fbpx
 
La momentul evenimentului de la Palatul Oștirii, fondatorul Morel Bolea (foto mic) se afla în centrul unui imens scandal La momentul evenimentului de la Palatul Oștirii, fondatorul Morel Bolea (foto mic) se afla în centrul unui imens scandal

Clientul DIICOT Morel Bolea și-a dus fotomodelele să defileze în cea mai importantă unitate militară din Iași


* Asociația Kasta Morrely, fondată de Morel Bolea, acuzat de foste membre ale organizației sale de abuzuri sexuale, și-a asociat imaginea cu cea a Armatei Române într-un eveniment desfășurat recent la Palatul Oștirii din Copou.
* Asociația, care este în centrul unei investigații a procurorilor DIICOT Iași, a obținut acordul Ministerului Apărării pentru a organiza evenimentul Fashion Week 2021.
* „Este vorba despre deschiderea către public a unei clădiri emblematice pentru Iași și de deschidere către societatea civilă”, spun șefii Brigăzii 15 Mecanizate.
* În timpul evenimentului, asociația a avut în permanență deasupra clădirii din Copou o dronă care a filmat evenimentul.

Acord de la Ministerul Apărării Naționale

Pe 2 și 3 iulie, la Palatul Oștirii din Iași a fost agitație mare datorită unui eveniment organizat de Asociația Kasta Morrely, organizație fondată de controversatul Morel Bolea. Asociația a derulat aici Festivalul Industriilor Creative Kasta Morrely Fashion Week. Ediția a zecea, aniversară, s-a desfășurat în perioada 30 iunie – 4 iulie, inițial pe litoralul românesc și, în ultima parte, la Iași.

Istoricul Asociației Kasta Morrely: Morel Bolea este membru fondator și a avut funcție de conducere la un moment dat

Defilările de modă de pe 2 și 3 iulie s-au desfășurat la Palatul Oștirii din Copou – sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, cea mai importantă unitate militară din Iași, cunoscută pentru numeroase misiuni în zone de conflict, acolo unde militarii români au fost trimiși în baza apartenenței României la structurile euro-atlantice.

Comandantul Brigăzii, generalul de brigadă Daniel Pop, a declarat, pentru REPORTER DE IAȘI, că solicitarea pentru ca evenimentul să se desfășoare la Palatul Oștirii nu a fost depusă la Iași, ci la București, la Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Evenimentul a fost filmat cu o dronă care a zburat deasupra unității militare

În plus, spune generalul, tot evenimentul trebuie privit ca o deschidere a Armatei către societatea civilă. „A fost pusă la dispoziție fațada clădirii, care este un monument foarte cunoscut în Iași, și holul de la intrare. Nu este singurul eveniment desfășurat aici, au fost numeroase alte ocazii în care clădirea a fost deschisă publicului. Este unitate militară, dar partea deschisă publicului nu are interdicții de fotografiere sau filmare. De altfel, clădirea poate fi văzută și fotografiată de pe stradă oricând, nu există nicăieri panou cu fotografiatul interzis”, a precizat generalul Pop.

 

O surpriză pentru ofițerii de informații: există o anchetă

Pe de altă parte, asociațiile fondate de Morel Bolea, printre care Kasta Morrely, sunt investigate în acest moment de procurori după dezvăluiri din presă legate de abuzuri sexuale ce ar fi fost săvârșite de fondator. „Pentru a obține informații cu privire la cazul menționat de dumneavoastră în solicitare, este necesar să vă adresați Direcției de Investigare a  Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, ne-a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

La momentul întâlnirii cu REPORTER DE IAȘI, generalul de brigadă Daniel Pop a părut că nu știa acest aspect. Ulterior, răspunsul oficial semnat de același militar a făcut trimitere la faptul că nu este de competența unității sale să judece acest detaliu: „Referitor la informațiile apărute în spațiul public, care după afirmațiile dumneavoastră fac obiectul unei anchete, considerăm că este de competența organelor abilitate să stabilească veridicitatea informațiilor și clarificarea aspectelor respective.”

 

Armata: „Evenimentul a fost perceput ca unul cultural”

Întrebat despre asocierea de imagine Morel Bolea - Armata Română, generalul Pop a spus că acesta nu a apărut la eveniment sau în unitatea militară și toate discuțiile s-au purtat cu reprezentantele asociației, respectiv Ana Hriscu, Talida Morreli, Cristina Zacornea de la EuroDemos (altă organizație fondată de Morel Bolea).

În plus, spun militarii de la Brigada 15 Mecanizată, dacă la Kasta Morrely ar fi fost abuzuri dovedite, reprezentanții Comisiei Europene, cei care au finanțat festivalul printr-un proiect, nu s-ar fi implicat. „Evenimentul a fost perceput ca unul cultural, iar în acest context vă facem cunoscut faptul că acesta a fost deschis prin intermediul unei alocuțiuni on-line a doamnei Barbara Gessler, șef departament în cadrul Direcției Generale Educație, Tineret, Sport și Cultură din cadrul Comisiei Europene, fapt ce denotă că activitatea a fost una de mare anvergură și vizibilitate, atât în plan național, cât și internațional”, se precizează în răspunsul oficial al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

Generalul Pop (foto sus) a afirmat că în toate statele membre NATO se întâmplă frecvent ca unele comandamente, care au clădiri-monument, să fie gazda unor evenimente civile nonconformiste, cum a fost și defilarea de modă de la Palatul Oștirii din Iași.

