fbpx
Print this page
Părintele Cenușă a plagiat 42 de pagini cuvânt cu cuvânt în teza de doctorat. E profesor la două licee și predă despre „Să nu furi”

Părintele Cenușă a plagiat 42 de pagini cuvânt cu cuvânt în teza de doctorat. E profesor la două licee și predă despre „Să nu furi”


„Să nu furi”: un preot a rămas fără doctorat pentru că a plagiat masiv în teza sa despre Mitropolia Bucovinei. Hoțul este profesor de religie și a fost denunțat de alt preot

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor obținut în 2014 de Constantin Cenușă (58 de ani), un preot din județul Suceava. Culmea, lucrarea acestuia se referea la istoria organizației din care face parte. Pe lângă enoriași, Cenușă îi învață ce este bine și ce este rău și pe elevii din două licee unde este angajat ca profesor de religie ortodoxă.

Dacă nu și-o lansa, doctor rămânea

Premieră în istoria CNATDCU. În ultima zi din 2020, plenul instituției a decis cu 21 de voturi pentru din totalul de 21 retragerea titlului de doctor pentru un preot. Este vorba de Constantin Cenușă, care are o parohie în Vicovu de Jos - Suceava și care obținuse titlul în 2014, la Școala Doctorală a Facultății de Istorie-Gorgrafie de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, sub îndrumarea profesorului universitar Mihai Iacobescu. Titlul lucrării a fost „Mitropolia Bucovinei (1918-1940)”.  

Cenușă „și-a săpat singur groapa”: totul a ieșit la iveală de-abia la cinci ani de la susținerea tezei, atunci când a decis să publice lucrarea la o editură și a organizat și o lansare, cu surle și trâmbițe, în Rădăuți-Suceava.

Cartea lui Cenușă a fost publicată la Editura Vasiliana 98 din Iași sub egida Centrului de Cercetări Teologice Interculturale și Ecumenice „Sf. Ioan Cassian și a Centrului de Cercetări Teologice Interculturale și Misionare „Arhim. Anatolie Tihai”. 

„O carte care va fi și este un reper în istoriografia românească dedicată Mitropoliei Bucovinei”
Lector universitar Vasile Demciuc de la Universitatea Suceava, cu ocazia lansării

A copiat aproape un capitol

Evenimentul și titlul volumului i-au atras atenția unui alt preot din județ, Dumitru Valenciuc din Volovăț, autor al cărții ”Fondul bisericesc ortodox român din Bucovina. Probleme controversate”, publicată în 2010 la o editură din Câmpulung Moldovenesc.

Acesta a studiat cartea lui Cenușă la puțin timp după lansarea acesteia și a descoperit că acesta plagiase zeci de pagini din volumul său. În ianuarie 2020, Valenciuc a depus o sesizare la universitate, Comisia de Etică confirmând că pârâtul Cenușă copiase de la Valenciuc, fără menționarea sursei, 42 din cele 53 de pagini ale capitolului al IV-lea din doctorat, capitol al cărui titlu semăna izbitor cu cel al cărții-sursă: ”Fondul Bisericesc și frământările în jurul lui în perioada interbelică, Situația Fondului Bisericesc după anul 1935”. Lucrarea lui Valenciuc nu fusese menționată de Cenușă nici în bibliografia tezei.

În punctul de vedere trimis Comisiei de Etică, preotul a recunoscut că a copiat și a menționat că își asumă consecințele. Ulterior, sesizarea a ajuns la CNATDCU, care a desemnat trei specialiști să facă verificări, aceștia ajungând la aceeași concluzie ca Universitatea din Suceava.

„Nu este un act moral să faci așa ceva. Este perfect normal să faci sesizare când observi o situație de genul acesta. Fapta a avut loc într-o instituție care nu aparține Bisericii”
Preot Alexandru Sava, consilier Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, despre cazul Cenușă

 A fost șef de promoție

Cenușă este preot la o biserică din Vicovu de Jos și predă religie ortodoxă, de mai mulți ani, la instituții de învățământ preuniversitar din județul Suceava. În prezent, el este cadru didactic la două licee din Rădăuți.

În cartea care l-a lăsat fără doctorat, el s-a prezentat ca fiind profesor cu Gradul I Didactic, licenţiat în Teologie Pastorală la Institutul Teologic din București (1989) și licenţiat în Istorie, ca șef de promoție, la Universitatea din Suceava (2017). În CV-ul său mai figurează postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași între 1990 și 1991.

Article image
În ultima zi a anului 2020, lui Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, i-a fost retras titlul științific de doctor în domeniul Medicină. Decizia a fost luată, în unanimitate, de conducerea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Există riscul să-și piardă, drept consecință, și postul de manager de spital? Pentru că, pe baza doctoratului, a devenit cadr...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare