fbpx
Portokal
Directoarea medicală Raluca Prepeliță și ceilalți colegi din conducerea spitalului apar ca acționari la Paliația SRL Directoarea medicală Raluca Prepeliță și ceilalți colegi din conducerea spitalului apar ca acționari la Paliația SRL

Șefii de la stat și-au făcut propria firmă de paliație: concediații de la Socola se întorc în valuri și aruncă în aer bugetul


Managerul Bogdan Șaramet a concediat 82 de angajați de la Secția de Paliație, în timp ce directoarea medicală avea propria firmă în domeniu. Acum, zeci de angajați câștigă procesele în instanță și revin la serviciu. Spitalul pierde dublu cu despăgubirile: 100.000 de euro doar la 13 angajați.

Judecătorii Tribunalului Iași i-au dat șah-mat lui Bogdan Șaramet, managerul Institutului de Psihiatrie Socola. Salariații pe care Șaramet i-a dat afară în martie 2020 câștigă procesele unul după altul.

Până acum, 13 dintre cele 82 de persoane concediate au fost repuse în funcție. Au primit și toate drepturile salariale de care ar fi beneficiat pe perioada dintre data încetării contractului individual de muncă (30.03.2020) şi data reintegrării efective.

„Nu discut. Multumesc”, a fost singura reacție a lui Șaramet.

Concedierile au dus la închiderea paliației
În ultimele luni, în scandalul concedierilor, Șaramet a motivat că Institutul nu-și permite încă 93 de salarii, dar a făcut, totodată, și aluzii la nereguli în organizarea concursului celor 93.

Portița pe care a găsit-o pentru a-i concedia: s-ar fi aflat în perioada de 90 de zile de probă. Și a făcut-o unilateral, cu semnătura sa și a lui Corneliu Prepeliță, de la Juridic.

În schimb, surse din Institutul Socola au afirmat că prin concedierea respectivilor, spitalul nu ar fi mai putut îndeplini criteriile de eligibilitate pentru a menține compartimentul de îngrijiri paliative. Iar cele 123 de paturi ar fi urmat să fie redistribuite spitalelor de stat și private care pot oferi astfel de servicii.

Ca o coincidență, una dintre firmele private, SC Paliație SRL, îi are ca acționari pe unii dintre șefii Institutului Socola.

În industria serviciilor medicale, 123 de paturi de paliație în contract cu CNASS valorează imens

În mod real, perioada de probă era de doar 20 de zile
La o simplă interogare a Portalului Instanțelor de Judecată (http://portal.just.ro) se găsesc hotărârile care au dat dreptate celor concediați. Spre exemplu, Oana Stratulă, Daniela Mîrza și Nicoleta Mihăilă au avut, toate trei, câștig de cauză pe 2 decembrie 2020.

Soluția judecătorilor, pe scurt, este aproape identică. „Admite în parte acţiunea completată formulată de contestator Stratulă Oana, în contradictoriu cu intimat Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi. Constată nulitatea absolută parţială a clauzei de la litera L (a) din contractul individual de muncă înregistrat sub nr. 99/30.01.2020, în partea referitoare la durata perioadei de probă, respectiv menţiunea «perioada de probă este de: 90 de zile calendaristice». Constată înlocuită de drept clauza nulă cu prevederea din Contractul colectiv de muncă înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (...) în sensul că perioada de probă este de: 20 de zile calendaristice”, se menționează pe portal.

Despăgubirile dinamitează bugetul spitalului
Un expert juridic a făcut interpretarea: „Contractul colectiv, cel pe ramură cum ar veni, prevede că perioada de probă este de 20 de zile. Ei au pus în contractul individual 90 de zile. Adică, se băteau cap în cap. Așa că judecătorul a spus că prevalează cel de 20 de zile, din contractul colectiv”.
Drept urmare, salariații au început să câștige procesele. Instanța a obligat Institutul să le plătească celor concediați drepturile bănești aferente perioadei dintre momentul încetării contractului și cel al reintegrării, dar și 5.000 lei cu titlu de daune morale și 1.000 lei reprezentând cheltuieli de judecata (onorariu avocat).
În total, pentru cei 13 angajați care au câștigat procesele, Spitalul Socola trebuie să plătească circa 70.000 de euro, la care se adaugă taxele: 30.000 de euro. O sută de mii de euro pentru 13 oameni și urmează alte decizii.