 

Invitații au fost verificați

Pe lista de invitați ai evenimentului au fost persoane din țări din afara spațiului NATO (exemplu, Tunisia), dar șefii unității militare spun că informațiile aflate în interiorul clădirii Palatului Oștirii au fost în permanentă siguranță. “Toți invitații au fost atent verificați înainte. Accesul s-a făcut pe baza unor invitații și a tabelelor de la poartă. Cine nu a avut invitație și nu era pe listă, nu a intrat. A fost deschis doar holul de la intrare, și acesta păzit, iar extremitățile clădirii au fost, de asemenea, sub pază”, ne-a precizat generalul Daniel Pop.

Kasta Morrely nu a plătit chirie pentru cele două zile de defilări de modă de la Palatul Oștirii; în schimb, a achitat, conform protocolului semnat cu MApN, curentul electric înregistrat de un aparat de măsură montat temporar cu ocazia derulării evenimentului.

Reprezentanții Kasta Morrely, inclusiv Cristina Zacornea, nu au putut fi contactați. În prezent, pe site-ul Kasta Morrely nu există nicio asociere cu Morel Bolea, toate imaginile cu acesta fiind eliminate după acuzațiile din presă.

 

Scandalul Kasta Morrely

În decembrie 2020, fete care au fost membre ale Asociației Kasta Morrely au povestit, pentru cotidianul Libertatea, scene incredibile petrecute la sediul organizațiilor fondate și conduse de Morel Bolea. Ele au descris abuzuri sexuale pe care le-au trăit aici, alături de alte tinere, când erau minore. Fetele au povestit că zeci de fete au fost abuzate sexual de Morel Bolea. Acesta li se prezenta drept un expert, vizionar, intelectual, părinte și om cu influență la nivel înalt, cu puteri supranaturale. Pentru a fi acceptate în grup, fetele trebuiau să fie virgine și erau racolate de la vârste fragede. Abuzurile sexuale ar fi avut loc zilnic, cu una sau mai multe fete, în funcție de „dispoziția” liderului.

 

„Atenție, acest material conține cuvinte ofensatoare și scene grafice care ilustrează forme de abuz sexual, abuz psihologic și acte de tortură. O fată dezbrăcată stă pe podea sprijinindu-se pe coate și pe genunchi. Plânge. În jurul ei sunt aproximativ zece fete și un bărbat care o biciuiește cu insulte: «curvă!», «cârpă!», «zdreanță!», «jigodie!», «trădătoare!». Individul le comandă să se uite în vaginul tinerei dezbrăcate și fetele se conformează”

Fragment din unul dintre articolele publicate de Libertatea în decembrie 2020 despre asociațiile lui Bolea

 

În urma dezvăluirilor, a fost demarată o anchetă penală. Morel Bolea a negat toate acuzațiile, pe care le-a calificat drept invenții. Cu toate acestea, Ordinul Cavalerilor de la Malta, al cărui membru era Bolea, l-a exclus din rândurile sale deoarece situația în care se află acesta „cauzează grave prejudicii de imagine atât Ordinului Cavalerilor de Malta cât şi a onorabililor săi membri“.

 

S-a asociat și Primăria lui Chirica

În cadrul aceluiași festival, pe data de 1 iulie, Kasta Morrely a ținut o conferință în Sala Mare de la Primărie, eveniment la care a participat și primarul Mihai Chirica.

Cu referire la faptul că asociațiile lui Bolea erau finanțate de municipalitate, Chirica a spus, după scandalul declanșat de articolele din Libertatea, că nu este treaba lui să verifice partenerii Primăriei. „Nu avem noi treabă cu domnul Morel Bolea, pentru noi el este reprezentantul unui ONG, nu știm ce se întâmplă în dedesubtul acestui domn și nu este treaba publică a primarului să facă anchetă penală sau să dea verdicte”, a spus atunci Chirica.

Reprezentanții Primăriei nu au răspuns la întrebarea cum a fost posibil accesul asociației în Primărie în contextul anchetei penale de la DIICOT.

Article image
* Chestie de gust: să organizezi prezentare de modă la o cumătrie. S-a întâmplat la botezul primei fete a primarului, în urmă cu 14 ani, eveniment petrecut la Restaurantul Onix * Internetul e plin de fotografii de la acțiunile Kasta Morely în care fiica primarului defila pe podium ca manechin-copil * A fost o perioadă în care Mihai Chirica și Morel Bolea erau foarte apropiați, spun surse apropiate primarului * În comunic...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 17 Decembrie 2020

Article image
Cu doar o săptămână înainte de izbucnirea scandalului, Chirica le-a pus la dispoziție Sala Mare a Primăriei pentru o conferință ezoterică, fără nicio semnificație de interes public. Totuși primarul susține că nu îl cunoaște pe Morel Bolea și pe discipolele acestuia. Kasta Morrely și Eurodemos, entități înființate de Morel Bolea și finanțate de Primăria Iași, sunt în centrul unui scandal în care patronul spiritual este acuz...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Decembrie 2020

Article image
Liderul Kasta Morrely, Morel Bolea, este membru al unei ciudate case „regale și imperiale” cu sediul în Danemarca. Membrii acesteia susțin că s-ar trage dintr-o familie nobiliară de origine rusă, care a domnit înaintea Romanovilor și ar fi acum în exil. Între membrii „Dinastiei Imperiale Rurikovich” se numără chinezi, ruși, danezi, maltezi, spanioli, dar și români. Morel Bolea, liderul Kasta Morrely și Eurodemos, alături d...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: