fbpx
Portokal
Au dansat numai o vară. Andrei Cazacu (dreapta) a stat toată cariera lipit de Costel Alexe, urmându-l în toate funcțiile pe care le-a ocupat Au dansat numai o vară. Andrei Cazacu (dreapta) a stat toată cariera lipit de Costel Alexe, urmându-l în toate funcțiile pe care le-a ocupat

Tăvălugul anti-Alexe: povestea lui Andrei Cazacu, omul cu 1 miliard de euro pe mână, demis vineri de PNL


* Cazacu abia fusese numit în decembrie șef la Fondul de Mediu
* Ieri a declarat: „Am fost demis”
* Toți oamenii lui Costel Alexe sunt îndepărtați din structurile Guvernului
* Andrei Cazacu stă de de 12 ani în umbra președintelui CJ: i-a fost consilier parlamentar, secretar de stat la Ministerul Mediului, administrator la o firmă înregistrată în ranch-ul de la Sculeni
* Funcția de președinte al Fondului de Mediu era apogeul carierei, cu un buget imens la dispoziție
* Debarcarea sa arată că Alexe a devenit „non-grata” în Guvernul Cîțu

Tânărul Andrei Cazacu, omul lui Costel Alexe din Ministerul Mediului, a fost eliberat din funcție săptămâna trecută. Cazacu (36 de ani) era de aproximativ o lună șeful Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), o adevărată cloșcă cu puii de aur.

„Nu mai sunt președintele AFM”, a spus Cazacu fără a preciza motivele. În Monitorul Oficial, revocarea apare ca fiind „la cerere”.

Însă, surse politice au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că toți oamenii promovați în structurile centrale de Costel Alexe, președintele PNL Iași, vor fi îndepărtați rând pe rând. Acesta este unul dintre efectele dosarului de corupție instrumentat de DNA București pe numele lui Costel Alexe.
Andrei Cazacu, administrator la firma lui Costel Alexe

Cariera profesională și politică a lui Andrei Cazacu a fost legată ombilical de Costel Alexe.
Inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Iași.
Apoi, consultant parlamentar la Camera Deputaților.
Membru AGA la Citadin Iași.
Candidat Camera Deputaților (2016).
Consilier al ministrului Mediului.
Membru CA la Administrația Națională de Meteorologie.
Secretar de stat la Ministerul Mediului.
Candidat la Senat.
Președinte al Administrației Fondului pentru Mediu.
Aceasta este cariera profesională a lui Andrei Ștefan Cazacu, aproape exclusiv publică. Cu o mică paranteză: între ianuarie 2019 și luna mai 2020, a fost administrator al SC Domeniul Arca SRL, firmă al cărei unic asociat este Costel Alexe, președintele Consiliului Județean și al PNL Iași, fost ministru al Mediului.
De fapt, această legătură privată explică toată cariera publică a tânărului Cazacu.

În paralel, și traseul lui Alexe a fost ascendent: deputat, ministru, președinte al Consililiului Județean Iași. Până la începutul acestui an când DNA a anunțat că lucrează la un dosar de corupție pe numele lui Costel Alexe.

Andrei Cazacu a fost un fel de trezorier al lui Costel Alexe, știindu-i toate secretele

Cazacu și Alexe, două superputeri: „entuziasm și determinare!”

La mijlocul lunii decembrie 2020, Cazacu a fost numit președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, fostul ocupant al postului fiind revocat din cauza eșecului programului „Rabla pentru electrocasnice”. Cazacu venea pe poziția de președinte după ce în noiembrie 2020 fusese numit secretar de stat la Ministerul Mediului.
„Mi-am dorit de fiecare dată, oriunde am lucrat, să fiu mai mult decât un om într-o funcție, să găsesc mijloacele pentru a schimba în bine chiar și un singur lucru, o singură procedură care să rămână drept model indiferent de administrație”, a declarat Andrei Cazacu la numirea în funcția de secretar de stat la Mediu.
Înainte de a fi secretar de stat, timp de un an (nov. 2019 - nov. 2020), Cazacu a fost consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor în mandatul lui Costel Alexe. „A trecut 1 an, dar pentru noi parcă ieri pășeam pe treptele ministerului înarmați cu 2 superputeri: entuziasm și determinare! Îi mulțumesc lui Alexe Costel pentru că mi-a oferit oportunitatea de a-i fi consilier în acest mandat de ministru al mediului, apelor și pădurilor”, a scris Cazacu pe Facebook în noiembrie 2020.
Și-o sinecură, așa cum reiese din declarația de interese din octombrie 2020: Cazacu a fost membru CA la Administrația Națională de Meteorologie. Valoarea beneficiilor: 6.000 de lei/lună.

S-au prăbușit în același timp
Traseele celor doi au mers împreună din 2014 încoace. Cazacu – consilier parlamentar, Costel Alexe deputat (2014-2019). În noiembrie 2019, Alexe ministru al Mediului, Cazacu – consilier al său.

Din octombrie, Alexe președinte al CJ Iași și influent lider PNL național, Cazacu propulsat, din noiembrie, secretar de stat la Mediu, ulterior președinte la Administrația Fondului pentru Mediu. Ianuarie 2021, anunț oficial al DNA cu dosar pe numele lui Costel Alexe, 15 ianuarie, Cazacu revocat din funcția de director AFM.

