fbpx
Print this page
Sfidător: Alexe își pune asistentul, rămas șomer, administrator public la CJ, după modelul Harabagiu la Primărie

Sfidător: Alexe își pune asistentul, rămas șomer, administrator public la CJ, după modelul Harabagiu la Primărie


* Andrei Cazacu tocmai fusese demis vineri de la șefia Fondului de Mediu, din cadrul Guvernului
* Luni a și apărut la Consiliul Județean. Numirea sa ca administrator public e o chestiune de ore
* Costel Alexe a confiscat practic toate numirile în PNL Iași, după modelul Mihai Chirica la Primărie
* PNL e acum Alexe SRL. Cine nu îi este rudă sau prieten apropiat nu primește nimic
* Finul său, Sorin Afloarei, a ajuns vicepreședinte CJ iar primul lucru pe care l-a făcut în funcție a fost să-și angajeze soția la instituția pe care o conduce
* Ori PNL, ori Liviu Dragnea, același lucru

Ca timbrul de scrisoare. Așa s-a lipit și tânărul liberal Andrei Cazacu de șeful său, Costel Alexe. Informație de ultimă oră: după ce a fost revocat din funcția de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, Andrei Cazacu a fost numit în poziția de administrator public la Consiliul Județean Iași. Binefăcătorul său, același Costel Alexe, președinte al CJ. „Arogant și plin de el”, a fost prima caracterizare pe care i-a făcut-o lui Cazacu un înalt funcționar din Casa Pătrată.

Mințise în discuția cu REPORTER
Schimbarea lui Andrei Cazacu (36 de ani) din funcția de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a fost prezentată în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI. „Încă nu m-am hotărât ce voi face mai departe”, a spus Cazacu, luni 18 decembrie, la prânz, chestionat despre planurile sale de viitor.

Dar viitorul său profesional fusese deja trasat: administrator public la CJ Iași.

Costel Alexe și Andrei Cazacu sunt nedespărțiți. Primul plecat de la minister a fost Alexe. Acum l-a urmat și Cazacu. Selecția în PNL e în funcție de relația personală cu șeful

Va semna acte, autorizații, alocări de fonduri
Potrivit celei mai recente organigrame aprobată și publicată pe site-ul CJ, www.icc.ro, postul de administrator public există din septembrie 2019. Însă, până acum, nu a fost ocupat de nimeni. Funcția este extrem de importantă: se află pe același palier, pe picior de egalitate, cu cele două poziții de vicepreședinte. De fapt, chiar legea arată că este vorba despre o funcție cheie.

Numirea ca administrator public se face prin dispoziția președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe în cazul nostru, și are ca anexă un contract de management.

„Contractul de management se încheie între (...) președintele consiliului județean (...) și administratorul public pe durată determinată. Durata contractului de management al administratorului public nu poate depăși durata mandatului (...) președintelui consiliului județean (...) în timpul căruia a fost numit (...). În baza contractului de management, administratorul public poate îndeplini atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes (...) județean (...)”, se arată în Codul Administrativ. Mai mult, președintele CJ îi poate delega acestuia chiar calitatea de ordonator principal de credite. Cu alte cuvinte, președintele îi poate conferi administratorului public putere chiar mai mare decât a vicepreședinților.

Niciun fel de experiență, doar prieten cu Alexe
În ultimii ani, cei doi, Andrei Cazacu și Costel Alexe, au mers, profesional, împreună. Alexe a fost deputat (2014 - 2019), Cazacu consultant parlamentar.

În perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020, Alexe a fost ministru al Mediului, iar Cazacu i-a fost consilier la minister.

Din noiembrie 2020, Alexe a devenit președinte al Consiliului Județean Iași, iar Cazacu, după o lună ca secretar de stat la Ministerul Mediului și o altă lună ca președinte al Administrației Fondului pentru Mediu, s-a întors lângă Alexe, ca administrator public la CJ Iași.

„Nu are niciun fel de experiență în administrația locală. Cum să-l cocoți direct în funcția de administrator public?”, s-a întrebat un înalt oficial din Consiliul Județean referindu-se la numirea lui Cazacu.

Capitalismul de cumătrie: Costel Alexe l-a nășit pe Sorin Afloarei, apoi l-a făcut vicepreședinte la CJ, deși e total lipsit de experiență și n-a muncit nicăieri până acum. Apoi i-a angajat și soția, prin detașare, nu prin concurs, că e pandemie și posturile sunt blocate. Este exact ce-i reproșau românii lui Liviu Dragnea

Și-a pus finul vicepreședinte, apoi i-a angajat și soția
Această mutare nu este singura controversată. Costel Alexe, președinte al CJ și al PNL Iași, l-a luat ca vicepreședinte la instituția publică pe Sorin Afloarei, finul său de cununie.

În plus, Luminița Afloarei, soția vicepreședintelui, a fost inițial angajată la Consiliul Județean și apoi detașată pe un post de muzeograf la Palatul Culturii, așa cum recent a relatat publicația 7Iași. Deci, nașul Alexe l-a luat pe finul Afloarei să-i fie vicepreședinte la Consiliul Județean Iași, iar fina, Luminița, a ajuns la Palatul Culturii, via CJ.

Chirica l-a salvat pe Harabagiu și i-a dat Primăria pe mână
O situație similară este și la Primăria Iași. După alegerile locale din septembrie 2020, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, risca să rămână pe dinafara Palatului Roznovanu. L-a salvat cumătrul său, primarul Mihai Chirica, care l-a numit pe Harabagiu în funcția de administrator public al Primăriei.
În ambele situații, și la Primărie și la Consiliul Județean, suma netă pe care o va ridica lunar administratorul public depășește 10.000 de lei.

Article image
* Cazacu abia fusese numit în decembrie șef la Fondul de Mediu * Ieri a declarat: „Am fost demis” * Toți oamenii lui Costel Alexe sunt îndepărtați din structurile Guvernului * Andrei Cazacu stă de de 12 ani în umbra președintelui CJ: i-a fost consilier parlamentar, secretar de stat la Ministerul Mediului, administrator la o firmă înregistrată în ranch-ul de la Sculeni * Funcția de președinte al Fondului de Mediu era apo...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Ianuarie 2021

Article image
* Surpriză: în 2014, Costel Alexe a avut contracandidați la Lotul 43 pe Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu, ambii fiind „copii de mingi” la PNL * Între timp, primul a fost cununat de Alexe, care l-a și avansat ca vicepreședinte al Consiliului Județean * Afloarei și Ungureanu au oferit același preț: 2.196 lei/an, prețul minim evaluat de Primăria Aroneanu * Costel Alexe a plusat cu doar 2 lei: 2.198 lei * Cei trei pot fi...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Ianuarie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Articole similare