fbpx
 
Comerțul în Iași e cu circuit închis: fiul lui Surdu are singura rulotă aprobată pe Pietonal

Comerțul în Iași e cu circuit închis: fiul lui Surdu are singura rulotă aprobată pe Pietonal


Concurența se uită cu lehamite la această afacere: „S-a spus clar că nu se aprobă pe bulevard decât căsuțele tip”. Comerțul stradal stă la cheremul a doi oameni: Chirica și Harabagiu. Autorizările se dau doar pe rang politic sau grad de rudenie, fără licitație. Comercianții de rând se revoltă: „Poți să ceri doi ani un amplasament, ți se respinge”. Nu există criterii obiective și transparente, totul e în pixul lui Harabagiu. Gabriel Surdu Jr. avea rulota în parcarea de pe Elena Doamna, dar nu făcea vânzări, așa că a mutat-o la vad mai mare, deși erau încă 100 de doritori care ar fi vrut un loc pe Pietonal.

Fiul fostului consilier local și dezvoltator imobiliar Gabriel Surdu a primit singurul aviz, din ultimele șase luni, pentru comerț stradal ambulant – fast food  din zona centrală a orașului. Rulota este montată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind prima și singura aprobată, cu o poziționare excelentă, la care râvnesc toți afaceriștii din comerțul stradal.

Întrebați pe cale oficială, cei de la Biroul de Comunicare al Primăriei Iași au refuzat să menționeze transparent numărul de avize de comerț stradal dat în ultimul an. În schimb, pe surse se transmite că numărul aprobărilor s-a redus drastic în ultimul an, motivându-se aglomerarea spațiului urban.
Rulota familiei Surdu mai are o particularitate: este singura din lista aflată la DSVSA Iași care vinde băuturi alcoolice tari, fără a avea autorizare. SC Chelsea Arg, firma lui Dumitru Gabriel Surdu, are țuică și tequila în meniu.

Gabriel Surdu Jr., un norocos al sorții. Tatăl său a fost unul din principalii susținători ai lui Mihai Chirica în Consiliul Local

Fericitul câștigător al unui spațiu

Rulota lui Surdu Jr. e chiar în fața Consiliului Județean, spre Palatul Culturii. Este ca în Brigada Diverse: l-au recomandat vocea și talentul, pentru că Primăria i-a dat avizul încălcându-și propriul normativ care impunea ca tot comerțul stradal de pe Pietonal să fie exclusiv în căsuțe de lemn.
„Comportamentul Primăriei este discriminatoriu față de ceilalți comercianți din zonă pe care i-a obligat să stea exclusiv în acele căsuțe din lemn. Poate ei ar avea condiții mai bune inclusiv de igienă în rulote amenajate”, spun surse oficiale din cadrul DSVSA Iași, dar care nu vor să-și divulge identitatea.
Solicitarea de aviz pentru firma lui Surdu, Chelsea Arg, a fost trimisă la DSVSA chiar de Primărie, care a înaintat o listă cu propunerile de spații de comerț ambulant, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.
„Eu pur și simplu am făcut o cerere scrisă la Primărie că vreau să particip la Târgul de Iarnă și mi-a fost aprobată. Rulota va sta acolo până cel puțin la finalul lunii”, explică Dumitru Gabriel Surdu, acționarul firmei Chelsea Arg, proprietarul rulotei.

La rulotă se vinde țuică, deși nu are aviz pentru băuturi tari

Sistem inaccesibil muritorilor de rând

Afirmația lui Gabriel Surdu Jr. despre cât de simplu se obține un amplasament pe Pietonal este demontată de alți proprietari de baruri și restaurante din Iași, care au fost interesați de a-și deschide un punct de desfacere în zona centrală. Însă nimeni nu are curajul să declare cu nume și prenume, pentru a nu fi luat în vizor de Mihai Chirica.
„Toate instituțiile, cu excepția Primăriei, care avizează ocuparea domeniului public, nu au nimic împotrivă. La DSVSA este o procedură destul de simplă în care, în baza autorizației deja existente, se avizează un punct de lucru mobil. Dar la Primărie se primește același răspuns de fiecare dată: sunt deja prea mulți comercianți ambulanți, nu mai este loc de încă unul. Practic, ei nu lasă piața să decidă, ci pun frână”, a explicat un patron de restaurant.

Amplasament excelent, între Casa Pătrată și Palatul Culturii. Urbanismul nu are nicio importanță

Autorizările de la Primărie au devenit rarisime. Rulota lui Surdu, singura din Centru

REPORTER DE IAȘI a solicitat la Primăria Iași informații despre numărul comercianților ambulanți avizați să funcționeze anul trecut pe domeniul public. Nu a venit niciun răspuns.
Singurele informații au venit de la DSVSA, care are o listă de 18 comercianți ambulanți avizați, dintre care 6 sunt de tip fast-food-restaurant. Pe site-ul instituției există o listă cu avizele pe comerț ambulant primite în 2020, conform solicitărilor venite de la Primăria Iași. Sunt 19 de toate, dintre care cele mai multe sunt tonete. Dintre punctele de vânzare de mâncare și băutură, rulota lui Surdu este unica afacere care a primit aviz pe zona centrală a orașului.

Chirica și Harabagiu, un control discreționar al comerțului ambulant din Iași

Poliția Locală nu răspunde

Pentru DSVSA vestea că la rulota de pe Ștefan cel Mare se găsește tequila a fost o surpriză: „Noi am avizat băuturi calde, vin fiert, dulciuri ambalate. Este treaba instituțiilor Primăriei să verifice dacă cel care vinde pe spațiul public respectă ce a primit în aviz. Nu este niciun comerciant ambulant care să vândă alcool tare. Poliția Locală trebuie să verifice”, a precizat DSVSA.
De la Poliția Locală nu a fostprimit un răspuns la întrebarea legată de o eventuală verificare făcută la rulota familiei Surdu.
Bogdan Gabriel Surdu este fostul proprietar al Oxford Pub, afacere începută în clădirea de birouri a tatălui său și vândută ulterior unui alt administrator. Rulota de pe Ștefancel Mare a funcționat inițial în fața clădirii UMF din zona Elena Doamna, tot pe un spațiu public.

Article image
Supușii baronului Chirica fac ce vor din orașul acesta. Nepotu era liberal când Chirica era pesedist și îl ataca la baionetă, dar între timp a fost angajat la Primărie. Grigore Raj Nepotu și-a deschis și un food-truck în Piața Alexandru, cea mai mare din Iași, fix lângă intrarea principală. Fabrică de bani în spații pentru care comercianții de rând s-ar bate pe viață și pe moarte. Angajatul Primăriei e și beneficiar de spaț...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30