fbpx
Portokal
175 de primari și consilieri locali din Bihor, demiși „dintr-un foc” de prefect

175 de primari și consilieri locali din Bihor, demiși „dintr-un foc” de prefect


Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a semnat ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Este vorba despre 170 de consilieri şi cinci primari, scrie „Adevărul”.

Potrivit Prefecturii, au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali şi 5 primari, din totalul de aproximativ 1.350 de aleşi locali ai judeţului Bihor.  

„Prefectul Dumitru Ţiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali din judeţul Bihor care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Precizăm că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior, a transmis, joi, 17 septembrie, Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă.

„În consecinţă, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales iniţial. Prevederile legale menţionate se aplică şi în cazul consilierilor locali, respectiv judeţeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale“, se mai arată în comunicat.  

Din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul judeţului Bihor, situaţiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puţini aleşi locali, în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleşi locali, iar în 33 de UAT-uri nu există astfel de situaţii.   

„Pentru a asigura continuitatea activităţii administraţiilor publice locale, în notificarea emisă ieri prefectul Dumitru Ţiplea a adus în vedere autorităţilor locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanţi care îndeplinesc condiţiile legale“, a mai transmis Prefectura.

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top