru lipsire de libertate și contrabandă. Rechizitoriul dezvăluie fapte abominabile ale lui Niță, cel prin care se derulau achiziții la Primăria Iași! Împreună cu alți doi acoliți, Constantin Niță a sechestrat un sătean din Prisăcani, l-a băgat în groapa cu materii fecale de la WC-ul din fundul curții, după care au urinat pe acesta.

Vila în care locuiește Mihai Chirica este trecută pe firma soacrei, Lacta Han Prod

3. Ioan Crudu

Un alt interlop folosit în afacerile cu Servicii Publice Iași a fost Ioan Crudu, tot din Prisăcani.
Ioan Crudu a fost de asemenea condamnat la 2 ani de închisoare, dar era totuși furnizor al Primăriei, prin metoda achizițiilor directe.

4. Franț Stănescu

Alți 1,4 milioane de lei au fost spălați prin intermediul lui Franț Stănescu, un rrom din județul Neamț, care deținea o firmă-fantomă folosită de evazioniștii din zona Moldovei. Franț Stănescu era un furnizor de facturi fictive. 

Cum au ajuns acești infractori să fie furnizori ai Primăriei Iași prin achiziții directe? În spatele lor, stă Dragoș Gafița, furnizor de o viață al Primăriei Iași, dar care după 2016 a fost nevoit să se ascundă după paravanul unor interlopi.

Prețuri mult peste cele ale pieței

Până în 2016, Gafița livra la SPI (Servicii Publice Iași) absolut orice marfă, în nume propriu sau al secretarei, exclusiv prin achiziții directe: flori, mobilier stradal, echipamente, consumabile, șampon stradal, jardiniere. Soacra sa era chiar directoarea economică de la SPI, adică persoana care aproba achizițiile și făcea plățile! Ulterior, chiar nașul său, Laurențiu Ivan, a fost numit director general la SPI.
Prețurile practicate de firmele lui Dragoș Gafița erau de la trei până la zece ori mai mari decât cele ale pieței. Anual, câteva milioane de lei intrau în conturile lui Dragoș Gafița.

Afacerea stâlpilor de pe Splai Bahlui

O afacere în care Dragoș Gafița a tras un tun colosal este cel al stâlpilor de iluminat de pe Splaiul Drept al Bahluiului. Firma lui Gafița a livrat 138 de stâlpi ornamentali cu alte caracteristici decât cele din caietul de sarcini. Primăria solicita stâlpi de fontă, cu repere care duceau prețul la circa 7.000 de lei/bucată.
Concurența a fost indusă în eroare. S-au acceptat stâlpi cu preț de fabricație mult mai mic, 2.700 de lei/bucată, încălcându-se astfel caietul de sarcini. Infra Data, firma lui Dragoș Gafița, a livrat stâlpii la 6.200 de lei/bucată, punându-și un adaos de peste 100%.
Practic, Primăria a cerut Mercedes în licitație, iar în final a acceptat Loganuri la preț de Mercedes.

Și Mercedesul GLE pe care îl conduce soția primarului este trecut tot pe firma soacrei, Lacta Han Prod

Împreună pe Muntele Athos și pe plaja din Mamaia
La scurt timp după această afacere, Mihai Chirica a fost surprins la Muntele Athos, stând în strană lângă fratele lui Dragoș Gafița, Vasile, acționar, la rândul său, în firmele familiei. De asemenea, primarul a susținut că nu-l cunoaște pe acesta, totul fiind o coincidență. Imaginile filmate au fost prezentate de REPORTER DE IAȘI.
În 2016, echipa REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că Mihai Chirica petrecuse concediul de vară din anul precedent împreună cu Dragoș Gafița la Hotelul Iaki din Mamaia. Gafița era deja de câțiva ani furnizorul de casă al SC Servicii Publice Iași (SPI), subordonată Primăriei. Chirica, extrem de ezitant, a spus că nu îl cunoaște pe Dragoș Gafița și că au fost cazați întâmplător în același hotel.

Soția primarului, asociată într-o firmă cu Gafița

După dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI, deținătorul firmelor-căpușă a dispărut de pe radarul achizițiilor de la Servicii Publice. Totuși, soția primarului, Cristina Chirica, a înființat o firmă, fiind asociată cu Dragoș Gafița, furnizorul de casă al Primăriei. Firma se numea Lactate Han Prod, cu sediul în Tomești, unde Gafița are mai multe firme înregistrate. Societatea n-a depus bilanțul pe 2016, iar primarul n-a trecut firma în declarația sa de interese, conform legii.
Imediat după ce a devenit asociat cu soția primarului, Dragoș Gafița a reluat livrările către serviciile Primăriei, obținând 30 de contracte prin achiziții directe, valoarea acestora fiind de câteva sute de mii de lei.
Gafița este inclusiv cel care a livrat teii care au fost replantați pe Bd. Ștefan cel Mare, la presiunea societății civile.
Primarul Mihai Chirica nu a explicat niciodată de ce soția sa apare asociată într-o firmă cu Dragoș Gafița, beneficiarul a sute de contracte publice.


Citeste si...
Nota
(8 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare