fbpx
Portokal
Consilierul USR-PLUS Răzvan Timofciuc: Lanțul infracțional din Primărie care a acaparat exploatarea domeniului public trebuie rupt!

Consilierul USR-PLUS Răzvan Timofciuc: Lanțul infracțional din Primărie care a acaparat exploatarea domeniului public trebuie rupt!


Primăria Iași nu oferă condiții egale și transparente celor care doresc să închirieze domeniul public.

În urma unei sesizări înaintată de consilierul local Răzvan Timofciuc către Consiliul Concurenței, Primăria trebuie să ia măsuri pentru a asigura celor care vor să închirieze domeniul public (persoane fizice și juridice) șanse egale și un mediu concurențial corect.

Am sesizat Consiliul Concurenței cu privire la modalitatea netransparentă și neconcurențială prin care sunt închiriate bunuri publice ce aparțin Primăriei Iași. După o investigație care a durat câteva luni, Consiliul Concurenței mi-a dat dreptate și recomandă Primăriei să întreprindă o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate și pentru a asigura șanse egale tuturor persoanelor fizice și juridice care vor să închirieze domeniul public”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local din partea USR-PLUS.

Câteva dintre observațiile transmise de către Consiliul Concurenței Primăriei:

Există suspiciunea unei posibile încălcări a art. 8 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, (…), de către autorităţile administraţiei publice locale ale municipiului Iaşi pe piaţa activităţii de închiriere a terenurilor aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale, în vederea amplasării de: tonete, gherete, rulote, terase sezoniere, tarabe flori naturale, automate, vitrine frigorifice/lăzi frigorice etc.“, se arată în adresa Consiliului.

Articolul invocat de instituţie prevede că „sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa“.

În adresa trimisă Primăriei, Consiliul arată că închirierea locurilor publice trebuie făcută prin licitaţie.

În urma analizei datelor, informaţiilor şi documentelor aflate la dispoziţia autorităţii de concurenţă, UAT Iaşi a închiriat terenuri aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale, fără organizarea de licitaţii, prin încredinţare directă, cu titlu temporar, pentru perioade, conform clauzelor contractuale încheiate între părţi, cuprinse între 1 lună şi 10 ani, prelungite ulterior, prin acte adiţionale succesive, pentru perioade care au atins 15, 20 şi chiar 26 de ani“, se precizează în adresa Consiliului.

Consilierul USR-PLUS a mai spus că „dacă vrei să îţi deschizi o mică afacere pe domeniul public (o rulotă să vinzi sandvișuri sau cafea, o tonetă, o terasă sezonieră în fața localului tău etc.) trebuie să ai acceptul unui singur om: fostul viceprimar Harabagiu. Acesta a construit un lanț infracțional prin care a acaparat zonele cu cel mai bun vad comercial prin firme controlate de interpuși”.

Consilierul USR-PLUS a înaintat Primăriei un proiect de hotărâre de CL pentru instituirea unui regulament în vederea închirierii pe perioadă temporară a domeniului public.

Constatările autorităţii de concurenţă și acest regulament pe care l-am transmis către Primărie creează premisele ca sute de antreprenori sau persoane fizice să poată avea şanse egale atunci când doresc să închirieze domeniul public”, a mai declarat consilierul local.

 

Răzvan Timofciuc

Consilier local din partea USR-PLUS


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top