De ce s-au făcut angajările
Cronologia angajării la Socola a celor 93 de asistenți medicali generaliști debutanți și infirmieri:
În martie 2018, s-a schimbat normativul la secțiile de îngrijiri paliative. Concret, acest lucru s-a întâmplat printr-un ordin al ministrului Sănătății de-atunci.

La nivelul Institutului de Psihiatrie Socola, pentru a se respecta cerințele din ordin, mai erau necesare angajări suplimentare. Conducerea Institutului a trimis către minister o completare la statul de funcții cu încă 93 de posturi pentru a fi îndeplinite condițiile minimale de personal.

Statul de funcții a fost aprobat de Ministerul Sănătății, însă posturile erau blocate. Institutul a trimis în luna mai un memorandum pentru scoaterea posturilor la concurs, Ministerul a răspuns în noiembrie că nu se aprobă.

Managerul Spitalului Socola, Bogdan Șaramet a capitulat: „Nu discut. Mulțumesc”

Se pierdea contractul cu CJASS pentru paliație

Pentru a menține paturile de paliație – 123 în total (98 de paturi la Bârnova și 25 de paturi la Socola), Institutul avea nevoie de încă 93 de asistente și infirmiere. Altfel, Casa de Asigurări de Sănătate nu ar fi semnat un nou contract cu Socola pentru paliație.

„Erau trei criterii de eligibilitate: spitalul să aibă un spațiu conform, aparatură medicală și personal suficient. Primele două criterii erau îndeplinite, al treilea nu, existând un deficit de personal. Doar jumătate din numărul necesar de angajați existau la compartimentul de paliație”, a declarat o sursă din interiorul Institutului de Psihiatrie Socola.

Paliația, o activitate medicală foarte rentabilă

Cum Ministerul nu aprobase scoaterea la concurs, conducerea de-atunci a încheiat contracte de prestări servicii cu PFA-uri, ocolind astfel concursul.

Un medic a explicat: „A fost legal și necesar. Dacă nu se făcea asta, Socola pierdea contractul cu Casa pe paliație. Iar compartimentul de paliație, pe lângă faptul că este foarte necesar, paturile mereu ocupate, este și cel la care veniturile sunt mai mari decât cheltuielile”.

Compartimentul de paliație este acela în care sunt internați bolnavi incurabili (și cu tulburări de sănătate mintală în cazul spitalului de la Socola).

DNA a gripat concursurile pe posturi

În 2019, interdicția organizării de concursuri ar fi fost ridicată. Astfel că, în luna august, a fost anunțată recrutarea de personal nou la Socola. Înainte de concurs, două angajate au făcut plângere la DNA că se ia șpagă pentru respectivele angajări. În septembrie, a avut loc proba scrisă. În aceeași zi, la Institut au venit și procurorii DNA care au ridicat diferite documente, nu și tezele concurenților.
Imediat, conducerea de la Socola a demarat o anchetă internă care a statuat că procedurile de concurs fuseseră respectate.

„Am trimis adrese către Minister și DNA care să spună dacă se poate relua concursul. DNA a zis că nu e treaba lor concursul, că ei nu l-au oprit”, a precizat o sursă din interior. Iar Corpul de Control al Ministerului Sănății nu și-a asumat o decizie de anulare. „Ni s-a spus să ne dăm singur în judecată”, a adăugat sursa.

Consecința: Institutul de Psihiatrie Socola (reclamant), i-a acționat în judecată pe manager, Serviciul RUNOS și Comisia de concurs (pârâți). Obiectul dosarului din 20.12.2019 a fost anulare concurs. Pronunțarea a venit după aproape un an, cererea fiind respinsă. Absurdul situației: Institutul s-a dat singur în judecată și a pierdut.

În sfârșit, se fac angajările
Revenind la concurs: pentru că nici Ministerul Sănătății și nici DNA nu l-au anulat, în decembrie 2019 s-a reluat, cu proba interviu. În ianuarie 2020, concursul a fost finalizat și s-au încheiat contractele cu cele 93 de persoane ce au fost, astfel, angajate.

„Am încercat îndeplinirea ordinului de ministru, adică asigurarea numărului minim de angajați la paliație. Aveam statul de funcții aprobat de minister, așa că am decis organizarea concursului. Totul a fost legal”, a declarat Gabriel Oprișanu, fostul manage.

Scene absurde in sistemul de stat românesc: Institutul s-a dat singur în judecată pentru a amâna concursul

Noul manager i-a concediat pe toți
Pe 18 februarie 2020, Gabriel Oprișanu a fost schimbat de la conducerea Institutului de Psihiatrie Socola. În locul său, pe 21 februarie, a fost numit Bogdan Șaramet.

