fbpx
Portokal
Asociația Împreună pentru A8 pichetează Ministerul Transporturilor. Tronsonul propus până în 2026

Asociația Împreună pentru A8 pichetează Ministerul Transporturilor. Tronsonul propus până în 2026


Cel mai important proiect de infrastrucruă al Iașului și din zona Moldovei, Autostrada Unirii, nu a fost prins pe lista cu investițiile prin PNRR. În aceste condiții, Asociația Împreună pentru A8 a decis să picheteze Ministerul Transporturilor.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi pe pagina sa de socializare:

„Acum câteva minute am finalizat o muncă de aproape două săptămâni, alături de mai mulţi colegi de la Asociaţia Împreună Pentru A8 şi o echipă de specialişti din domeniul drumurilor.

După cum aţi aflat, Ministrul Fondurilor Europene, dl Cristian Ghinea a comunicat oficial că urmează o lună importantă pentru finalizarea listei cu investiţiile prin PNRR, adică bani primiţi de la Comisia Europeană pentru proiectele care pot recupera pierderile economice în urma pandemiei.

În acest moment, mai multe judeţe şi mai mulţi primari din întreaga ţară au început să depună proiecte la diverse ministere.

Din păcate, cel mai important proiect al Iaşului, adică Autostrada Unirii şi în special tronsonul de pe raza judeţului Iaşi, nu se vrea prins în acest fond PNRR.

Statisticile ne arată că avem cel mai circulat tronson de drum naţional din toată regiunea Moldovei între Tg.Frumos şi Iaşi,  cu blocaje permanente la Leţcani şi Podu Iloaiei.

Tot statisticile ne informează despre accidentele grave care se produc an de an între Tg.Frumos şi Iaşi, în urma cărora se înregistrează sute de răniţi şi zeci de morţi.

Aceleaşi statistici ne spun că înregistrăm cifre crescute ale poluării în municipiul Iaşi şi în oraşele Tg.Frumos şi Podu Iloaiei, din lipsa unor centuri ocolitoare.

Cu toate acestea nimeni nu ia nici o măsură, deşi avem un proiect foarte important în această regiune, proiect despre care se vorbeşte de peste 14 ani, dar care rămâne doar la stadiul de discuţii - A8!

În aceste condiţii am decis în ultimele zile să iau legătura cu mai mulţi specialişti drumari, profesori de la facultatea de Construcţii din Iaşi şi oameni de execuţie din zona drumurilor.

Nu am ţinut cont de culoarea politică a acestor oameni, ci doar de experienţa lor profesională.

Le mulţumesc pentru efortul depus în ultimele zile şi iată că în această seară vă pot prezenta o ANALIZĂ care ne spune foarte clar:

 Tronsonul de autostradă între Tg.Frumos-Podu Iloaiei - Leţcani şi Centura de Vest-Nord-Est a Iaşului, cuprinsă între Leţcani - Vânători- Cotu Morii - Golăeşti, care fac parte din viitoarea autostradă A8, în lungime de 55 km, pot rezolva până în 2026 problemele de infrastructură menţionate mai sus!

Împreună cu acest grup de specialişti, pe care l-am denumit ''Grup de Iniţiativă şi Strategie'' am finalizat un document de 30 de pagini, cu argumente tehnico-economice, pentru a susţine profesionist finanţarea imediată a celor 55km din A8 prin PNRR.

Luni vom fi la Bucureşti pentru a pune pe masa Ministrului Fondurilor Europene şi a Ministrului Transporturilor acest document.

Deşi am făcut demersuri, atât scrise, cât şi telefonice, până la această oră nu am primit confirmarea din partea celor doi miniştri, respectiv MT şi MFE, dar nici din partea domnului Secretar de Stat de la MT, în legătură cu disponibilitatea dumnealor de a ne primi.

Vom continua demersurile, iar luni vom fi în faţa Ministerelor respective”, scrie Cătălin Urtoi pe pagina sa de Facebook.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top