fbpx
Alegeri locale: noi reguli pentru obținerea vizei de flotant

Alegeri locale: noi reguli pentru obținerea vizei de flotant


Noi reguli pentru cererile privind stabilirea reşedinţei, în contextul alegerilor locale din 27 septembrie. Solicitantul trebuie să locuiască mai mult de 15 zile la locuinţa secundară, trebuie declarat motivul stabilirii reşedinţei şi, dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, se fac verificări. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana respectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.

Anunțul a fost făcut luni de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, care a spus că Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Noile reguli au fost transmise şi către serviciile de evidenţă a persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate.

În toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.

La primirea cererilor pentru stabilirea reşedinţei, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă. Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin două menţiuni de reşedinţă valabile, va fi anunțată structura locală a poliţiei naţionale pentru verificări în teren din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

În situaţia în care din verificările făcute de către poliţişti reiesecă persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse. Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte, a precizat Monica Dajbog.

Ea a menţionat că se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă, iar prin „număr mare de solicitări” se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară.

Conform sursei citate, prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reşedinţă pentru cetăţenii cu drept de vot şi verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care îşi stabilesc reşedinţa într-o anumită circumscripţie electorală.

Aceste măsuri sunt luate în contextul alegerilor locale din 27 septembrie.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top