fbpx
 
Acesta e Spitalul Mut: predat la cheie, dar ținut închis Acesta e Spitalul Mut: predat la cheie, dar ținut închis

Spitalul COVID va lucra cu vidanja: investiția secolului, blocată până la instalarea lui Alexe


Liberalii spun că apele uzate trebuie clorinate și neutralizate cu UV, stația de epurare nefiind suficientă. Acesta e un ordin de ministru din 2016 și e motivul pentru care nu avem încă spital funcțional la Iași. „Mai durează o săptămână”, spune prefectul. Soluția: zilnic, fosa septică a spitalului va fi golită de 4 vidanje Apa Vital. Nota de plată: 20.000 de euro/lună. Altă soluție e construirea unei conducte de canalizare pe o distanță de 2 km, dar se termină pandemia până atunci.

Toată lumea se întreabă: de ce tot nu funcționează Spitalul COVID de la Lețcani? Pentru că noua administrație PNL a descoperit că apele menajere (canalizarea) de la spitalul mobil nu sunt neutralizate prin clorinare și ultraviolete (UV), fiind doar trecute printr-o stație de epurare standard, înainte de a fi deversate într-un canal și apoi în Bahlui.

Blocajul de ultimă oră are ca soluție vidanjarea clasică a fosei septice de la noul spital, procedură greoaie și costisitoare. Pe termen lung e nevoie de prelungirea conductei de canalizare din Lețcani, pe o lungime de 2 km, ceea ce înseamnă minim 2 milioane de lei și încă niște luni bune pentru proiectare și execuție.
La atâtea probleme, de ce mai avem spital? În câteva luni apare vaccinul, iar în a doua jumătate a anului 2021 efectul pandemiei se va estompa. Cam pe-atunci am putea avea și spital funcțional la Lețcani.

Prefectul Marian Grigoraș a descoperit în ultima clipă Ordinul MS care prevede clorinare și neutralizare la apele uzate din spitale

Prefectul: „Mai durează o săptămână”

Șefii Prefecturii, Apelor Române și ai Agenției de Protecția Mediului susțin că au aflat abia vineri după amiază că Euronest și Consiliul Județean prevăzuseră ca apele uzate și contaminate din spitalul mobil să treacă printr-o unitate de epurare căreia îi lipsesc componentele care asigură tratarea finală a acestora.
„Căutăm soluții rapide pentru a deschide spitalul, probabil că mai durează o săptămână. Până la o soluție definitivă, s-a ajuns la una provizorie: vidanja de la ApaVital să preia de câteva ori pe zi apele uzate de la spitalul mobil”, spune prefectul județului, Marian Grigoraș. Soluția este costisitoare, dar este considerată o cheltuială minoră în condițiile în care numărul cazurilor de la Iași este în creștere și, ieri cel puțin, era încă actual pelerinajul de Sfânta Parascheva.

Vidanjele Apa Vital ar urma să facă naveta între Lețcani și Iași de câteva ore pe zi

Există stație de epurare la spital

Avizul pentru epurarea și deversarea apelor uzate în condiții de siguranță. este descris în Ordinul Ministrului Sănătății 1.096 din 2016, semnat de Vlad Voiculescu, titularul acestui portofoliu la acea dată, în plin scandal al infecțiilor nosocomiale. Conform Ordinului, apele uzate din spitale, dacă acestea nu sunt racordate la o rețea publică de canalizare, trebuie trecute printr-un sistem de epurare compus din 3 trepte, în care se face neutralizarea tuturor pericolelor, de la radioactivitate și toxicitate la viruși și bacterii. Sistemul menționat asigură tratarea secundară cu hipoclorit de sodiu și tratarea terțiară cu lămpi UV.
Există o stație locală de tratare a Transagropolis, avizată în trecut, în 2014, pentru 4 mc/zi. S-au făcut îmbunătățiri la platforma Transagropolis pentru instalarea spitalului mobil, începând cu luna mai, fiind montată o stație de epurare de 50 mc/zi.

Maricel Popa, președintele CJ, n-a cerut avizul de la Apele Române considerând că stația de epurare existentă la spital este suficientă. El s-a adresat doar Protecției Mediului

Epurarea nu are clorinare și ultraviolete

Dar spitalul nu este în oraș și nu are acces la rețeaua publică de canalizare a Apavital, a cărei stație de epurare deține aparatura care face cele două etape obligatorii pentru preluarea și deversarea apelor uzate de la spitale (secundar și terțiar – clor și UV).
Stația nouă a platformei Transagropolis nu are cele două etape menționate și care sunt obligatorii, dar nu are nici acces la rețeaua orașului, care le-ar avea, la capătul său. Problema ar fi fost descoperită abia acum de noii lideri județeni.

Compromisul: vidanje de la Apa Vital

„S-a decis o soluție de compromis, pe termen scurt, cu vidanje de la Apa Vital care să preia apele de la spitalul mobil. Dar, pe termen lung, trebuie cumpărate componente pentru stația de epurare de pe platformă și trebuie făcută legătura cu sistemul de canalizare de la Podu Iloaie”, explică prefectul Marian Grigoraș.
Cei implicați în emiterea avizelor spun că era tot timpul din lume pentru ca acestea să fie gata și spitalul deja funcțional. „Cu toată obiectivitatea spun: Euronest nu avea capitatea să deruleze proiectul. Trebuia făcut altfel, prin ISU, sau direct de către CJ. Trebuia să te gândești unde pui spitalul și în funcție de utilitățile existente. Rezolvăm o problemă, avem locuri în spital Covid, dar facem o altă problemă mare de mediu sau de sănătate publică. Până acum, APM șiApele Române nu au avut nici o documentație depusă de CJ sau Euronest”, mai spune prefectul județului.

Petru Avram, șeful Apelor Române Iași, a devenit personajul principal al telenovelei cu spitalul COVID

20.000 de euro/lună costă vidanjarea

Conform Apavital, vidanjarea unui metru cub costă 51 lei. Luând ca bază de calcul capacitatea stației de epurare montate acum la Transagropolis (50 mc/zi), tariful este de 2.552 lei. Dar nu sunt singurele cheltuieli. Se adaugă tariful/km al mașinii - 3,52 lei. Sunt fix 16 km din poarta Apa Vital până la Spitalul Mobil Covid, adică 32 dus – întors: total 112 lei. „Capacitatea unei mașini este de 12 mc, deci cantitatea zilnică ar fi preluată cu aproximativ 4 mașini. Este doar teorie, nu ni s-a transmis încă un necesar zilnic”, spune Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al Apa Vital.
Aceasta înseamnă că toate cele 4 mașini ar costa 450 de lei/zi, care se adaugă la prețul operațiunii în sine. Tariful total zilnic este de 3.003 lei, adică peste 90.000 de lei lunar.

Rețeaua de canalizare, poate pentru următoarea epidemie

A doua variantă este racordarea platformei Transagropolis la rețeaua de canalizarea cea mai apropiată – Lețcani. În linie dreaptă, peste câmp,  sunt aproximativ 2 km. În condiții ideale, fără obstacole de depășit, ar fi un cost al rețelei de cel puțin 1.000 de lei/metru liniar, cu săpături, racorduri, materiale, cămine de vizitare. Adică un total de două milioane de lei, fără a calcula pompele necesare.
„În lipsa unui proiect, nu putem ști acum cât ar costa canalizarea, dar cel mai apropiat punct este Lețcaniul”, a mai precizat Răzvan Manolache de la Apa Vital.

Spitalul din câmp are dotări de ultimă generație, printre care și 105 paturi ATI, dar nimeni nu se aștepta la spinoasa problemă a apelor reziduale, a cărei rezolvare stă în instalarea lui Costel Alexe la Consiliul Județean

Armata ar putea administra spitalul

În condițiile actuale, avizul emis de DSP pentru funcționarea spitalului mobil este, de fapt, inutil. Unitatea medicală tot nu poate funcționa, nu se știe până când.
„Acolo există un aviz prealabil de la Mediu, din iunie, unde se spune că se avizează platforma în vederea instalării spitalului. Nu există aviz după ce a fost instalat. La fel la Apele Române sau la ISU. În plus, hârtia arată că spitalul va avea costuri mari de funcționare, cel mai probabil trebui preluat de Armată sau de ISU. În condițiile actuale, autorizația emisă de la DSP Iași este un carton inutil. Sunt alte instituții implicate care nu au oferit avizul. Și nu se joacă nimeni cu așa ceva, la orice greșeală se poate produce un dezastru și ne încolonăm toți spre pușcărie. Niciun funcționar de la aceste instituții – Apele Române, APM, ISU – nu poate fi forțat să grăbească procesul, deci va mai dura măcar o săptămână”, mai spune prefectul județului, Marian Grigoraș.

Păcat de muncă. Arată ca un oraș-fantomă

Șeful Apelor Române: „Eu încerc să avizez”

„Nu am avut nicio solicitare nici de la CJ, nici de la Euronest pentru emiterea unui aviz sau unui punct de vedere pe tema spitalului mobil. Au fost depusă documentație abia vineri, încercăm s-o analizăm în regim de urgență, încercând să găsim o variantă bună pentru ei. Situația de la platforma autorizată de noi în 2014, Transagropolis, este așa: am autorizat platforma pentru o stație de epurare de 4 mc/zi, pentru ape uzate menajere. Acum avem acolo o stație neautorizată, de care nu ne-a întrebat nimeni, de 50 mc/zi, pentru spital. Stația nu întrunește condițiile de avizare și de autorizare deoarece nu are trepte secundare și terțiare de dezinfecție a apelor”, a explicat și Petru Avram, directorul Administrației Bazinale de Ape Prut Bârlad.
„Acum lucrurile arată așa: am dat 13,4 milioane de euro fără să includem aici costurile de racordare, de deversare, de canalizare. Eu încerc să le autorizez și să avizez, la fel va face și APM-ul”, a mai spus Petru Avram.

PSD Iași: documentație depusă pe 18 septembrie

REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, dar acesta nu a răspuns.
În cursul zilei de sâmbătă, PSD Iași a dat un comunicat pe această temă, menționând că unitatea medicală mai are nevoie de două avize: de la APM și Apele Române. Atașat comunicatului este un aviz al APM, dar acesta este pentru amplasarea spitalului pe Transagropolis, nu avizul de funcționare.
Din același comunicat rezultă că documentația tehnică pentru obținerea avizului de la APM pentru funcțonarea spitalului a fost depusă, conform imaginii atașate, pe 18 septembrie.

Article image
Drumul de la Iași la Movileni, continuând cu Coarnele Caprei și Scobinți este de la începutul anului o ruină. Șoseaua era oricum distrusă, dar acum nici la nivel de drum de țară nu mai este. Executantul Alpenside a luat decizia absurdă de a decapa zeci de kilometri, apoi, brusc, a încetinit lucrările. Axa Iași-Suceava a răsturnat viețile oamenilor cu susul în jos. Un drum de 40 km nu poate fi făcut cu mai mult de 10 km/h, ...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 06 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: