fbpx
 
Iașul a dat României un parlamentar care valorează cât greutatea sa în AUR Iașul a dat României un parlamentar care valorează cât greutatea sa în AUR

Bombă la decontări: AUR a cheltuit 2.000 de euro și a scos 3 parlamentari la Iași


USR-PLUS a bătut PNL cheltuind de șase ori mai puțini bani. PMP a scos la bătaie 725.000 de lei și n-a intrat în Parlament. Suma e imensă raportată la scorul pe care îl avea în sondaje: în jur de 5%. Toți banii au fost recuperați de la bugetul de stat

La fel ca la alegerile locale, PNL a adunat și a cheltuit cei mai mulți bani la Iași la alegerile parlamentare din decembrie. Topul este completat, în ordine, de PSD, PMP, USR-PLUS, Pro România, AUR. Banii nu au însemnat și succesul: la vot, clasamentul a fost PSD, PNL, USR-PLUS, AUR, PMP, Pro România.

PNL Iași: Locul 3 pe țară

La parlamentare, PNL Iași a cheltuit aproximativ aceeași sumă ca la alegerile locale (1,84 milioane lei față de 2,02 milioane lei), dar rezultatul a fost total diferit: doar circa 25% din sufragii față de 40% în septembrie 2020. La capitolul cheltuieli, printre filialele din țară (exclusiv banii repartizați de sediul central), liberalii din Iași se află pe locul 3 după București (2,6 milioane lei) și Prahova (2 milioane lei). În septembrie, Organizația Județeană condusă de Costel Alexe fusese pe primul loc pe țară la acest capitol.

Din cei 1,84 milioane lei, circa 1 milion au mers pentru tipărirea de materiale electorale, iar 523.000 de lei pentru publicitate online.

Pentru scrutinul din 6 decembrie, au contribuit 17 candidați, șapte virând suma maximă de 133.800 lei: Liviu Brătescu, Liviu Bulgaru, Sorin Năcuță, Alexandru Kocsis, Andrei Ștefan Cazacu, Alexandru Muraru, Laura Scântei. Pe lista contributorilor de la PNL Iași se află și un candidat cu o situație particulară: Kocsis a declarat că suma din dreptul său a fost obținută exclusiv din donații. În rest, toți candidații de la Iași, de la toate partidele, au afirmat că banii lor proveneau fie din venituri proprii, fie din împrumuturi.

La vot, au ieșit parlamentari doar Muraru, Năcuță, Kocsis (deputați) și Scântei (senator). 

Costel Alexe și filiala sa au fost marii învinși la alegerile parlamentare de la Iași

PSD: 200.000 de lei și 2% în plus

Filiala social-democraților a pus la bătaie 1,24 milioane lei, candidații cu suma maximă virată fiind Silviu Macovei, Vasilică Toma, Marius Ostaficiuc, Vasile Cîtea, Ștefan Caisin și Bogdan Petru Cojocaru. Primii patru au fost aleși deputați, iar Maricel Popa (130.000 de lei) – senator.

Din cei 1,24 milioane lei, circa jumătate au fost achitați pentru publicitate online, iar 210.000 lei pentru contravaloarea materialelor electorale tipărite.

La locale, PSD Iași adunase și cheltuise puțin peste 1 milion de lei, ceea ce clasase filiala pe locul 17 pe țară. De data aceasta, organizația condusă de Maricel Popa a urcat pe locul 6. În privința rezultatului pe județ, în decembrie, PSD a adunat circa 26%, față de 24% la scrutinul din 27 septembrie.

PMP: un purcoi de bani pentru nimic

Filiala al cărei președinte este Petru Movilă a strâns și a cheltuit circa 730.000 de lei (800.000 de lei la scrutinul din septembrie 2020), dar, pentru că la nivel național partidul nu a trecut de pragul de 5%, nu a intrat în Parlament. La Iași, PMP a depășit cu circa 1% acest prag, așa cum a făcut-o și la locale.

Movilă a fost singurul care a contribuit cu suma maximă, pe lista de la PMP fiind prezenți, cu sume substanțiale, candidați necunoscuți în politica locală: Sorin Costel Olariu – 60.000 de lei, Iulian Dan Ștefan – 75.000 de lei, Constantin Coțofană – 75.000 de lei.

Din banii adunați, PMP Iași a cheltuit circa 300.000 de lei pentru publicitate online și cam tot atât pentru materiale electorale tipărite.

PMP a decontat o sumă imensă la Iași, dar tot n-a intrat în Parlament

USR-PLUS: bani de la femei

USR și PLUS au avut contabilități separate, dar au candidat împreună. În total, cele două organizații au avut la dispoziție circa 290.000 de lei, aproape o treime provenind din fondurile USR sediu central.

La formațiunea din urmă, unicul contributor a fost Cosette Chichirău (50.000 de lei), iar de la PLUS Monica Berescu a virat suma maximă. Cele două femei, alături de Filip Hăvârneanu au devenit deputați, în timp ce Marius Bodea și Cristi Berea – senatori. Doar ultimul apare pe lista contributorilor, cu 6.000 de lei. 

Circa 150.000 de lei din fondurile USR-PLUS au însemnat plata facturilor pentru publicitatea online.

De precizat că, dacă la locale USR-PLUS a cheltuit, la Iași, circa 720.000 de lei și a avut circa 15% din voturi, cu cei 290.000 de lei din decembrie alianța a strâns peste 20% din sufragii. În municipiul Iași și Zona Metropolitană, USR-PLUS a fost peste PNL și PSD.

AUR: succes maxim, fonduri minime

În decembrie, față de septembrie, Pro România Iași a cheltuit mai puțin și a obținut un scor mai mic: 225.000 lei/342.000 lei și sub 4%/puțin sub 5%. Pe lista candidaților, suma cea mai mare a dat-o un candidat anonim: Tudor Răzvan Ghenghe – 83.000 de lei. Peste jumătate din banii filialei au fost plătiți pentru publicitate online.

„Marele tun” a fost dat, la fel ca la nivel național, de AUR. La Iași, formațiunea a avut un singur contributor, Alexandru Bîtea, cu o sumă modică – 9.750 de lei și a obținut trei mandate: două de deputat și unul de senator. Scorul de pe județ: circa 12%. La locale, AUR nu a contat la capitolul voturi pe Iași. 

Tuturor candidaților de la partidele de mai sus, care au virat sume pentru campania electorală de la parlamentare, li se vor deconta sumele de către Autoritatea Electorală Permanentă, deoarece formațiunile lor au avut peste 3% din voturi la nivel național.

Article image
Deputatul PSD s-a mutat cu totul în DRDP, deși acolo făcea doar figurație: și-a adus după el soția și cumnatul plus cinci tinerei de la Organizația Municipală PSD, pe care o conduce. Sora i-a fost angajată la Consiliul Județean. Toți merită să aibă niște cariere frumoase la stat, chiar dacă drumuri nu se mai fac de 30 de ani Soția și cumnatul la „Drumuri”, sora la Consiliul Județean. La prima instituție, Marius Ostaficiuc ...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: