fbpx
Portokal
Iașul, în scenariul roșu: noi măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei. Creșele rămân deschise

Iașul, în scenariul roșu: noi măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei. Creșele rămân deschise


Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului (CLSU) Iași a luat în această seară noi decizii care să prevină răspândirea pandemiei de coronavirus. Printre ele și unele propuneri controversate.

Toate creșele din Iași vor rămâne deschise, chiar dacă orașul a intrat de astăzi în scenariul roșu. Comitetului Local pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea în această seară la propunerea primarului Mihai Chirica.

„Au fost adoptate măsuri suplimentare față de cele ale Comitetului Județean în cursul serii trecute. Astfel, unitățile administrate de Direcția Creșe vor rămâne deschise. Se vor întări măsurile de triaj la intrare în aceste instituții, se interzice accesul persoanelor străine, iar programul va fi decalat.”, a declarat primarul la Radio Iași.

Mihai Chirica a mai precizat că pentru clasele 0-4 cel mai bine ar fi ca orele să se desfășoare conform scenariului verde, iar pentru clasele 5-8 să se aplice sistemul hibrid

Măsura nu coincide cu hotărârea de aseară a Comitetului Județean și nici cu propunerea făcută astăzi de președintele Klaus Iohannis ca toate instituțiile școlare să fie închise, începând de luni, iar orele să se desfășoare doaronline.

Printre hotărârile luate în această searăm, CLSU Iași mai anunță o frecvență ridicată a controalelor în zonele aglomerate și reluarea activității de dezinfectare pe bază de hipoclorit de sodiu a scărilor de bloc.

Măsuri luate astăzi, 5 noiembrie 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 1. (1) Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a luat act de prevederile Hotărârii nr. 76 / 4.11.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Iași.

(2) Direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri pentru respectarea și implementarea prevederilor hotărârii menționate (obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, interzicerea organizării de evenimente în aer liber etc.).

 1. (1) Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași vor elabora un plan de măsuri, pe termen mediu și lung, care să fie aplicate atunci când coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcția de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 4 la mie și, respectiv, 5 la mie.

(2) Aceste măsuri vor include, printre altele, o serie de restricții în transportul public (suspendarea unor trasee, reducerea numărului mijloacelor de transport, limitarea accesului la transport public etc.).

 

 1. (1) Începând de joi, 5 noiembrie 2020, vor fi verificate zonele de comerț, în special cele cu risc de aglomerare (mall-uri, hypermarketuri, supermarketuri etc.) în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție sanitară (obligativitatea purtării măștii de protecție, existența circuitelor de deplasare pentru clienți, controlul temperaturii, existența materialelor dezinfectante etc.).

(2) Nerespectarea acestor măsuri de către comercianți va atrage sancțiuni până la retragerea autorizației de funcționare pentru o perioadă de 30 de zile.

 1. (1) În piețele agro-alimentare vor fi întărite măsurile de protecție sanitară și vor fi făcute cel puțin patru dezinfecții pe săptămână.

(2) Nerespectarea acestor măsuri va atrage demiterea administratorilor piețelor sau a celor responsabili.

 1. Toate direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri suplimentare de protecție sanitară (decalarea programului de lucru al angajaților, asigurarea circuitelor de deplasare, limitarea numărului de angajați care lucrează simultan în același birou, desfășurarea activității în regim de telemuncă, acolo unde este posibil etc.). De asemenea, va fi verificată starea de sănătate a tuturor angajaților.
 2. Va fi reluată activitatea de dezinfectare a stațiilor de taxi și a autoturismelor de taximetrie.
 3. Va fi reluată activitatea de dezinfectare cu substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu a scărilor de bloc. În acest scop, Primăria Municipiului Iași va pune la dispoziția SC Termo-Service SA o tonă de hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5%.
 4. Direcția de Asistență Socială și Direcția Exploatare Patrimoniu vor reînființa la Baia Populară centrul pentru persoane fără adăpost, care va fi prevăzut cu un punct de triaj și un izolator.
 5. Vor fi luate măsuri suplimentare pentru verificarea sălilor de jocuri de noroc și a magazinelor de cartier care comercializează băuturi alcoolice.
 6. Unitățile administrate de Direcția Creșe vor rămâne deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară deja decise (limitarea numărului de beneficiari, existența circuitelor de deplasare, realizarea triajului epidemiologic, interzicerea accesului persoanelor străine, decalarea programului etc.).
 7. (1) Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a analizat situația existență, la o lună și jumătate de la începerea noului an școlar, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. Această situație pune în lumină un număr relativ mic de infectări în mediul educațional (sub 200 la o populație școlară de circa 60.000 de preșcolari și elevi și circa 8.000 de cadre didactice și nedidactice), ceea ce demonstrează faptul că unitățile școlare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus.

(2) În aceste condiții, după consultarea cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai celorlalți membri ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, conducerea Primăriei Municipiului Iași va înainta Guvernului României un plan de organizare a activității didactice în perioada în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori este între 3 și 4 la mie (joi, 5 noiembrie 2020, acesta fiind de 3,35 la mie). Acest plan prevede următoarele măsuri:

 • Activitatea grădinițelor și unităților de învățământ primar să se desfășoare în continuare în „scenariul verde”, cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice în unitățile școlare.
 • Activitatea celorlalte unități de învățământ să se desfășoare în „scenariu galben”, hibrid (jumătate dintre elevi în clasă, jumătate în regim online, prin rotație la două săptămâni).

(3) După ce coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori va depăși 4 la mie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență va analiza situația și va decide alte măsuri organizatorice.

 1. Deciziile precedente ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași rămân valabile, dacă nu intră în contradicție cu prevederile acestei hotărâri.

Ședința de astăzi este a 24-a a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași cu această problematică după cele din 29 ianuarie, 24 februarie, 9, 11, 15, 17, 20, 23, 24, 25 martie, 2, 10, 16, 30 aprilie, 11 și 15 mai, 1, 17, 23 și 31 iulie, 12 și 27 august și 5 octombrie 2020.

În ultimele 24 de ore în judeţul Iaşi au fost înregistrate încă 394 de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus. Ieri, judeţul nostru era pe locul III în ţară. 

Article image
Iașul intră, începând de mâine, în scenariul roșu. Spațiile interioare ale restaurantelor, barurilor și cafenelelor vor fi închise. Pentru public vor rămâne descise doar terasele. Totodată, vor fi închise cinematografele și sălile de spectacole. Începând de luni, vor fi închise și școlile, cursurile urmând a fi predate doar online.
Autor cristi tanasa Sanatate 04 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top