fbpx
Portokal
Concluzia unui raport UNESCO: România își bate joc de pădurile sale

Concluzia unui raport UNESCO: România își bate joc de pădurile sale


Deși se poate lăuda cu un sfert dintre pădurile protejate ale Europei, România își bate joc de această moștenire. Concluziile unui raport UNESCO sunt dure: au loc tăieri masive în parcurile naturale de la noi.

Romsilva, compania care administrează șapte din cele opt situri UNESCO din țară contestă aspectele scoase la iveală de anchetă. Premierul Cîțu a anunțat, duminică, suplimentarea fondurilor, un nou plan pentru zonele afectate.

Raportul UNESCO semnalează tăieri masive în jurul parcurilor naturale Cheile Nerei- Beușnița și Domogled.

Oficialii recomandă oprirea acestui proces nu numai în interiorul ariei protejate, ci și în zona tampon. Adică în spațiul de protecție pentru aceste situri. Romsilva este arătată cu degetul și de președintele unei organizații de mediu, la acest capitol.

Gabi Păun, reprezentant ONG: „Se înlătură parcelă cu parcelă, absolut tot. Ultimii arbori bătrâni. În ciuda regulilor UNESCO care spun că inclusiv pădurile din zona tampon trebuie să se păstreze zona de naturalețe și să se protejeze și să domeni doar procesele naturale”.

Societatea se apără: zonele tampon din jurul pădurilor seculare ar fi mari decât cei 50 de metri, precizați în documentele UNESCO. Oficialii susțin că acolo nu se fac tăieri.

În ghidul operațional al UNESCO se stipulează că în jurul acestor situri UNESCO, strict protejate, trebuie să existe o zonă „tampon”, de protecție, de minim 50 de metri în jurul siturilor. România a stabilit zone “tampon” mult mai largi în jurul pădurilor UNESCO, în unele cazuri de kilometri întregi, astfel că suprafața zonelor „tampon” din jurul siturilor UNESCO din România este de 67.000 hectare, care înconjoară cele 23.982,77 hectare păduri de fag strict protejate. (...) Prin noul raport internațional publicat recent, care urmează să fie prezentat Comitetului Patrimoniului Mondial, constatăm că se recomandă noi restricții, suplimentare față de cele stabilite inițial la desemnarea siturilor UNESCO.

Este prima dată când oficiali de rang înalt vin la noi în țară și observă tăierile masive. La nivel european sunt înscrise în patrimoniul natural al UNESCO 98.000 de hectare protejate din 12 state din Europa. Cele din țara noastră reprezintă 26% din totalul suprafețelor la nivel european.

Chiar în 21 martie, de ziua internațională a pădurilor, premierul Florin Citu a anunțat că în următorii cinci ani Guvernul va aloca resurse consistente pentru creșterea suprafeței împădurite din România, dar și pentru refacerea ecosistemelor degradate.

Totodată, se va investi în „mijloace digitale de supraveghere și control a activităților ilegale din păduri”, în special a tăierilor ilegale de arbori.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top