fbpx
Portokal
Locul unde au început lucrările Orange de pe strada Aviației Locul unde au început lucrările Orange de pe strada Aviației

David l-a învins pe Goliat: Un ieșean a stopat ridicarea unei antene Orange de mare putere în Tătărași, construcție autorizată de Primărie


La jumătatea lunii trecute, un bărbat din Iași a obținut suspendarea unei autorizații de construcție care prevedea ridicarea unei antene în Tătărași de către operatorul Orange. Judecătorii au stabilit că reclamantul nu a fost consultat, în calitate de vecin, și astfel există un dubiu asupra legalității documentației. Între cetățean și firmă, Primăria o susține pe cea de-a doua: juriștii primarului Mihai Chirica au depus recurs, aceasta după ce, la fond, nu au catadicsit să se implice, nedepunând întâmpinare.

Vecinii nu au fost consultați

Reclamantul, pe nume Iulian Pădure, a povestit că, la data de 30 septembrie 2020, a constatat că, la o distanță de aproximativ 15 metri de casa pe care o deține în apropierea Aeroclubului României din Tătărași, se efectuau lucrări de construire. Din discuțiile cu vecinii a aflat că în acel loc urmează sa fie amplasata o antena GSM de mare putere, cu o înălțime de 20 de metri, beneficiarul fiind societatea de telecomunicații Orange.

A formulat o solicitare la Primărie, pentru a afla informații cu privire la construcție, fără a primi vreun răspuns și, ulterior, a depus, la aceeași instituție, o cerere de anulare/revocare a autorizației despre care a aflat, singur, că fusese eliberată în octombrie 2019. Documentul prevedea ridicarea unei „stații fixe de emisie-recepție pentru servicii de comunicații electronice”, susținute de un ”pilon metalic”. Cei 60 de metri pătrați de teren aferenți fuseseră închiriați de la Aeroclub, pe 10 ani.

Unul dintre motivele de anulare a autorizației invocate de Pădure se referea la „lipsa acordului exprimat în formă autentică de către vecinii proprietari”.

Judecată în regim de urgență

Cum documentația a rămas în picioare, Pădure s-a adresat instanței, inițial cu o cerere de judecare în regim de urgență, în care a solicitat suspendarea lucrărilor până la judecata unui alt dosar, pe fondul cauzei. El a motivat urgența prin dorința de preîntâmpinare a ”efectelor nocive cu caracter iremediabil pe care le produce amplasarea si funcționarea acestei antene GSM în proximitatea casei în care locuiește.”

În acest dosar, el a precizat că nu a existat nici o informare publică cu privire la amplasarea antenei și nici nu au fost comunicate informații cu privire la impactul emisiilor asupra stării de sănătate a celor din zonă.

În replica, Orange a solicitat respingerea acțiunii, invocând faptul că

au fost întreprinse toate demersurile necesare, fiind obținute avizele necesare, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului Iași, din care reiese că acest proiect nu se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și de la Direcția de Sănătate Publică Iași, instituție care a transmis că sunt respectate prevederile legale în vigoare referitoare atât la sănătatea și securitatea în muncâ, cât și cele referitoare la expunerea populației generale la câmpuri eletromagnetice.

Juriștii Orange au adăugat că nu au avut nevoie de acordul vecinilor pentru că antena nu se învecinează cu nicio locuință, casa lui Pădure fiind peste drum de incinta Aeroclubului.

Judecător: Există „îndoială justificată asupra legalității”

Analizând probele, judecătorul a dispus suspendarea lucrărilor, constatând că există un posibil pericol pentru reclamant.  

În plus, Orange trebuia să obțină acordul vecinilor proprietari, lipsa acestuia făcând să existe „o îndoială justificată asupra legalității” autorizației de construcție. „(…) Locuința reclamantului se află chiar vis a vis de acest amplasament la o distanță destul de mică”, a constatat magistratul. Acesta a adăugat că, în condițiile în care „nu s-a stabilit cu un anumit grad de certitudine că antenele GSM nu au nici un efect periculos asupra vieții și sănătății unei persoane ce locuiește permanent în preajma acestor dispozitive”, Pădure „are dreptul de a-și exprima părerea în legătură cu montarea unei stații fixe de telefonie în apropierea locuinței sale, făcând parte din categoria proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal, spațiul supus schimbării, iar autoritățile au obligația corelativă de a ține seama de dezacordul manifestat, activarea acestei antene putând produce efecte ireversibile și greu de cuantificat asupra sănătății fizice și psihice a proprietarilor vecini.”

Orange a depus recurs, la fel și Primăria Iași. Poziția instituției din urmă este ciudată de vreme ce, deși parte în proces, nu a formulat un punct de vedere prin întâmpinare.

Article image
* Adina Stoleru e șefă și are două angajate. A fost traducătoarea lui Mihai Chirica, a avut și un stagiu la MAE * A aterizat la invenția comunistoidă a lui Chirica, cu șezători și cenacluri decrepite la care nu participă nimeni * Niciun oraș mare din țară nu are Birou Diaspora, adică nu aruncă bani pe geam * De șase luni, Stoleru și consiliera Alexandra Minciună vin facultativ la serviciu: nu fac efectiv nimic * O a tre...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Septembrie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top