Alexe l-a împins și pe lista de la parlamentare

Relația apropiată dintre Alexe și Cazacu l-a adus pe acesta din urmă inclusiv pe lista candidaților la alegerile parlamentare ce au avut loc în luna decembrie a anului trecut. Astfel, Cazacu a fost clasat pe poziția a treia la Senat, considerată, în campanie, semi-eligibilă. PNL miza pe un 35% la Iași, în alegerile parlamentare. Au luat cu 10% mai puțin.

„De 7 ani activez în Camera Deputaților, în calitate de consilier, iar în ultimul an am avut privilegiul să fiu consilierul Ministrului Mediului, Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, și astfel să contribui semnificativ la implementarea politicilor de mediu naționale”, declara Cazacu înainte de alegeri, el fiind candidat al PNL Iași pentru Senat.

Erau vremuri bune. Au trecut repede. Cel mai neinspirat lucru acum este să stai în preajma lui Costel Alexe. Unii spun că și în preajma lui Ludovic Orban nu e o idee prea bună

Scopul: „E nevoie să acționăm rapid”
În campanie, Cazacu a avut câteva intervenții plătite în media locală. „Ultimul an petrecut la Ministerul Mediului în calitate de Consilier al Ministrului a fost definitoriu în consolidarea acestei decizii pentru că am văzut încă o dată că timpul nu stă în loc și e nevoie să acționăm rapid. Acum, în calitate de Secretar de Stat mi-am propus să continui proiectele începute și, tocmai fiindcă înțeleg cât de necesare sunt legile pentru ca munca executivului să fie funcțională, îmi doresc să contribui și eu la dezvoltarea unei legislații care să favorizeze implementarea eficientă a proiectelor de mediu”, este un fragment dintr-un publi-interviu apărut în campania electorală.

Cazacu, implicat în Domeniul Arca SRL, cu sediul la Sculeni
Un argument în plus al legăturii extrem de apropiate dintre Cazacu și șeful său politic Alexe o reprezintă prezența ambilor într-un SRL. Astfel, SC Domeniul Arca este o firmă ce are ca obiect activități suport pentru interpretare artistică (spectacole), unic asociat fiind Costel Alexe, acum președinte al CJ și al PNL Iași.

La această firmă, Cazacu a fost administrator pentru o perioadă, locul său fiind ulterior preluat de Raluca Alexe, fosta soție a președintelui. Înființată în 2019, Domeniul Arca are sediul social în biroul 5 din ranch-ul familiei Alexe de la Sculeni.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, există o declarație pe proprie răspundere cum că entitatea nu a desfășurat activitate de la data înființării și până la 31.12.2019. Pentru 2020, nu există încă niciun fel de informații.

Implicat în sistemul piramidal de finanțare a PNL
Același Cazacu este unul dintre cei care au contribuit, cu sume importante, la campania electorală pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului 2019.

Astfel, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că a fost pus la cale un sistem piramidal care a asigurat finanțarea campaniei. Mai mulți membri sau simpatizanți PNL l-au împrumutat pe Marius Minea, consilier județean liberal, care, la rândul său, a dat banii partidului. Suma strânsă: 1,14 milioane de lei.

Ulterior, banii au fost decontați de Autoritatea Electorală Permanentă, iar Minea i-a restituit. Cazacu a figurat cu un împrumut de 50.000 de lei.
Totodată, în declarația de avere pe care Cazacu a semnat-o pe 18 noiembrie 2020, acesta a menționat că i-a împrumutat 20.000 lei lui Costel Alexe, cel mai probabil pentru campania electorală de la alegerile locale din septembrie.

Ce fals sună promisiunile electorale după ce se termină alegerile! Le vezi cu alți ochi

Fondul de Mediu manevrează 1 miliard de euro pe an

Administrația Fondului pentru Mediu este o instituție cheie în arhitectura guvernamentală, iar postul de președinte (cu rang de secretar de stat), cu o leafă de aproximativ 12.000 lei brut, e mult râvnit. La AFM, acum, sunt în derulare mai multe programe multianuale a căror finanțare este de sute de milioane de euro:
- programul privind gestionarea deșeurilor
- programul vizând educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului
- programul de stimulare a înnoirii parcului auto național (Rabla Clasic)
- programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane – autobuze și troleibuze electrice/GNC, tramvaie şi troleibuze
- programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in la nivelul autostrăzilor, drumurilor europene şi drumurilor naţionale
- programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus)
- programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED)
- programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri unifamiliale – Casa Eficientă Energetic
- programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice

- programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in în localități
- programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice)

Toți ieșenii propuși de Alexe sunt măturați din Guvern
Recent, și-a pierdut postul și pășcăneanul Petrică Lucian Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Acesta este considerat un alt apropiat al lui Costel Alexe.

Surse politice vorbesc și despre iminenta eliberare din funcție a Mihaelei Popa, secretar de stat la Ministerul Educației pentru proiectele cu finanțare externă. Aceasta a ajuns în Guvern pe baza relației personale cu fostul ministru, Monica Anisie. Singurul membru PNL Iași care pare să reziste în noul Executiv este Liviu Brătescu la Ministerul Culturii.

Article image
* Surpriză: în 2014, Costel Alexe a avut contracandidați la Lotul 43 pe Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu, ambii fiind „copii de mingi” la PNL * Între timp, primul a fost cununat de Alexe, care l-a și avansat ca vicepreședinte al Consiliului Județean * Afloarei și Ungureanu au oferit același preț: 2.196 lei/an, prețul minim evaluat de Primăria Aroneanu * Costel Alexe a plusat cu doar 2 lei: 2.198 lei * Cei trei pot fi...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Ianuarie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top