fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Cum a trecut Afacerea „Sărărie” prin CL: Harabagiu presa, Chirica privea, Boz se abținea, Găburici aplauda. STENOGRAMĂ

Cum a trecut Afacerea „Sărărie” prin CL: Harabagiu presa, Chirica privea, Boz se abținea, Găburici aplauda. STENOGRAMĂ


* Viceprimarul Harabagiu era cu mobilizarea la vot, deși i s-a spus că trebuia numit un consilier local în asocierea cu firma lui Asimionesei
* Acest reprezentant nu a fost numit nici în ziua de astăzi
* Primarul Mihai Chirica nu a spus nici „pâs!”, cu un curaj uluitor
* Liberalii s-au opus proiectului susținut de alaiul pesedist al primarului, dar acum aceiași membri PNL îi țin trena lui Mihai Chirica
* „Ce câștigă Iașul dacă dăm un teren gratis?”, a întrebat Eduard Boz. Primarul a tâcut mâlc

În ședința din luna mai 2017, când a fost aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) în vederea construirii imobilului de pe Sărărie 202, mai mulți aleși locali s-au făcut scut pentru a proteja proiectul.

Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Violeta Găburici (PMP), fost președinte al acelei ședințe și Paul Boișteanu (PSD) au oprit în fașă intenția consilierului local Ciprian Bostan (PNL) de a numi un reprezentant în asocierea dintre Consiliul Local și firma familiei Asimionesei.

Liberalii, opozanții din 2017 ai primarului Mihai Chirica, pe-atunci PSD, s-au abținut la vot, ba chiar au vrut să afle care este beneficiul Iașului de pe urma asocierii cu familia Asimionesei. Culmea, aceiași liberali, Bostan și Boz, sunt acum colegii de partid cu Chirica și-i poartă trena.

Proiect imobiliar pe domeniu public fără niciun ghișeft pentru oraș

În 2005, Consiliul Local s-a asociat cu o firmă a familiei Asimionesei (care controlează și cotidianul BZI) pentru a edifica pe Sărărie 202 un imobil reprezentând „sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”. În 2017, Consiliul Local a aprobat PUZ-ul. Liberalii, aflați în Opoziție, au ridicat două mari probleme:
1) De ce Consiliul Local nu-și numește un reprezentant în această asociere?
2) Care este beneficiul pe care îl obține Iașul de pe urma acestei asocieri?

Boișteanu-Chirica-Harabagiu, triada PSD care a blocat orice discuție serioasă despre afacerea lui Asimionesei pe domeniul public. Chirica și Harabagiu au supraviețuit până în ziua de azi, sub pulpana PNL

Boișteanu, cerberul patronilor politici care i-au angajat fiica
Iată fragmentul din stenograma ședinței de Consiliu Local din 31 mai 2017, cu referire strict la PUZ-ul de pe Sărărie:
Proiect nr. 33

Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului  Urbanistic Zonal IAȘI, STRADA SĂRĂRIE NR. 202, NUMĂR CADASTRAL 19503 întocmit în vederea construirii unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune pe teren proprietate privată, persoană juridică;

Doamna consilier local Găburici Violeta Adriana – președinte de ședință: 

Discuții? Vă rog domnule Bostan.

Domnul consilier local Bostan Manuel Ciprian:

Bună ziua. Am o întrebare vă rog. Am văzut contractul inițial de asociere în  participație prevedea o clauză de desemnare a unui reprezentant al Consiliului local în această asociere și aș vrea să întreb dacă a fost desemnată această persoană? Dacă nu, când considerați să fie desemnat? Cred că ar trebui, obligatoriu, odată cu votarea proiectului. El este un contract foarte vechi, clauzele din punctul meu de vedere sunt, aș spune, oarecum discutabile de aceea noi ne vom abține de la vot la acest proiect de hotărâre.

Domnul Viceprimar Gabriel Vasile Harabagiu:
Doamna secretar, trebuie nominalizată o astfel de persoană? Ca să știm măcar...

Doamna Secretar Denisa Liliana Ionașcu:

Clauzele contractului de asociere încheiat în 2005 prevăd acest lucru, Consiliul local trebuie să-și desemneze un reprezentant în cadrul asocierii.

Domnul Viceprimar Gabriel Vasile Harabagiu:

Propunerea noastră este Vlad Nedelcu

Doamna consilier local Găburici Violeta Adriana – președinte de ședință: 

Supun la vot?

Domnul consilier local Paul Corneliu Boișteanu:

Să fac și eu o precizare, discutăm de puz, PUZ-ul a trecut prin Comisia de urbanism. Nu are nici o legatură cu documentul la care face referire colegul nostru, noi discutăm de proiectul de PUZ, aia poate fi o discuție de tip administrativ, prin care se desemnează, nu are legătură cu PUZ-ul, documentele care însoțesc planul urbanistic zonal au fost discutate în comisie și ni le-am însușit cu toții. Mulțumesc.

Domnul consilier local Boz Petru Eduard:

Am și eu o întrebare dacă îmi permiteți? 

Doamna consilier local Găburici Violeta Adriana – președinte de ședință: 

Vă rog!

Domnul consilier local Boz Petru Eduard:

Care este beneficiul pe care îl obține Municipiul Iași în urma acestei asocieri în care noi dăm un teren gratis ca o firmă să-și facă sediu? 

Domnul consilier local Paul Corneliu Boișteanu:

Doamnă președintă, discutăm de un PUZ.

Doamna consilier local Găburici Violeta Adriana – președinte de ședință: 

Da, sunteți pe lângă subiect domnule Boz îmi pare rău....Supun la vot proiectul nr. 33?

Cine este pentru? 17 voturi.

Se abține cineva? 6 voturi.

Este cineva împotrivă?

Mulțumesc. Proiectul de hotărâre a fost aprobat.

Stenograma ședinței CL din 2017, când a fost aprobat PUZ-ul blocului din Sărărie. PSD și PMP făceau alianță. Acum e PNL și PMP cu aceiași actori

Contractul de asociere a fost încălcat și în Consiliul Local
Faptul că deliberativul local trebuia să-și numească un reprezentant în asocierea cu firma familiei Asimionesei este stipulat clar în documentul semnat de cele două părți. Astfel, în contractul de asociere dintre Consiliul Local al Municipiului Iași (CLMI) și SC Delta Press Investment (SCDPI), reprezentată de Violeta Asimionesei, la art. 7.2, s-a menționat: „CLMI va desemna un membru consultant care va participa cu rol consultativ la ședințele SCDPI în care vor fi dezbătute probleme vizând afacerile asocierii”.
Or, Consiliul Local nu și-a desemnat niciodată un reprezentant. Mai mult, la ședința din mai 2017, liberalul Ciprian Bostan, care a ridicat problema, a fost redus la tăcere de Violeta Găburici (PMP) și Paul Boișteanu (PSD).

Dezbatere reală: „Sunteți pe lângă subiect”
În al doilea rând, la aceeași ședință, Eduard Boz (PNL) a vrut să afle care este beneficiul pe care îl obține Municipiul Iași în urma acestei asocieri. Aceiași Găburici și Boișteanu i-au închis gura. „Sunteți pe lângă subiect, domnule Boz”, l-a ironizat Găburici, cea care prezida întrunirea.

Mihai Chirica n-a sesizat niciodată că nu există niciun reprezentant al Consiliului Local în asocierea cu Asimionesei, deși contractul obliga la acest lucru

Boz a primit răspunsul de la DIICOT: „Obiectul asocierii, nerealizat”

După aproape 4 ani de la acea întrebare, liberalul Eduard Boz a primit, indirect, răspunsul din partea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași (DIICOT), cei care au deschis un dosar pe această speță.

„Scopul urmărit de la început de către numiții Asimionesei Claudiu-Florin și Asimionesei Violeta a fost maximizarea profitului în dauna Consiliului Local, lucru care nu ar fi fost posibil fără complicitatea avocatei Iacob Irina ori a funcționarilor care au sprijinit activitatea acestora, creând un cadru favorabil și aparent legal.

Acțiunea de amăgire a îmbrăcat forma unei activități infracționale continuate, creând aparența veridicității. Urmarea activității infracționale constă în faptul că, în mod indirect, Consiliul Local a fost deposedat de terenul pe care l-a adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii, mecanisme complexe care se circumscriu elementului material al infracțiunii de înșelăciune.

Astfel, în cazul de faţă, existenţa pagubei creată de grupul infracţional organizat şi cerută de norma de incriminare de la art. 244 Cod penal îmbracă două forme cumulate: pe de o parte, o pagubă materială efectivă, reprezentată de valoarea terenului cedat de către Primăria Iaşi, iar pe de altă parte, de pierderea ori neproducerea unui venit neaşteptat în mod întemeiat şi obişnuit (sumele de bani pe care Primăria Iaşi trebuia să le primească din cursul anului 2005 până în prezent), fiind astfel cauzate consecinţe deosebit de grave, prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, conform art. 256 indice 1 Cod Penal”, au arătat procurorii.

Politica liber-schimbistă de la Iași: Costel Alexe a devenit președinte CJ la braț cu Mihai Chirica, și au amândoi dosare penale, Daniel Juravle a devenit veșnicul abonat la postul de viceprimar, tot cu Chirica șef, iar Eduard Boz a militat pentru aducerea inamicului Chirica în PNL

Lista de ilegalități comise sub ochii lui Chirica
Practic, în asocierea CL – firma familiei Asimionesei, anchetatorii au identificat o serie uluitoare de ilegalități:
- au falsificat cesiunea de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press dăduse faliment
- au făcut apartamente în loc de spații de cazare și le-au vândut, fără a respecta dreptul de preempțiune al Primăriei. Practic, obiectul contractului de asociere a fost schimbat în mod abuziv și unilateral
- au dat domeniul public în folosința gratuită a cumpărătorilor de apartamente
- au falsificat recepția clădirii și atestatul de edificare
- au subevaluat terenul oferit de Primărie în cadrul asocierii

În acest dosar, sunt urmărite penal 15 persoane printre care Mihai Chirica, primar, Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, Violeta și Claudiu Asimionesei (mamă și fiu), un avocat, fostul arhitect șef al orașului, mai mulți funcționari ai Primăriei și mai mulți notari.

„Noi am mai spus că nu aduce niciun avantaj Iașului ridicarea acelui bloc, când au început să se anunțe vânzările de apartamente. Ne-am pronunțat de mai multe ori. Dacă era un Centru de Afaceri, ar fi fost altceva.”
Eduard Boz, consilier local PNL

Article image
* Seria de ilegalități descoperită de DIICOT la Afacerea Primăriei cu familia Asimionesei este uluitoare: - au falsificat cesiunea terenului de pe o firmă pe alta, după ce Delta Press dăduse faliment - au făcut apartamente în loc de spații de cazare și le-au vândut - au falsificat recepția clădirii și atestatul de edificare - au subevaluat terenul oferit de Primărie în cadrul asocierii - au dat domeniul public în folosința...
Autor cristi tanasa Anchete 29 Aprilie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top