La scurt timp, acesta a încercat să scape de cei 93 de asistenți și infirmieri ce abia fuseseră angajați. Șaramet a invocat ba neregulile de la concurs, ba faptul că bugetul Institutului nu-i poate cuprinde și pe cei 93. Într-un final, s-a folosit de perioada de probă de 90 de zile care ar fi fost stipulată în contractele individuale. Au fost desfăcute contractele la 82 din 93.

Cei care au rămas au fost persoane care lucrau deja ca infirmieri în cadrul Institutului și trecuseră pe funcția de asistent. Erau, deci, sursă internă, iar în cazul lor a fost ca o promovare.

Miza: 123 de paturi de paliație la decontare

Care este miza cu paturile de paliație? „Fiecărui județ îi este alocat, în funcție de populație, un anumit număr de paturi de paliație. Din ce are Iașul, aproape 25% sunt la Socola. Ca altcineva să intre pe această piață a serviciilor de paliație trebuie fie ca vreun spital să renunțe la ale sale, fie să nu mai îndeplinească criteriile, iar Casa să nu mai încheie contract cu acea entitate. Iar cele 123 de paturi de la Socola sunt foarte tentante”, a precizat un medic.

Dincolo de latura medicală, paturile de paliație reprezintă un business important în domeniul sanitar, deconturile de la Casă fiind printre cele mai mari.
Conducerea spitalului și-a făcut firmă de paliație

La Registrul Comerțului, din 2014, este înregistrată firma SC Paliație SRL. Asociați, fiecare cu câte 25%, figurează: Raluca Prepeliță, Ovidiu Alexinschi, Cătălin Joacăbine și Petru Romeo Dobrin.

Dar aceștia se regăsesc și în organigrama Institutului de Psihiatrie Socola: Astfel, Raluca Prepeliță este director medical, Ovidiu Alexinschi medic, fost director medical, Petru Romeo Dobrin este șef secție paliație, iar Cătălin Joacăbine medic primar neurolog. „Doctorii Joacăbine, Alexinschi și cu mine am absolvit la Brașov cursuri de formare în paliație. În entuziasmul vârstei, în 2014, am făcut firma asta. Dar ea n-a funcționat niciodată”, a spus medicul Dobrin.

Acesta a completat că orice speculație pe tema paturilor de paliație la firma privată este o „utopie”. Mai mult, acesta a spus că Paliație SRL nu mai există. „Din câte știu eu este desființată de anul trecut”.

Juristul de la Socola, Corneliu Prepeliță, este soțul directoarei medicale. El a fost un colaborator fidel al fostului manager, apoi a schimbat tabăra și a cerut anularea concursului pe care tot el îl aprobase

Directoarea medicală nu a declarat firma
Într-adevăr, pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma figurează fără vreo activitate de la înființare, dar în Monitorul Oficial nu a fost publicată, până acum, nicio decizie privind dizolvarea și lichidarea SRL-ului.

Până la ora editării acestui articol, Raluca Prepeliță, director medical la Socola, nu a putut fi contactată pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Cu toate că în bazele de date publice, Prepeliță figurează cu 25% din părțile sociale ale Paliație SRL, în declarația de interese pe care a semnat-o pe 18 decembrie 2020, această nu menționează calitatea de asociat. Iar din declarația de avere, înregistrată cu aceeași dată și postată pe site-ul Institutului de Psihiatrie Socola, Ralucăi Prepeliță îi lipsește pagina 5, cea în care ar fi trebuit să-și noteze veniturile salariale pe care le-a înregistrat.

Procesele cu angajații continuă

Soțul acesteia, Corneliu Prepeliță, consilier juridic la Socola, a militat pentru anularea concursului. Într-o adresă, din decembrie 2019, trimisă către conducerea Institutului, directorului financiar contabil și șefilor serviciilor Financiar și RUNOS, Prepeliță a scris: „Concursul organizat (...) trebuie supus controlului contencios în vederea anulării lui”.
Acum, cei care au câștigat procesul cu Institutul au fost reîncadrați, sentința fiind executorie, chiar dacă Institutul mai are o cale de atac. Pe care, în cazul celor trei - Stratulă, Mîrza și Mihăilă – a și folosit-o, Institutul declarând apel pe 5 ianuarie 2021.

Article image
* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării * Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam * Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID * Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație * Pacientul care a murit închis în celulă se internas...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top